«Η διαχείριση της ενεργειακής ασφάλειας έχει εξελιχτεί αδιαμφισβήτητα σε μία από τις βασικές προκλήσεις της εποχής μας.
Ενώ ο όρος "Ενεργειακή Ασφάλεια" μπορεί να ερμηνεύεται με διαφορετικό τρόπο από τα διάφορα έθνη, ήδη υφίσταται κοινή κατανόηση και ομοφωνία, η οποία αναγνωρίζει την αμοιβαία εξάρτηση όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών».
Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στην αρχή της ομιλίας του στο ενεργειακό φόρουμ στη Σόφια, στα πλαίσια του οποίου κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες της ευρύτερης περιοχής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ, των κρατών της Κεντρικής Ασίας, της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και άλλοι εκπρόσωποι διεθνών θεσμών, συζητούν το κρίσιμο θέμα της εγγύησης της τροφοδοσίας της ενωμένης Ευρώπης με φυσικό αέριο και άλλους ενεργειακούς πόρους.
Για να εμπεδώσουν την ενεργειακή ασφάλεια και για να μειώσουν την εξάρτηση από εισαγόμενη ενέργεια, είναι κρίσιμης σημασίας το καθήκον των κυβερνήσεων να εξασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη ανεμπόδιστη τροφοδοσία των χωρών τους με ενέργεια, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.
Οι κύριοι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα αυτό, πρόσθεσε, είναι η ανάπτυξη και εκμετάλλευση των ντόπιων πηγών υγρών καυσίμων, η ενεργή συμμετοχή στην ευρωπαϊκή πολιτική εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η διεύρυνση της ανάπτυξης των προηγμένων τεχνολογιών ενεργειακής αποδοτικότητας, οι οποίες είναι τα καλύτερα μέσα για εξοικονόμηση της ενέργειας και για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
«Αυτοί οι στόχοι έχουν καθοριστεί με ξεκάθαρο τρόπο στην ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης 20 - 20, την οποία η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να πετύχει» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ωστόσο, στο ορατό μέλλον η Ευρώπη θα συνεχίσει να εισάγει από τρίτες χώρες σημαντικό μέρος από τους ενεργειακούς πόρους της και, κατά συνέπεια, η ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας έχει αναγνωριστεί ως κύρια προτεραιότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής ενεργειακής ασφάλειας, τόνισε ο κ. Καραμανλής.
«Η Ελλάδα είναι πρόθυμη αλλά και πανέτοιμη να αναλάβει το ρόλο της στην εμπέδωση και στην εφαρμογή των αρχών της πολιτικής αυτής, αξιοποιώντας πλήρως την γεωστρατηγική θέση της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τον αγωγό Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία «σχέδιο προτεραιότητας της ΕΕ και σημαντικό μέσο της περαιτέρω διαφοροποίησης», ενώ εξέφρασε ικανοποίηση από το ξεκίνημα της λειτουργίας του τμήματος του αγωγού μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας από το τέλος του 2007.
Στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι με την ίδρυση της κατασκευάστριας επιχείρησης «Ποσειδώνας» τον περασμένο Ιούνιο και τον εντατικό ρυθμό των εργασιών, ο αγωγός μέχρι την Ιταλία θα είναι έτοιμος μέχρι το 2013, όπως προβλέπεται.
«Είμαι ευχαριστημένος, γιατί Ελλάδα και Βουλγαρία υπογράφουν σήμερα Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης για την διεύρυνση της συνεργασίας τους στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού Ελλάδα-Βουλγαρία.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία του σχεδίου αυτού, η Ευρωπαϊκή Ένωση το υποστήριξε πρόσφατα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης» είπε ο κ. Καραμανλής.
Ο νέος αγωγός θα έχει μήκος 120-125 χιλιόμετρα και θα συνδέσει την Κομοτηνή με το Ντιμίτρογκραντ της Βουλγαρίας.
Το έργο θα γίνει με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 45 εκατομμυρίων ευρώ.
'Αμεσα αποτελέσματα του αγωγού θα είναι η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδος στη διαμετακόμιση του αερίου, της σημασίας του αγωγού Τουρκία- Ελλάδα - Ιταλία στην αναδυόμενη περιφερειακή αγορά ενέργειας αλλά και της σημασίας της χώρας μας για την εμπέδωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.
Ο αγωγός θα είναι «διπλής ροής» και θα μπορεί τόσο να δίνει, όσο και να παίρνει αέριο.
ΕΞΠΡΕΣΣ επιμελήθηκε sub92
Προτάσεις και Κριτική για την Οικονομία, την Πολιτική, την Κοινωνία & την Ανάπτυξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου