Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

" G 20 ", Παγκόσμια ηγεσία εναντίον της κρίσης

Είκοσι ηγέτες εναντίον της κρίσης Την επόμενη Πέμπτη, στο Λονδίνο, καλούνται να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να συμφωνήσουν σε βασικά θέματα
Του Λεωνιδα Στεργιου
Σήμερα τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία δεν είναι τόσο μαύρα όσο μπορούν να γίνουν αν δεν καταλήξει σε κανένα αποτέλεσμα η σύνοδος των «20» (G20) που πραγματοποιείται στο Λονδίνο, την Πέμπτη 2 Απριλίου. Μέτρα δεν αναμένεται να ληφθούν, αλλά οι ηγέτες θα πρέπει να συμφωνήσουν σε βασικά θέματα για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης κρίσης μετά το 1930.
Το σενάριο της αποτυχίας δεν μοιάζει απίθανο. Η διάσταση απόψεων για ένα νέο πακέτο στήριξης και αύξησης των κρατικών δαπανών χωρίζει τις ΗΠΑ από την Ευρώπη, ενώ ο προστατευτισμός αποκηρύσσεται, αλλά απ' ό,τι φαίνεται μόνο στα λόγια. Δεν είναι απίθανο οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα στήριξης, τα οποία τελικά να καταλήγουν μόνο στις δικές τους τράπεζες και να δημιουργούν θέσεις εργασίας μόνο εντός των συνόρων τους.


Η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να συνεχίσει να αντιστέκεται στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Επίσης, δηλώσεις, όπως του Τσέχου πρωθυπουργού Μίρεκ Τοπολάνεκ, που κατήγγειλε ότι η δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ οδηγεί στον «δρόμο προς την κόλαση», μπορούν να τινάξουν τη διάθεση για συναίνεση στον αέρα. Την ίδια στιγμή, το G20 αποτελεί και πεδίο πολιτικής ισχύος. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν το βλέπει ως ευκαιρία για ανάληψη πρωτοβουλιών κατά της κρίσης, ώστε να αναστραφεί η πτωτική του πορεία στις δημοσκοπήσεις. Η Κίνα το βλέπει ως ευκαιρία να πιέσει τις ΗΠΑ κυρίως στο θέμα του εμπορίου.
Ωστόσο, οι 20 ηγέτες είναι πολιτικοί και γνωρίζουν ότι μετά τις γενικές δεσμεύσεις της προηγούμενης συνόδου στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Νοέμβριο, τώρα πρέπει να συμφωνήσουν τουλάχιστον σε δύο σημεία:
Πρώτον, να καταλήξουν σε κάτι χρήσιμο. Η διάσταση απόψεων για τη δημοσιονομική χαλάρωση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης μπορεί να ξεπεραστεί μέσω της ενίσχυσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Δεύτερον, να συμφωνήσουν, κάνοντας πράξη τα μέτρα κατά του προστατευτισμού. Μολονότι οι ηγέτες των «20» είχαν δεσμευθεί για το ίδιο θέμα το Νοέμβριο, η Παγκόσμια Τράπεζα εντόπισε ότι από τότε μέχρι σήμερα 17 χώρες έχουν δημιουργήσει 47 νέους περιορισμούς που εμποδίζουν το παγκόσμιο εμπόριο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προβλέπει πτώση του διεθνούς εμπορίου φέτος κατά 9%.
Αν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε θα αποτραπούν τα χειρότερα. Ομως, δεν θα ξεπεραστεί η κρίση. Αυτό έχει σχέση με την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα των μέτρων στην πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου