Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Κρατική πίεση στους τραπεζίτες για το σχέδιο τόνωσης

Στοιχεία σε μηνιαία βάση για την πορεία των χορηγήσεων ανά τομέα υποχρεώνονται να δίνουν οι τράπεζες.

Με τους διοικητές των τραπεζών Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Αγροτικής συναντήθηκε σήμερα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιάννης Παπαθανασίου. Σκοπός του οικονομικού επιτελείου είναι να εντείνει τις πιέσεις προς τις τράπεζες, ώστε να επιταχυνθεί η αξιοποίηση του πακέτου των 28 δισ. ευρώ, για να κινηθεί η αγορά και να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΤτΕ, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα διαμορφωθεί στο 6% - 8% έναντι στόχου 10%. Σημειώνεται, ότι πέρσι το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 11,4%.

Το υπουργείο Οικονομίας έχει καταρτίσει ένα υπόδειγμα, σύμφωνα με το οποίο οι τράπεζες θα δίνουν αναλυτικά, ανά μήνα, τα ποσά που μεταβιβάζουν στην πραγματική οικονομία, μέσω του σχεδίου ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας.

Δεύτερο θέμα αιχμής είναι η αύξηση κεφαλαίου των τραπεζών με έκδοση προνομιούχων μετοχών. Οπως έγραψε η «Κ» στο φύλλο της Κυριακής, το Δημόσιο προτίθεται να εισφέρει ομόλογα αντί μετρητών. Αυτό όμως κατά τις τράπεζες προκαλεί προβλήματα αποτίμησης, καθώς τα ομόλογα διαπραγματεύονται σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής. Το υπουργείο Οικονομίας θεωρεί ότι είναι ένα τεχνικό θέμα που μπορεί να λυθεί με μια εγκύκλιο. Ωστόσο, οι τράπεζες ζητούν νομοθετική ρύθμιση.

«Κόλλησε» στην πράξη το κρατικό σχέδιο στήριξης των τραπεζών ύψους 28 δισ. ευρώ

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο μέρος του σχεδίου που προβλέπει την αύξηση κεφαλαίου με έκδοση προνομιούχων μετοχών, καθώς το Δημόσιο αποφάσισε να μην εισφέρει με μετρητά, αλλά με ομόλογα. Την ίδια στιγμή, οι υψηλές δανειακές ανάγκες του Δημοσίου που φέτος μπορεί να φτάσουν τα 50 δισ. ευρώ δημιουργούν ένα επιπλέον πρόβλημα. Δεν αφήνει περιθώρια στο Δημόσιο να εκδώσει νέα ομόλογα, να τα πουλήσει σε επενδυτές και να αντλήσει χρήματα για να πάρει μέρος στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Υπό παρακολούθηση

Αναλυτικά στοιχεία σε μηνιαία βάση για την πορεία των χορηγήσεων ανά τομέα (επιχειρηματική - καταναλωτική - στεγαστική πίστη) υποχρεώνονται να δίνουν οι τράπεζες, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη χθες κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου που εποπτεύει την υλοποίηση του προγράμματος των 28 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΤτΕ, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα διαμορφωθεί στο 6% - 8% έναντι στόχου 10%. Σημειώνεται, ότι πέρσι το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 11,4%.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου