Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Ημερίδα για την κρίση από την εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ “Μ” ΜΕ ΘΕΜΑ “ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΑΙΤΙΑ-ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ-ΑΝΤΙΔΟΤΑ”
Των Μπέττυς Κυριακίδου, Μαρίας Μαθιοπούλου, Λίνας Τσιρέκα, Γιώργου Χρηστίδη

Με νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στον τομέα της μεταποίησης, το δεύτερο πακέτο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), τις δράσεις της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας και τα μέτρα στήριξης του τουρισμού “απαντά” η κυβέρνηση
στις δυσμενείς συνθήκες που έχει επιφέρει η κρίση στην ελληνική οικονομία

Αυτό επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα εκδήλωσης που διοργάνωσε το δημοσιογραφικό συγκρότημα “Μακεδονία”, το περασμένο Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα “Διεθνής Οικονομική Κρίση: Αίτια-Επιπτώσεις-Αντίδοτα”, η οποία, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, του υπουργού Ανάπτυξης και παραγωγικών φορέων, άνοιξε γόνιμο διάλογο σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της δύσκολης κατάστασης που βιώνει η χώρα.

Ειδικότερα, ο υπουργός τόνισε ότι σχεδιάζεται το δεύτερο πακέτο του ΤΕΜΠΜΕ, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία από το τρέχον πρόγραμμα, ενώ παράλληλα προανήγγειλε την έναρξη προγράμματος για την ενίσχυση του κλάδου της μεταποίησης, που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις δράσεις της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας που ανακοινώθηκαν πρόσφατα αναμένεται, σύμφωνα με τον υπουργό, να συμβάλουν στην τόνωση και την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς.
Στο μεταξύ, ο κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην ανάγκη σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε άτυπη συζήτηση με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για τη συγκρότηση μεικτής ολιγομελούς επιτροπής, αποτελούμενης από εκπροσώπους των ερευνητικών κέντρων, της επιχειρηματικής κοινότητας και του υπουργείου. Στόχος τής εν λόγω πρωτοβουλίας είναι να ενισχυθεί ο τομέας της έρευνας, ώστε να αυξηθούν η προστιθέμενη αξία και η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα.
Δ. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ
Την ευκαιρία για την εξυγίανση του οικονομικού συστήματος δίνει η παρούσα κρίση, και δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Δημήτρη Αρμενάκη.
Κατά τον ίδιο, μπορούμε να μετασχηματίσουμε την κρίση στη βάση μιας ορθότερης οικονομικής πολιτικής που θα επικεντρώνεται στις ανάγκες των πολλών και όχι των λίγων. Επιτακτική ανάγκη αποτελεί η λήψη -εδώ και τώρα- μέτρων για την τόνωση της ψυχολογίας της αγοράς και για την ενίσχυση της ρευστότητας, όχι όμως με την υπερβολή του παρελθόντος. “Μια αύξηση της πιστωτικής επέκτασης κατά 10% ετησίως θα ήταν αποδεκτή”, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
Παράλληλα, τόνισε πως πάση θυσία πρέπει να διατηρηθεί η απασχόληση, με τον κάθε αμειβόμενο να είναι εργαζόμενος και όχι επιδοτούμενος.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ στράφηκε για μία ακόμη φορά κατά των τραπεζών, σημειώνοντας πως δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων όσον αφορά την κοινωνική τους διάσταση, ενώ εξήγησε πως φτάσαμε να ξοδεύουμε αφειδώς κεφάλαια, κυρίως κοινοτικά, σε αντιπαραγωγικές επενδύσεις.
Δ. ΧΙΟΝΗΣ: ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τη στήριξη του βιοτικού επιπέδου και των θέσεων εργασίας πρέπει να θέσουμε ως προτεραιότητα στην Ελλάδα προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, αντί να χάνουμε χρόνο σε συζητήσεις για το επίπεδο του δημόσιου ελλείμματος και την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων. Την άποψη αυτή διατύπωσε ο καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Διονύσης Χιόνης, στο πλαίσιο της παρέμβασής του στην ημερίδα της “Μ”. “Χρειάζεται διάλογος και συναίνεση”, τόνισε, εξηγώντας πως ο κανόνας για την αντιμετώπιση των κατά καιρούς κρίσεων είναι τα προγράμματα δημοσιονομικής παρέμβασης. Εκεί πρέπει να εστιαστεί η συζήτηση, με αιχμή του δόρατος την εξεύρεση πόρων.
ΟΡ. ΚΑΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ: ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΠΟΝΤΑΙ
Η παγκόσμια οικονομία έχει πολλή δρόμο ακόμα να διανύσει, προτού βγει από τη χειρότερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας, σύμφωνα με τη διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Ορσαλία Καλαντζοπούλου.
Η κ. Καλαντζοπούλου, αν και απεκδύθηκε το ρόλο της Κασσάνδρας, απέφυγε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, τονίζοντας ότι “η κρίση βρίσκεται ακόμα στην αρχή και θα μεγαλώσει”. Την εκτίμηση αυτή, μάλιστα, αναμένεται να επικυρώσουν προσεχώς οι αναλύσεις διεθνών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ, που θα δείξουν ότι η διεθνής οικονομία έχει να διανύσει ακόμη πολλή δρόμο, προτού δει το πρώτο φως της εξόδου από τη χειρότερη κρίση που έχει πλήξει μεταπολεμικά τον πλανήτη.
Αναφερόμενη ειδικά στην Ελλάδα, η κ. Καλαντζοπούλου εντόπισε ως αχίλλειο πτέρνα της ελληνικής οικονομίας την κακή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας και, ιδιαίτερα, το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος, που, μεταξύ άλλων, καθιστά πολύ υψηλό το κόστος δανεισμού του δημοσίου και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών.
Γ. ΤΡΙΔΙΜΑΣ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ
Πρέπει να δοθεί έμφαση στην ιδιαίτερα εύκολη διαδικασία που ακολουθούσαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πολλών χωρών για τη δανειοδότηση της αγοράς κατοικίας. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Ulster Γιώργος Τριδίμας.
“Το ζήτημα είναι να λάβουμε ένα μάθημα ώστε να υπάρξουν αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική και στον τρόπο εποπτείας”, σημείωσε ο κ. Τριδίμας.
Ι. ΧΑΣΣΙΔ: ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Στα αίτια που οδήγησαν στην πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που βιώνουμε αναφέρθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Ιωσήφ Χασσίδ.
Σύμφωνα με τον κ. Χασσίδ, τρία είναι τα συστατικά του πυρήνα της σημερινής κατάστασης: η οικονομική πολιτική (ενθάρρυνση για δανειοδότηση-ιδιοκτησία), το θεσμικό περιβάλλον και οι ελλιπείς, συχνά, μηχανισμοί ελέγχου, καθώς και η συμπεριφορά των φορέων και επιχειρήσεων που υπέβαλαν αιτήματα για επέκταση της δανειοδότησής τους στις τράπεζες τα οποία γίνονταν δεκτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου