Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Εβδομάδα καθοριστικών πολιτικών εξελίξεων

Αποφασιστική για τις πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να είναι αυτή η εβδομάδα, καθώς το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Παυλίδη παραδίδεται εντός των ημερών, πιθανώς σήμερα ή αύριο, στον Πρόεδρο της Βουλής.


Το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί επί του πορίσματος και η οποία, για το κυβερνών κόμμα, έχει αποκτήσει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, ενδέχεται να φέρει ακόμη και πρόωρες εκλογές.


Για την Αλβανία, αναχωρεί σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής όπου θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Επίσης θα συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων κ. Αναστάσιο και εκπροσώπους της Ομογένειας.

Η προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας, για να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η παραπομπή Παυλίδη και, κατ' επέκταση, οι διπλές εκλογές - εφόσον ο βουλευτής εμμένει στη θέση της μη παραίτησης- καθίσταται δυσχερής εξαιτίας της οριακής πλειοψηφίας της ΝΔ
και της απόφασης όλων των αντιπολιτευόμενων κομμάτων να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής.


Στις εξελίξεις αναφέρθηκαν, το Σαββατοκύριακο, από διαφορετικό βήμα, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «θεσμική εκτροπή» και «απόπειρα τρομοκράτησης της Δικαιοσύνης» και τον Γιώργο Παπανδρέου ότι «επιχειρεί να διαγράψει το αμαρτωλό παρελθόν του κόμματός του και να πετύχει συμψηφισμούς».


Επανέλαβε, επίσης, ότι «η κυβέρνηση δεν έκρυψε και δεν κρύβει τίποτα» κι ότι «είτε υπαρκτές είτε κατασκευασμένες καταγγελίες οδηγούνται στη Δικαιοσύνη κι αυτό συμβαίνει πρώτη φορά στον τόπο μας».


Απ' την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», είπε ότι η υπόθεση Παυλίδη δεν είναι «παρά άλλο ένα παράδειγμα νομής της εξουσίας επί ΝΔ» και επανέλαβε ότι η παρέμβαση Σανιδά προκειμένου να μην διαβιβαστεί ο φάκελος της υπόθεσης στη Βουλή αποτελεί «δικαστικό πραξικόπημα». «Όταν μέρος της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φαίνεται να είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία και να πρεσβεύει την ατιμωρησία για τους ισχυρούς και κυβερνώντες, πώς θα βρει το δίκιο του ο απλός πολίτης;» είπε χαρακτηριστικά.


Αναφερόμενος στην υπόθεση της Siemens ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «σε θέματα διαφάνειας δεν χωρά κανένας συμψηφισμός», γιατί «είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο» και «η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να έχει κομματικά σύνορα».

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου