Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Στο πλευρό της Ελλάδος απέναντι στην κρίση

Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τους συνδέει στενή φιλία. Ο Μπαρόζο είναι φίλος της Ελλάδας
| 27/04/2009 - 12:17
Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδος για την αντιμετώπιση της κρίσης με ευρωπαϊκό και συντονισμένο τρόπο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μπαρόζο καλωσόρισε τη δέσμευση της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες με τα δημόσια οικονομικά της... Καλωσορίζω τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης», είπε ο επικεφαλής της Κομισόν.

Υποστηρίζουμε, ανέφερε, την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, ενώ σημείωσε ότι μέχρι το 2013 η Ελλάδα θα λάβει από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις 20,4 δισ. ευρώ. «Είμαι αποφασισμένος η Ε.Ε να βοηθήσει με κάθε τρόπο. Η ευρωπαϊκές πολιτικές αποτελούν ένα καλό πλαίσιο και στηρίζουν τη χρηματοδότηση. Μέχρι το 2013 η Ελλάδα θα λάβει 20,4 δισ. ευρώ. Ετσι θα ξεκινήσουν έργα τα οποία θα μπορέσουν να έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στην οικονομία. Και με μεγάλη μου χαρά θα ήθελα να πω ότι για το 2009 τα κονδύλια είναι έτοιμα να έρθουν στην Ελλάδα... Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας υποστηρίξουμε στην αντιμετώπιση αυτών των πολύ σημαντικών προκλήσεων, που μας επηρεάζουν όλους, στην Ευρώπη και σ' όλον τον κόσμο, και που πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε μ' έναν ευρωπαϊκό, συντονισμένο τρόπο», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα,


Ο κ. Μπαρόζο, που τιμάται από το ελληνικό Κοινοβούλιο με το χρυσό μετάλλιο, ανέφερε ακόμη πως προσυπογράφει τη δήλωση των υπουργών Οικονομικών της ομάδας G7 ότι η σοβαρότητα της οικονομικής κρίσης έχει αρχίσει να μειώνεται και εκτίμησε πως μετά από τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν, πραγματικά κινούμαστε προς τη σταθεροποίηση. «Τώρα -πρόσθεσε- πρέπει να είμαστε συνεπείς στην υλοποίηση των αποφάσεων και να φροντίσουμε να αποσοβηθούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ιδίως μεταξύ των πιο ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, αυτών που έχουν χάσει τις θέσεις εργασίας τους».

Όπως επεσήμανε, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει λάβει τις σωστές αποφάσεις, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν μπορούν όλες οι χώρες να κάνουν τα ίδια, ενώ τόνισε ότι εφόσον χρειαστούν προσαρμογές, θα γίνουν για να ληφθούν τα σωστά μέτρα.

Κ. Καραμανλής: Πιο επιτακτική η μεταρρυθμιστική μας στρατηγική


«Όσον αφορά την δημοσιονομική σταθερότητα, στόχος μας είναι να μειώσουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα δραστικά μέχρι το τέλος του 2010», τόνισε, από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εμμένει στη δέσμευσή της για δημοσιονομική σταθερότητα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Η συγκυρία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «όχι μόνο δεν αναστέλλει, αλλά κάνει και πιο επιτακτική τη μεταρρυθμιστική μας στρατηγική. Οι αλλαγές και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, με ακόμα εντονότερους ρυθμούς, με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Στόχος είναι να θωρακίσουμε την οικονομία μας, διασφαλίζοντας καλύτερη θέση εκκίνησης στην κούρσα που θα ξεκινήσει αμέσως μόλις ξεπεραστεί η κρίση.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα. Γι' αυτό και δουλεύουμε εντατικά, ώστε να αυξηθεί η αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Να υλοποιηθούν όλες οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, για να μειωθεί τόσο το δημόσιο χρέος, όσο και το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών».

Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τους συνδέει στενή φιλία. «Ο κ. Μπαρόζο είναι φίλος της Ελλάδας», είπε και αποτίμησε ως πολύ εποικοδομητική τη συνεργασία τους όλα αυτά τα χρόνια. Τέλος, υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έλαβε ομόφωνη απόφαση να στηρίξει την επανεκλογή του κ. Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου