Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Η κρίση στην Ελλάδα θα διαρκέσει μια πενταετία !


Χαρδούβελης: Η κρίση στην Ελλάδα θα διαρκέσει μια πενταετία
Η οικονομική κρίση και το εμπόριο κεντρικά θέματα συζήτησης στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Λιανικού Εμπορίου που διοργάνωσε ο ΣΕΛΠΕ.
Η κρίση, η ακρίβεια, η καταναλωτική τάση και το εμπόριο στο επίκεντρο του συνεδρίου του ΣΕΛΠΕ. Στην Ελλάδα η κρίση θα κρατήσει πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Μίχαλος τόνισε ότι για το θέμα της ακρίβειας, το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι το κράτος παρεμβαίνει ασφυκτικά στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, εκτίμησε ότι το εμπόριο θα είναι από τους τελευταίους που θα πληγούν από την κρίση.
Αναλυτικά, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε, στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Λιανικού Εμπορίου που διοργάνωσε ο ΣΕΛΠΕ, ότι η κρίση στη χώρα μας εμφανίζεται με βραδύτερο ρυθμό από ότι σε άλλες οικονομίες, λόγω του κλειστού χαρακτήρα της και από τα στοιχεία της ΕΕ εκτιμάται ότι ενδεχομένως θα διαρκέσει μια πενταετία στην Ελλάδα, οπότε η στασιμότητα στην οποία θα περιέλθει η οικονομία εντέλει θα την οδηγήσει στο αρνητικό αποτέλεσμα της απόκλισης από την ΕΕ.

Επίσης, από έρευνα καταναλωτών που παρουσιάστηκε στο συνέδριο διαπιστώνεται κλίμα αλλαγής των καταναλωτικών συνηθειών με τους πολίτες να δηλώνουν ότι στρέφονται σε φτηνότερα προϊόντα και σε φτηνότερα καταστήματα και κάνουν λιγότερες αγορές. Από την άλλη πλευρά από έρευνα που έγινε σε περίπου 100 επιχειρήσεις προκύπτει ανασφάλεια για το μέλλον και αρκετοί από τους επιχειρηματίες ήδη είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα απολύσεων στο προσωπικό τους.
Ο κ. Χαρδούβελης από την πλευρά του ανέφερε στην ομιλία του ότι τα στοιχεία της ΕΕ για τη χώρα μας δείχνουν ότι το κλίμα είναι αρνητικό αλλά ακόμα σημαντικό τμήμα των επιχειρήσεων δηλώνει ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ενώ αντίστοιχα και οι καταναλωτές δηλώνουν την πρόθεσή τους στο μέλλον να μην προχωρήσουν σε αγορές μεγάλης αξίας.
Κ. Μίχαλος
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος τόνισε στην ομιλία του ότι «συχνά υπάρχει διαφορά στην ταχύτητα με την οποία η αγορά μας προσαρμόζεται και αφομοιώνει τις νέες εξελίξεις. Και κυρίως υπάρχει διαφορά, όσον αφορά τη διαμόρφωση της τελικής τιμής πολλών προϊόντων. Της τιμής δηλαδή που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής και κάποιοι νομίζουν ότι αυτό συμβαίνει γιατί εδώ οι επιχειρήσεις θέλουν να κερδίζουν, ενώ οι επιχειρήσεις του εξωτερικού δεν θέλουν. Και κάποιοι πάλι πιστεύουν ότι φταίει το κράτος, γιατί δεν καθορίζει τις τιμές των προϊόντων, όπως στη δεκαετία του '70 και του '80. Όπου βέβαια, ο πληθωρισμός έφθανε το 20%».
Σύμφωνα με την άποψη του κ. Μίχαλου για το θέμα της ακρίβειας, το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι το κράτος, παρά το ότι δεν παρεμβαίνει ευθέως στη διαμόρφωση των τιμών, παρεμβαίνει ασφυκτικά στη λειτουργία των επιχειρήσεων. «Με μία πληθώρα από νόμους και κανονιστικές διατάξεις. Με τη διατήρηση κλειστών αγορών και επαγγελμάτων. Με περιορισμούς που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό. Που ευνοούν φαινόμενα κερδοσκοπίας και παράλληλα στερούν το δικαίωμα σε καινοτόμες επιχειρήσεις να προσφέρουν φθηνότερες λύσεις».
Τέτοια θέματα για τα οποία το ΕΒΕΑ έχει ζητήσει ρυθμίσεις είναι οι περιορισμοί στην ανάπτυξη της αγοράς των μεταφορών, και η αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας για την αδειοδότηση και τους όρους λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων. Για τα βενζινάδικα το επιμελητήριο υπενθύμισε ότι έχει προτείνει τη δημιουργία πρατηρίων υγρών καυσίμων στους χώρους των υπεραγορών, απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων και χρήση αυτοματοποιημένων αντλιών.
Όσον αφορά τώρα τα τρόφιμα και ιδιαίτερα για τα αγροτικά προϊόντα έχει προταθεί η δημιουργία δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων σε κάθε περιφέρεια της χώρας και παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα στους ίδιους τους παραγωγούς, κάτω από συγκεκριμένους όρους και κριτήρια, να αποκτήσουν ιδιόκτητα μεταφορικά μέσα.
Μόνο όταν αντιμετωπίσουμε τις αγκυλώσεις και τις δυσλειτουργίες που ανεβάζουν τα εξωτερικά κόστη και προσαρμοστούμε στα δεδομένα των ευρωπαϊκών αγορών, με τις οποίες συγκρίνουμε σήμερα τις τιμές μας θα υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση, όπως είπε και ζήτησε να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν πιο διευρυμένες συμμαχίες, για την καταπολέμηση της ακρίβειας.
Έντονα τα σημάδια της κρίσης και στο λιανεμπόριο
Σε δηλώσεις του πάντως στο περιθώριο του συνεδρίου ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας κ. Π. Καρέλλας σημείωσε ότι μετά από το Πάσχα θα φανούν έντονα τα σημάδια της κρίσης και στο λιανεμπόριο το οποίο αναγκαστικά θα προχωρήσει και σε απολύσεις.
Κ. Χατζηδάκης: Συνεχίζει τις επαφές για τη συγκράτηση των τιμών
Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι συνεχίζει τις επαφές του με τους κλάδους του εμπορίου για τη συγκράτηση των τιμών και γνωστοποίησε ότι έχει ξεκινήσει επαφές με τα σούπερ μάρκετ και τη βιομηχανία τροφίμων ενώ σημείωσε ότι το 2009 δεν είναι χρονιά για αλόγιστα κέρδη και πρόσθεσε με έμφαση ότι «όποτε χρειάστηκε μιλήσαμε με συγκεκριμένα ονόματα και το ίδιο θα πράξουμε και στο μέλλον».
Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι έχουν εγκριθεί από το ΤΕΜΠΜΕ 16.000 δάνεια συνολικού ύψους 1,525 δισ. ευρώ. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος από την πλευρά του σημείωσε ότι δεν χρειάζεται κινδυνολογικό κλίμα στην αγορά, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν στοχοποιεί την επιχειρηματικότητα αλλά και ότι η τήρηση της νομιμότητας είναι αδιαπραγμάτευτη ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την επαναφορά του αιτήματος του ΣΕΜΠΕ για την λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές ο κ. Βλάχος ανέφερε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και πως αν το θέσουν οι φορείς στο υπουργείο «τότε θα πει και το υπουργείο την άποψή του για το θέμα».
Θ. Μπούρας
Ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Θ. Μπούρας σημείωσε ότι ο προβληματισμός που αναπτύσσεται στην οικονομία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μπορεί να καταστεί χρήσιμος για το μέλλον. Μπροστά στη διεθνή δύσκολη συγκυρία η χώρα μας κινήθηκε με καλά αντανακλαστικά για την αντιμετώπιση της κατάστασης λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα για να υποστεί η οικονομία μας τις λιγότερο δυνατές επιπτώσεις όπως το πρόγραμμα ρευστότητας, η στήριξη των ΜμΕ και «δεν χαρίσαμε ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες αυτές αποτελούν απλώς το όχημα για τη διοχέτευση της ρευστότητας στην αγορά» είπε ο υφυπουργός.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη της συναίνεσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κρίσης και υπενθύμισε τις δράσεις της κυβέρνησης (επιχορηγήσεις, νομοθετικές πρωτοβουλίες κοινοτικά κονδύλια) ιδιαίτερα για το ΕΣΠΑ ανέφερε ότι θα αυξηθούν τα κονδύλια ενίσχυσης όπως η νέα προκήρυξη για τη στήριξη μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι 50 εργαζομένους.. Επίσης συνεχάρη το ΣΕΛΠΕ για την απόφασή του λιανικού εμπορίου να δηλώσει ότι δεν θα προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών φέτος και συμφώνησε με την άποψη ότι όλοι «είμαστε στο ίδιο καράβι». Τέλος ανέφερε ότι καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια και για την προώθηση και νέων δράσεων για την στήριξη της οικονομίας μας.
Το εμπόριο θα είναι από τους τελευταίους που θα πληγούν από την κρίση ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ.κ. Θ. Βάρδας αλλά σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν έγκαιρα οικονομικά μέτρα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής σε συνδυασμό με την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας στα πλαίσια ενός πενταετούς προγράμματος σταθεροποίησης και ανάπτυξης της οικονομίας (2009-2013) τα οποία πρέπει να γίνουν αποδεκτά από την ΕΕ και σημείωσε ότι ο δημόσιος πολιτικός διάλογος και η συναίνεση είναι επιθυμητή από όλους ''η έλλειψή τους όμως δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για ακυβερνησία και αδράνεια λήψης μέτρων''.
Επανέλαβε τη θέση του για την πάταξη των καρτέλ και την μείωση των τιμών στην αγορά και ζήτησε στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής την αύξηση του ποσού επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού, αύξηση της χρονικής διάρκειας καταβολής επιδόματος ανεργίας από 1 σε 2 χρόνια, πληρωμή από τις επιχειρήσεις 1% επί του συνόλου των καταβαλλόμενων μικτών αποδοχών και παρακράτηση 0,5% από τον καθαρό μισθό των υψηλόμισθων για την ενίσχυση των ταμείων ανεργίας. Περαιτέρω εκτιμά ότι απαιτείται αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας των αγορών, μείωση της σπατάλης του δημοσίου, η καθιέρωση αντικειμενικών διαδικασιών φορολόγησης προώθηση των μεταρρυθμίσεων, πραγματοποίηση άμεσων δημόσιων επενδύσεων και τέλος αντιμετώπιση της μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Δ. Αρμενάκης
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Δ. Αρμενάκης χαιρετίζοντας το συνέδριο ζήτησε τη χάραξη εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής μακριά από κομματικές κλαδικές ή άλλες σκοπιμότητες, την ενίσχυση της περαιτέρω ρευστότητας της αγοράς και μέτρα για τη διατήρηση της απασχόλησης.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου