Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Μισό δις ευρώ στην παραπαιδεία











Oι ελληνικές οικογένειες δαπανούν περίπου 449,17 εκατ. ευρώ (7.250 ευρώ για δύο χρόνια) στα φροντιστήρια των παιδιών που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις, επισημαίνει έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Ελλάδας με αντικείμενο το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Κατά την παρουσίαση της έρευνας, ο επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής πολιτικής της ΓΣΕΕ, καθηγητής Νίκος Μουζέλης και ο Γραμματέας Εκπαίδευσης της ΓΣΣΕ, Μιχάλης Κουρουτός, ανέφεραν ότι
τα χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις σημειώνονται σε περιοχές με ανεργία και χαμηλή ανάπτυξη. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται οι νομοί Ροδόπης, Ξάνθης, Κέρκυρας, Σάμου, Ευρυτανίας, Χαλκιδικής, Κυκλάδων, Δυτικής Αττικής, Φλωρίνης και Γρεβενών. Τη μεγαλύτερη επιτυχία, την τελευταία τετραετία, είχε η Αθήνα και συγκεκριμένα οι περιοχές των βορείων προαστίων. Ακολουθούν οι νομοί Χίου, Καρδίτσας, Α' Θεσσαλονίκης, Λαρίσης, Αρκαδίας, Σερρών, Ανατολικής Αττικής, Τρικάλων και Ιωαννίνων.
Ο χαμηλός δείκτης πρόσβασης στα πανεπιστήμια, σε περιοχές όπως η Κέρκυρα, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες, οφείλεται στο γεγονός ότι οι μαθητές προτιμούν – αμέσως μετά την αποφοίτηση του Λυκείου - να εργαστούν σε ντόπιες τουριστικές επιχειρήσεις, παρά να σπουδάσουν.
Παράλληλα, διατυπώθηκε η άποψη ότι η εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ακόμα και με βαθμό κάτω του 3) χωρίς καμία αξιολόγηση, δεν προάγει ούτε το εκπαιδευτικό σύστημα, ούτε τους ίδιους τους μαθητές.
Οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη να αναζητηθούν κατά προτεραιότητα λύσεις - με προοπτική και σχέδιο - για τα νέα παιδιά που αποφοιτούν από το Λύκειο αλλά δεν πετυχαίνουν την πρόσβασή τους στο Πανεπιστήμιο.

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου