Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Έκθεση εμπειρογνώμονος του Ο.Η.Ε. περί "μακεδονικής μειονότητος" στην Ελλάδα

Λίγα 24ωρα μετά τα επεισόδια της Οχρίδας και την ταξιδιωτική οδηγία της Ελλάδας για την ΠΓΔΜ, έρχεται έκθεση ανεξάρτητης εμπειρογνώμονος του ΟΗΕ να φορτίσει το κλίμα, καθώς στα συμπεράσματά της αναφέρει ότι υπάρχει «μακεδονική μειονότητα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία».
Αντιδρά το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να γίνεται εκμετάλευση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Συγκεκριμένα, η ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για μειονοτικά θέματα, Γκέι Μακ Ντούγκαλ, η οποία επισκέφθηκε τη χώρα μας την περίοδο 8-16 Σεπτεμβρίου, επισημαίνει στην έκθεσή της ότι υπάρχει «μακεδονική εθνοτική μειονότητα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία» , την οποία δεν αναγνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση.
Καλεί, δε, την Αθήνα να ξεφύγει από τη στενή οπτική του αν υπάρχει στη χώρα «μακεδονική» ή «τουρκική» μειονότητα, διότι αυτή απηχεί μια περιοριστική και ξεπερασμένη αντίληψη.
Παράλληλα, ζητά να εστιάσει πλήρως «στην προστασία του δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό, στην ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι» και να διασφαλίσει τόσο στην «τουρκική» όσο και στη «μακεδονική» μειονότητα κάθε είδους προστασία προκύπτει από τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Το Βήμα, τα όσα αναφέρονται στην έκθεση αναμένεται να φορτίσουν ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα στις σχέσεις της Ελλάδος με την ΠΓΔΜ, δεδομένου και του γεγονότος ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι έχει καταφέρει να εντάξει το θέμα της αναγνώρισης «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας» στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, ενώ δεν έχει διστάσει να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ουσιαστικά την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» και να επιστρέψει την ελληνική ιθαγένεια σε εκδιωχθέντες «σλαβομακεδόνες».
Με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει επισήμως τις θέσεις της κατά τη συζήτηση της έκθεσης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη στις 10 Μαρτίου.
Σημείωσε, ακόμη ότι οι μηχανισμοί προστασίας και ενδυνάμωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να μετατρέπονται σε άλλοθι και εργαλείο για όσους «συνειδητά επιχειρούν να τους εκμεταλλευθούν για την προώθηση δικών τους σκοπιμοτήτων στο επίπεδο των διακρατικών σχέσεων».

Η κ. Μακ Ντούγκαλ αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην 26σέλιδη έκθεσή της στην «εθνοτική ταυτότητα στην περιοχή της Φλώρινας». Επισημαίνει συγκεκριμένα ότι η Αθήνα δεν αναγνωρίζει τη «μακεδονική εθνική μειονότητα» που κατοικεί στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, όπως και την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας». Κάνει αναφορά στην παρενόχληση και στις διακρίσεις που υφίστανται όσοι δηλώνουν «Μακεδόνες», ενώ καλεί για αναγνώριση όλων των οργανώσεων που χρησιμοποιούν το επίθετο «μακεδονικός».
Όσον αφορά τα υπόλοιπα σκέλη της έκθεσης, η κ. Μακ Ντούγκαλ ομιλεί για τη «μουσουλμανική μειονότητα» της Θράκης, τη μόνη όπως τη χαρακτηρίζει μειονότητα που αναγνωρίζει επισήμως η Ελλάδα, καθώς και για τους Ρομά. Καλεί για την ελεύθερη χρήση του όρου «τουρκικός» σε διάφορες ενώσεις, ενώ εμμέσως ζητεί την εκλογή μουφτή, εφόσον αυτός περιορίζεται στα θρησκευτικά του καθήκοντα.

Ζητεί επίσης βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά.

Αναρτήθηκε από emprosdrama.blogspot.com / Newsroom ΔΟΛ

2 σχόλια:

  1. Αξιολογείται» η έκθεση της Μακ Ντούγκαλ για τις μειονότητες
    Σάββατο 7 Μαρτίου 2009
    Ανυπόστατη κρίνει η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη την έκθεση της κυρίας Γκέι Μακ Ντούγκαλ, εμπειρογνώμονος του ΟΗΕ, η οποία διαπιστώνει την ύπαρξη «μακεδονικής εθνοτικής μειονότητας στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία» . Απαντώντας χθες στη Βουλή σε ερώτηση του κ. Γ.Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό, αντί του οποίου προσήλθε η κυρία Μπακογιάννη (γι΄ αυτό και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δεν εμφανίστηκε αλλά έστειλε αντ΄ αυτού τον βουλευτή του κόμματος κ. Αδ.Γεωργιάδη ), η υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι τόσο η επίμαχη έκθεση όσο και άλλες εκθέσεις «δεν αλλάζουν την πραγματικότητα:η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα,που εργάζεται και θα συνεχίσει να εργάζεται για την περαιτέρω ενίσχυση και τον εμπλουτισμό τους και για την πλήρη προστασία τους». Οσον αφορά την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τόνισε ότι «δεν υποβαθμίζουμε και δεν υποτιμάμε,ούτε όμως βεβαίως υπερεκτιμάμε την όποια σημασία τέτοιων κειμένων» και ότι «τα αξιολογούμε στο μέτρο που τους αναλογεί». Πρόσθεσε δε ότι «οι επιδόσεις μιας δημοκρατικής χώρας με την ανθρωπιστική,πολιτιστική,πολι- τική και κυρίως ιστορική παράδοση της Ελλάδαςδεν εξαρτώνται ούτε υπαγορεύονται από εύσημα ή επικρίσεις άλλων». Αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψή της στις ΗΠΑ, η κυρία Μπακογιάννη απαντώντας στις αιχμές του ΛΑΟΣ δήλωσε: «Είναι θετικό για εμάς ότι επιβεβαιώσαμε το πολύ καλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και ότι διαπιστώσαμε πως υπάρχει η βούληση για εμβάθυνση της στρατηγικής μας σχέσης με τις ΗΠΑ».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρίτη, 10 Μάρτιος 2009
    Αποστομωτικός ο Νικόλαος Μάρτης στην Μακ Ντούγκαλ
    Iστορική και επιστημονική απάντηση

    Την απάντηση που δεν έδωσε προς την κ. Gay MacDougall εντεταλμένη του ΟΗΕ η οποία με την έκθεση της που συνέγραψε κατά παραγγελία(Παναγιώτη Δημητρά) μετά την επίσκεψη της τον περασμένο Σεπτέμβριο(08) στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, το αρμόδιο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και η κ. Μπακογιάννη δίνει σήμερα με μια ιστορικά και επιστημονικά λιτή επιστολή- δήλωση του ο πρώην υπουργός Νικόλαος Μάρτης.
    Ο πρώην Υπουργός Μακεδονίας Θράκης αναφέρεται στα όσα σκόπιμα και υποβολημίαια "επισημαίνει" στο κείμενο της η κ. G.MacDougall.
    Ευτυχώς όμως υπάρχουν ακόμα Έλληνες πολιτικοί που έχουν θάρρος τόλμη, σθένος και προ πάντων γνήσιο εθνικό φρόνημα για να απαντούν στις προκλήσεις που εοπιβουλεύονται τα εθνικά και κυριαρχικά μας συμφέροντα.
    Εθνικά και κυριαρχικά συμφέροντα τα οποία με την στάση τους φαίνεται να απεμπολούν κάποιοι άλλοι... γιατί κατά τ' άλλα σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα -πλην ΛΑΟΣ- δυστυχώς για όλους του πολιτικούς χώρους αντέδρασαν το ίδιο χαλαρά όπως και η κ. Μπακογιάννη που προσδίδει περισσότερο προτεραιότητα στις προσωπικές δημόσιες σχέσεις της παρά στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων...

    Ολόκληρη η επιστολή του Νίκου Μάρτη
    Νίκος Μάρτης
    Πρώην Υπουργός
    Καίσαρας 8, Αθήνα, 11527
    Τηλ 210 7778800
    9 Μαρτίου 2009
    Ανύπαρκτες μειονότητες στην Ελλάδα
    Η κυρία ΜακΝτούγκαλ, εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, σε πρόσφατη έκθεση της, αναφέρεται στην ύπαρξη Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, γεγονός αντίθετο προς την ιστορική αλήθεια.
    Η ύπαρξη μειονότητας σε μια χώρα προϋποθέτει ύπαρξη αντίστοιχου έθνους. Μακεδονικό έθνος όμως ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει. Οι Μακεδόνες ήταν και είναι Έλληνες, διότι είχαν τα ίδια ιερά, την ίδια γλώσσα, την ελληνική, με τους άλλους Έλληνες και τους ίδιους θεούς, με κατοικία στο Μακεδονικό όρος Όλυμπος. Το γεγονός αυτό και μόνο, δεν επιτρέπει αμφισβήτηση της ταυτότητας των Μακεδόνων ως Ελλήνων, διότι για κάθε λογικό άνθρωπο, δεν είναι νοητό οι Έλληνες να είχαν τοποθετήσει τους θεούς τους, σε χώρο μη ελληνικό. Οι Μακεδόνες ελάμβαναν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες, που συμμετείχαν μόνο Έλληνες, αλλά και στις Αμφικτυονίες.
    Προσωπικότητες όπως οι Στεττίνιους, Μιττεράν, Σούλτσμπεργκερ, Πάπας Ιωάννης Παύλος, Κίσσιγκερ και Χέλμουτ Σμιτ, που επισκέφτηκαν τη Μακεδονία ή γνωρίζουν Ιστορία, όπως αναφέρω σε επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της Commission Jose Emanuel Baroso, ανατρέπουν την έκθεση της κυρίας ΜακΝτούγκαλ, για ύπαρξη Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.
    Επίσης ο πρώτος πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκλιγκόρωφ, σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε προ ολίγων ετών με τίτλο «Αναμνήσεις», αναφέρει ότι δεν διεκδικούμε τον Μέγα Αλέξανδρο, διότι εμείς είμαστε Σλάβοι, που ήλθαμε τον 6ο και 70 αιώνα.
    Τρεις μεγάλες θρησκείες, Χριστιανισμός, Ιουδαϊσμός και Ισλαμισμός, όπως έγραψα σε επιστολή μου στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κύριο Poettering, επιβεβαιώνουν την ταυτότητα των Μακεδόνων ως Ελλήνων.
    Πλην των ανωτέρω, ο ΟΗΕ διαδέχτηκε την Κ.Τ.Ε. (Κοινωνία των Εθνών), η οποία το 1922 επέβλεψε την ανταλλαγή πληθυσμών από τη Μακεδονία. Ο τότε εκπρόσωπος της Κ.Τ.Ε., Αμερικανός Μόργκενταου, που επέβλεψε την ανταλλαγή Τούρκων και Βουλγάρων από τη Μακεδονία, με Έλληνες της Μικράς Ασίας και Έλληνες από τη Βουλγαρία, έγραψε στο βιβλίο του «I was sent to Athens», ότι: «Με την αναχώρηση Τούρκων και Βουλγάρων από τη Μακεδονία και την έλευση Ελλήνων, η Μακεδονία έμεινε αμιγώς ελληνική περιοχή».
    Την δήθεν ύπαρξη Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, στηρίζει η κυρία ΜακΝτούκαλ στο επιχείρημα των Σκοπιανών, κατά το οποίο, τις δεκαετίες του 1920 και 1930 οι ελληνικές κυβερνήσεις αντικατέστησαν τα ονόματα των πόλεων, ποταμών, ορέων με ελληνικά. Ανεξαρτήτως όμως της ιστορίας, την οποία αγνοεί η κυρία ΜακΝτούγκαλ, ο Αμερικανός Μόργκενταου, όπως ήδη σημειώθηκε, επιβεβαιώνει στο προαναφερόμενο βιβλίο του, ότι οι Βούλγαροι και οι Τούρκοι αντελλάγησαν με Έλληνες και ήταν φυσικό επόμενο, οι ελληνικές κυβερνήσεις να επαναφέρουν τα παλαιότερα ελληνικά ονόματα των περιοχών αυτών. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι οι Σκοπιανοί ονομάζουν τη Θεσσαλονίκη «Σολούν», η οποία από το 317 π.Χ. έχει μέχρι σήμερα λέγεται Θεσσαλονίκη.
    Η κυρία ΜακΝτούγκαλ ας αναζητήσει την Καινή Διαθήκη και ας μελετήσει τις Πράξεις των Αποστόλων (ΙΣΤ, 9, 10), όπου θα διαπιστώσει ότι ο Απόστολος Παύλος ήλθε στη Μακεδονία το 50 μ.Χ. και επισκέφθηκε τις πόλεις Φίλιπποι, Θεσσαλονίκη, Βέροια, που είχαν αιώνες πριν και διατηρούν μέχρι σήμερα τα ίδια Ελληνικά ονόματα.
    Ο Απόστολος Παύλος (IZ4.12) στη Θεσσαλονίκη και Βέρροια συνάντησε Ελληνίδες και Έλληνες που επίστευσαν. Μίλησε και έγραψε τις επιστολές του προς Θεσσαλονικείς και Φιλιππησίους στην Ελληνική.
    Η κυρία ΜακΝτούγκαλ αναφέρεται και σε ύπαρξη τουρκικής μειονότητας, αλλά αποσιωπά το ότι η Συνθήκη της Λωζάνης, που έγινε το 1923, έχει δύο όρους, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν ως ουσιώδεις:
    * Τον θρησκευτικό και όχι τον εθνικό χαρακτήρα των μειονοτήτων. Συνεπώς με τη Συνθήκη της Λωζάνης, αναγνωρίζεται μουσουλμανική μειονότητα και όχι τουρκική, όπως κακώς αναφέρει η κυρία ΜακΝτούγκαλ.
    * Την ισοτιμία των μειονοτήτων. Αυτή την ισοτιμία ανέτρεψε η Τουρκία με το πογκρόμ του 1955, που εξανάγκασε τους Έλληνες της Κωνσταντινουπόλεως να εγκαταλείψουν τις εκεί εστίες και περιουσίες τους.
    Η κυρία ΜακΝτούγκαλ ας ζητήσει να ιδεί την πρόσφατη κινηματογραφική ταινία Τούρκου παραγωγού, που παρουσιάζει τα πραγματικά γεγονότα του 1955. Ο κατάπληκτος τουρκικός λαός και ο τουρκικός Τύπος, που τώρα μαθαίνουν την πραγματικότητα, θεωρούν την ταινία ως συγνώμη προς τον ελληνισμό. Η Ελλάδα σεβάστηκε τη μουσουλμανική μειονότητα και δεν προέβη τότε σε αντίποινα.
    Νίκος Μάρτης
    Πρώην Υπουργός

    Απορία Ιστολογίου: Γιατί η κυρία Μακ Ντούγκαλ έτρεχε να κρυφτεί και να μην φωτογραφηθεί στην συνάντηση του "Ουρανίου Τόξου" στην οποία πήρε μέρος χωρίς να ειδοποιήσει το Ελληνικό ΥΠΕΞ; Ποιός κρύβεται κυρία Μακ Ντούγκαλ; Ο ψεύτης, ο κλέφτης, ο απατεώνας και γενικότερα αυτός που φοβάται να μην αποκαλυφθεί η παράνομη δραστηριότητά του... Κι εσείς τρέχατε κυρία Μακ Ντούγκαλ...

    Πηγή


    Αναρτήθηκε από Τα πάντα είναι Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή