Κυριακή 26 Απριλίου 2009

18 εκατομμύρια μάρκα σε "πράσινα" κανάλια

Βαθύ πράσινο χρώμα φαίνεται να έχουν πολλές από τις μίζες που διακίνησε η Siemens στην Ελλάδα, καθώς, όπως προκύπτει από στοιχεία της δικογραφίας, αυτές κυκλοφορούσαν μέσω προσώπων που αποδεδειγμένα είχαν στενές σχέσεις με κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου, όπως ο Θ. Τσουκάτος.
Αποκάλυψη:
Εγγραφο της δικογραφίας με ημερομηνία 2 Μαρτίου ’98 που βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού αποκαλύπτει ότι σε λογαριασμό του επιχειρηματία και ήδη εμπλεκόμενου στην υπόθεση των "μαύρων ταμείων" Μιχάλη Βόγια στην Gredit Suisse της Γενεύης εκταμιεύεται και πιστώνεται ποσό 18 εκατομμυρίων μάρκων.
Με το έγγραφο αυτό, το οποίο παραδόθηκε στις Αρχές από το διαχειριστή των "μαύρων ταμείων" Ρ. Νιντλ, η Siemens καταβάλλει μίζα σε πολιτικά πρόσωπα για τη σκανδαλώδη σύμβαση 8002, σχετικά με την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Καταγράφονται δε η λέξη "αυθημερόν", κάτι που, όπως υποστηρίζεται από τη Siemens, συνέβαινε μόνο σε περιπτώσεις πολιτικών ή υπουργικών λογαριασμών, αλλά και η επισήμανση 2%, που αφορά πολιτικές "εκροές".
Δίπλα στο όνομα του κ. Βόγια υπάρχουν γραμμένα με το χέρι το όνομα μιας γυναίκας και η τράπεζα ABN AMRO στο Ρότερνταμ.
Και εδώ αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι…
Στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα, σύμφωνα με την έρευνα του εισαγγελέα, έχει λογαριασμό και ο επιχειρηματίας Ηλίας Πιταούλης, που εμπλέκεται στην κατάθεση του 1 εκατομμυρίου μάρκων προς τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ εν όψει των εκλογών του 2000.
Ο κ. Πιταούλης έχει κατονομάσει τον πάλαι ποτέ "στρατηγό" του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τσουκάτο ως το πρόσωπο το οποίο μεσολάβησε για να εισπράξει το συγκεκριμένο ποσό από τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρίας.
Στην είσπραξη εμπλέκεται και πρόσωπο της εμπιστοσύνης του κ. Τσουκάτου, ο επιχειρηματίας Στέλιος Βίος, ο οποίος έχει παραδεχτεί ότι τον διευκόλυνε.
Ο Μιχάλης Βόγιας είναι ανιψιός του κ. Βίου…
Ο κ. Βόγιας για το έργο των Patriot φέρεται να πληρώνεται, σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, από το 2% των πολιτικών εκροών.
Ο ίδιος έχει κληθεί ως ύποπτος, καθώς στις μαρτυρικές καταθέσεις και τα σημειώματα που παρέδωσαν οι διαχειριστές των "μαύρων ταμείων" της Siemens στη Γερμανία εμφανίζεται ως αποδέκτης συνολικά 3,3 εκατ. γερμανικών μάρκων στην Credit Suisse Ζυρίχης.
Στον εισαγγελέα Αθανασίου υποστήριξε ότι ο θείος του Χ. Γκάλης, ο οποίος έχει αποβιώσει, συνεργάστηκε με τη Siemens για το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot, ενώ ο ίδιος ήταν ερευνητής ηλεκτρονικών εξοπλισμών στο όλο πρόγραμμα και δεν ασχολήθηκε καθόλου με τη σύμβαση.
Σε ό,τι αφορά τον Ηλία Πιταούλη, και αυτός μέσα από μαρτυρικές καταθέσεις και τα σημειώματα που παρέδωσαν οι διαχειριστές των "μαύρων ταμείων" της Siemens στη Γερμανία εμφανίζεται ως αποδέκτης ενός εκατομμυρίου μάρκων σε τραπεζικό λογαριασμό της ΑΒΝ AMRO σε υποκατάστημα στο Ρότερνταμ από το "ταμείο" του 2%.
Στην κατάθεσή του στον εισαγγελέα ο κ. Πιταούλης υποστήριξε ότι η εμπλοκή του ονόματός του είχε να κάνει με "εξυπηρέτηση" στο πρόσωπο του φίλου του επιχειρηματία Στέλιου Βίου.
Ο κ. Βίος πάντως αντέτεινε ότι καθ’ υπόδειξη του Θεόδωρου Τσουκάτου βρήκε τον κ. Πιταούλη προκειμένου ο τελευταίος να δώσει τον αριθμό ενός λογαριασμού στον οποίο θα κατετίθεντο χρήματα.
Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου