Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Γιατί προωθείται "πακέτο στήριξης" στην οικοδομή

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Ο τρίτος πυλώνας της ελληνικής οικονομίας – μαζί με το τουρισμό και τη ναυτιλία – ζητά την κυβερνητική στήριξη
.
Η κάθετη υποχώρηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και η συρρίκνωση των μεγάλων ιδιωτικών και δημόσιων έργων σε συνδυασμό με τη διεθνή οικονομική κρίση έχουν προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στην οικοδομή, δημιουργώντας φόβους για έκρηξη της ανεργίας, συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων στον κλάδο και νέα υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας
.

Το σύνολο της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, αντιστοιχεί στο περίπου 8% του ΑΕΠ της χώρας (ή 20 δισ. ευρώ σε αξία), σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ. Με βάση τη Στατιστική Υπηρεσία, συνολικά 400 χιλιάδες εργαζόμενοι, 18 διαφορετικών επαγγελμάτων, εξαρτώνται άμεσα και έμμεσα από την πορεία της οικοδομής.


Ωστόσο ο αριθμός τους εκτιμάται πως είναι κατά πολύ μεγαλύτερος και πλησιάζει τις 600 χιλιάδες εάν συνυπολογιστεί η «μαύρη εργασία» που προσφέρουν Έλληνες και ξένοι εργάτες, η εποχικότητα πολλών επαγγελμάτων, ο σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα (βιομηχανία, βιοτεχνία) που η παραγωγή τους προμηθεύει με υλικά και πρώτες ύλες την οικοδομή αλλά και η «εξάρτηση» με άλλα επαγγέλματα όπως οι μεσίτες και οι σύμβουλοι ακινήτων. Παρά τη χρονική υστέρηση των τελευταίων επίσημων στοιχείων (α΄ εξάμηνο του 2008) για την ανεργία στο κλάδο, οι αριθμοί στοιχειοθετούν ήδη ένα «μπαράζ» απώλειας θέσεων εργασίας στον κλάδο. Ο αριθμός των απολύσεων για τους πρώτους έξι μήνες του 2008 (συνολικά 11.408 απολύσεις), είχε ξεπεράσει τον αντίστοιχο για το σύνολο του 2007 (10.770 απολύσεις).

Δεδομένου ότι η κρίση εντάθηκε στη χώρα μας το δεύτερο εξάμηνο του 2008 και συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη ένταση, θεωρείται βέβαιο πως τόσο η περυσινή χρονιά, όσο και η φετινή θα αποτελέσουν «μαύρη τρύπα» για την οικοδομή.
Όσοι έχουν καθημερινή επαφή με την οικοδομική «πιάτσα» κάνουν λόγο για κρίση χειρότερη της περιόδου 1979-1984, όταν η κατασκευαστική δραστηριότητα είχε συρρικνωθεί στο ελάχιστο. Η σημερινή κατάσταση εκτιμάται πως έχει επηρεάσει δραματικά το σύνολο του κλάδου, με επιπτώσεις που εξαρτώνται ανάλογα με το είδος της εργασίας, την περιοχή και τη χρονική περίοδο. Οι επαγγελματίες του κλάδου αναφέρουν πως ήδη το 30% του εργατικού δυναμικού στην οικοδομή φέτος θα κάνει τα μισά μεροκάματα από πέρυσι, ενώ το σύνολο των επιχειρήσεων που σχετίζονται με την οικοδομή θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται από 20% έως και 50%. Ο Δημήτρης Καψιμάλης, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων – Οικοδομικών Επιχειρήσεων, αναφέρει πως η πλειονότητα των 400 χιλιάδων οικοδόμων βρίσκεται σε αδιέξοδο και εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ο αριθμός των ανέργων θα ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες. Η Ομοσπονδία Οικοδόμων υποστηρίζει πως το 2008 οι πλήρως απασχολούμενοι στον κλάδο ήταν λιγότεροι κατά περίπου 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ εκτιμά πως το ποσοστό αυτό θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο φέτος. Οι επαγγελματικοί φορείς των οικοδόμων εκτιμούν πως μόνο 1 στους 2 εργαζομένους στην οικοδομή θα έχει φέτος πλήρη απασχόληση, κάτι που μεταφράζεται σε περαιτέρω μείωση του αριθμού και του ύψους των ημερομισθίων ενώ παράλληλα αναμένεται πως θα λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις το φαινόμενο της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας στην οικοδομή.

«Βουτιά» στην οικοδομή


Τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν τη δυσοίωνη εικόνα που βιώνει η οικοδομική – κατασκευαστική αγορά έπειτα από μια περίοδο έντονης ανάπτυξης που σε πολλές περιπτώσεις –και με τη συνδρομή του κράτους– προκάλεσε στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) η πτώση για το σύνολο του 2008 όσον αφορά τον αριθμό των αδειών που εκδόθηκαν άγγιξε το -15,4%, ενώ με βάση την επιφάνεια διαμορφώνεται σε -17,9%.
Χειρότερη ήταν η εικόνα τον Ιανουάριο, με την οικοδομική δραστηριότητα όσον αφορά τον όγκο να εμφανίζει μείωση 33,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008.
Οι προβλέψεις των ειδικών, πάντως, συνηγορούν σε επιδείνωση της κατάστασης. Ύφεση στην οικοδομή μέχρι το 2011 με καταλυτικές επιπτώσεις στην οικονομία, την απασχόληση και τις επιχειρήσεις του κλάδου προβλέπει μελέτη της εταιρείας οικονομικών συμβούλων Omikron Consulting, επικεφαλής της οποίας είναι ο οικονομολόγος Αντώνης Τορτοπίδης, διευθυντής έρευνας και ανάλυσης του ΣΕΒ την περίοδο 1991-2007. Σύμφωνα με τη μελέτη, αναμένεται σημαντική μείωση των εισοδημάτων των απασχολούμενων στην οικοδομή για την επόμενη τριετία (2009 – 2011) και άμεση επίπτωση στα δημόσια οικονομικά που υπολογίζεται ότι θα πλησιάσει τα 3 δισ. ευρώ έως το 2011. nikos.chrissikopoulos@capital.gr
http://www.capital.gr/news.asp?id=719498

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου