Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

"Πραγματική Εθνική Εξωτερική Πολιτική" χωρίς ανακοινώσεις, "τσαμπουκάδες"και μεγάλα λόγια για ¨εσωτερική κατανάλωση".

Ενδιαφέρουσα η είδηση, προ λίγων ημερών, για την μονογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας η οποία οριοθετεί την υφαλοκρηπίδα! Όχι μόνο μας ενδιαφέρει, αλλά μας χαροποιεί ιδιαίτερα!<
Για άλλη μία φορά ο politis.gr, έκανε μία άριστη ανάρτηση, την οποία και αναδημοσιεύουμε.
Με colpo grosso στο casus belli

Η πρώτη συμφωνία για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας με γειτονική χώρα οριστικοποιήθηκε προχθές μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία. Το κείμενο μονογραφήθηκε και αν όλα εξελιχθούν βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού, τότε η Ελλάδα, η Αλβανία και η Ιταλία θα συνυπογράψουν νέα (τριμερή) συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στην περιοχή.
Η μονογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη λόγω των επιπτώσεων που θα έχει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες η Αλβανία αποδέχθηκε τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου για επήρεια των νησιών στη χάραξη θαλάσσιων ζωνών και έτσι η γραμμή οριοθέτησης διέρχεται βορείως των νησιών Ερεικούσσα και Οθωνιοί και καταλήγει στο λεγόμενο Τριεθνές σημείο (με Ιταλία).
Η συμφωνία εμπεριέχει συγκεκριμένες προβλέψεις, ευνοϊκές για τις ελληνικές θέσεις. Κατ΄ αρχάς λαμβάνεται υπόψη η μέση γραμμή για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αρχή που παγίως υποστηρίζει η Αθήνα έναντι της Άγκυρας.
Παράλληλα στη συμφωνία Αθήνας- Τιράνων γίνεται ρητή αναφορά στο δικαίωμα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων (η ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη στην περιοχή είναι έξι ναυτικά μίλια, όπως και στο Αιγαίο).
Πρόκειται για ένα δικαίωμα της ελληνικής πλευράς που, αν και στηρίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας, δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία η οποία διατηρεί για τον λόγο αυτόν εν ισχύι το casus belli.

Η μονογραφή αυτή αποδεικνύει ότι στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος – Αλβανίας τα τελευταία έτη έχουν γίνει θετικά βήματα προς την κατεύθυνση της οικοδομήσεως κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Αλβανία και ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της. Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία διήρκεσαν περίπου έναν χρόνο και έγιναν υπό συνθήκες μυστικότητας.Έγκυροι διπλωματικοί κύκλοι, που επικαλείται Το Βήμα, αναφέρουν πως η Αθήνα ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια μια συστηματική προσπάθεια να κλείσει τα μέτωπα οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών της με όμορα κράτη, προκειμένου στη συνέχεια να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος με την Τουρκία.
Στο πλαίσιο αυτό είχαν ξεκινήσει συνομιλίες και με την Αίγυπτο , όπως είχα αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο μου ,για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Από ένα σημείο και μετά, όμως, αυτές πάγωσαν έπειτα από παρέμβαση της Τουρκίας η οποία ήθελε να έχει λόγο στον καθορισμό της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και είχε προηγουμένως ενοχληθεί σφόδρα από την υπογραφή ανάλογης συμφωνίας μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου.
Για το άλλο θέμα αυτό της Λιβύης ,σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ,τα πράγματα βαίνουν προς την σωστή κατεύθυνση καθώς στις επαφές έχει σημαντική συμβολή ένας εκ των τριών της..... τριανδρίας.
Η ΑΟΖ λοιπόν που επί σειρά ετών ,για λόγους που δεν μας έχει εξηγήσει ποτέ κανείς από τους τότε κυβερνώντες, αποτελούσε αιτία ....«τιμωρίας» για όποιον έκανε το λάθος και ανέφερε αυτή την λέξη, φαίνεται ότι αποτελεί τον ... «άσσο» στα χέρια του κ. Καραμανλή .

Εκμεταλλεύεται άριστα το λάθος της Τουρκίας που ενώ δεν έχει υπογράψει και δεν έχει επικυρώσει το Δίκαιο για την Σύμβαση της Θάλασσας (από το 1982), έχει φτιάξει μια ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα με την Ρουμανία, την Βουλγαρία και την τότε Σοβιετική Ένωση, χωρίς να έχει υπογράψει και να επικυρώσει αυτή την Σύμβαση.
Έτσι δημιούργησε ένα προηγούμενο δεχόμενη αυτή την έννοια της ΑΟΖ.
Τα αποτελέσματα του colpo grosso ήδη είναι ορατά.
Κινήσεις με μυστικότητα, χωρίς πολιτικές κορόνες και προσωπικούς κομπασμούς, κινήσεις με σκοπό την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, είναι μονόδρομος για όποιον σέβεται ότι ο όρος πολιτικός και ο όρος πατριώτης είναι βαθιά συνδεδεμένες έννοιες που δεν μπορούν να μπαίνουν στο τραπέζι της.... μικροπολιτικής και του λαϊκισμού.
«imerisia»«Express»«tovima»
politis-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου