Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Η "Πράσινη Ανάπτυξη" μόνη διέξοδος στην οικονομική κρίση, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου !

Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την «πράσινη ανάπτυξη» παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι η παρούσα οικονομική κρίση αποτελεί αντανακλά το τέλος ενός ολόκληρου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης.
Το «παρών» έδωσαν ο επίτροπος σε θέματα περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας, ο προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Αρθούρος Ζερβός και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων και οργανισμών.
Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η σημερινή κρίση έχει άμεση σχέση με το τέλος ενός οικονομικού μοντέλου που προωθούσε την ανάπτυξη χωρίς να εγγυάται τη βιωσιμότητα και την ευημερία της κοινωνίας μας.
«Η κρίση αποτελεί για μας ευκαιρία να ανατρέψουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που πνέει τα λοίσθια. Ευκαιρία να πούμε σε όσους πνίγουν τις δυνατότητες του τόπου και του λαού μας, σε όσους εμποδίζουν την πρόοδο και καλλιεργούν την αδράνεια και την απαισιοδοξία, σε όσους περιορίζουν το δικαίωμα για μια ζωή ποιότητας και αξιοπρέπειας, κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα» τόνισε.
Τόνισε ακόμη ότι η «πράσινη ανάπτυξη» είναι η συνολική λύση για να αλλάξουμε πορεία επισημαίνοντας ότι «ιστορικά όποτε οι κυβερνήσεις έχουν επιχειρήσει να βγουν από κρίσεις με περιστολή, δηλαδή με μέτρα τα οποία μειώνουν την οικονομική δραστηριότητα, έχουν αποτύχει».
Παράλληλα, ανέφερε ότι η «πράσινη ανάπτυξη» σημαίνει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, σε τομείς οι οποίοι είναι το μέλλον της χώρας, από τις κατασκευές μέχρι τις μεταφορές, τον τουρισμό, τα γεωργικά προϊόντα, την καθαρή ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες, τον πολιτισμό.
Συμπλήρωσε ακόμα ότι το μοντέλο αυτό είναι και μια ευκαιρία αλλαγής του σημερινού ελληνικού κράτους από τον πελατειακό σχεδιασμό, στον πράσινο σχεδιασμό, στη συμμετοχική παραγωγή ενέργειας, στη συμμετοχική οικονομία, στη συμμετοχική στη δημοκρατία.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε τις τρεις βασικές προτεραιότητες:
* Το κλίμα και η ενέργεια. Η μετάβαση σε μια οικονομία που μειώνει τις εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2020 και τελικά μπορεί να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα με ορίζοντα το 2050. Με προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών και με συγκεκριμένες πολιτικές για την εξοικονόμηση και την ορθολογική χρήση ενέργειας.* Η ριζική αναδιάρθρωση σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.
* Η οικονομία στους φυσικούς πόρους, στα δάση και στις προστατευόμενες περιοχές, στα νερά και στα απορρίμματα, καθώς και στις πράσινες υποδομές, στις μεταφορές, στην ακτοπλοΐα, στο δημόσιο περιβάλλον.
«Η μετάβαση στο πράσινο αναπτυξιακό πρότυπο θα γίνει με οικονομικά και θεσμικά εργαλεία, με μια πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, με ισχυρή δημόσια επένδυση στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, με τη δημιουργία του Πράσινου Ταμείου, με τη συμμετοχή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που θα χρηματοδοτεί τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος» εξήγησε.
Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ επικρότησε και ο Έλληνας επίτροπος για το Περιβάλλον Στ.Δήμας.

emprosdrama.blogspot.com από Newsroom ΔΟΛ

3 σχόλια:

  1. Πράσινη Ανάπτυξη ή Πράσινα Άλογα;
    αναδημοσίευση από τη "γενιά των 700€"
    Πολύ λόγος γίνεται τώρα τελευταία για την πράσινη ανάπτυξη. Πέρα από τους παραδοσιακούς παίκτες του περιβαλλοντικού κινήματος, δηλαδή ένα κομμάτι του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, τους οικολόγους πράσινους και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις τύπου WWF και Greenpeace, στο χορό πλέον μπήκαν και χορεύουν οι πάντες. Η ατζέντα της πράσινης ανάπτυξης αποτελεί εδώ και καιρό κεντρική αναπτυξιακή προτεραιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ στα Μέσα έχει γίνει μόδα η συχνή αναφορά ή ενασχόληση με περιβαλλοντικά ζητήματα.
    Πολλοί πολίτες όμως, μπροστά στο άκουσμα και μόνο της λέξης «πράσινη ανάπτυξη», αντιδρούν με καχυποψία. Σου λένε: «μα, τι πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα είναι αυτά που μου λες;» «Τι χαζοχαρούμενα είναι πάλι αυτά; Και πως θα με βοηθήσει εμένα αυτό;» Άλλοι πάλι στηλιτεύουν τον οικολογικό λαϊκισμό ή την υποκρισία δημόσιων προσώπων, κυρίως πολιτικών, που με την προσωπική τους στάση ζωής, αλλά και τις δημόσιες επιλογές που έκαναν στο παρελθόν, έπληξαν παρά βοήθησαν στο να μειωθεί το οικολογικό έλλειμμα στη χώρα. Τέλος, υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι προβάλουν έντονες ενστάσεις, στη λογική ότι η πράσινη οικονομία συνιστά ένα ακριβό και μη ρεαλιστικό ως προς τους στόχους που θέτει εγχείρημα, γι’ αυτό καλό θα ήταν να μην τρέφουμε υψηλές προσδοκίες από ένα τέτοιο αναπτυξιακό σενάριο.
    Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
    Πρέπει να προστατέψουμε το περιβάλλον; Ναι, πρέπει! Σήμερα, για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, το δικαίωμα των μελλοντικών γενεών να ζήσουν σε έναν οικολογικά εξισορροπημένο και βιολογικά ποικίλο πλανήτη τίθεται υπό αμφισβήτηση.
    Και στην Ελλάδα;
    Σύμφωνα με το εγχώριο μύθο, τα δικά μας περιβαλλοντικά προβλήματα δεν είναι τόσο «τοξικά».
    Έτσι είναι, αν έτσι νομίζουμε. Διότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, για κάθε μονάδα ΑΕΠ η Ελλάδα παράγει 41% περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με την ΕΕ-15, με τον κάθε Έλληνα να παράγει σχεδόν 12,4 τόνους κάθε χρόνο, δηλαδή 12% περισσοτέρους από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Χώρια το γεγονός ότι έχουμε τη μεγαλύτερη εξάρτηση από πετρέλαιο σε όλη την Ευρώπη των 25.
    Είναι προφανές ότι είτε για το συμφέρον των παιδιών μας (διαγενεακή δικαιοσύνη), είτε για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας (οικολογία), πρέπει να δράσουμε. Δυστυχώς όμως, αυτά έχουν αποδειχτεί ευαισθησίες που δεν μας αγγίζουν ιδιαίτερα εμάς τους Έλληνες, αλλά εδώ που τα λέμε, ούτε και τους υπόλοιπους ανθρώπους του πλανήτη.
    Υπάρχει όμως ένα άλλο συμφέρον που ίσως τελικά αποδειχτεί σωτήριο. Το οικονομικό. Η φιλοπεριβαλλοντική δράση για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αποκτάει νόημα, όταν είναι οικονομικά αποδοτική.
    Με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση να έχει καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πράσινο θα μας βγάλει απο την κρίσηBy Factorx | March 5, 2009
    Αναδημοσίευση από ANTINEWS

    __________________
    H «πράσινη ανάπτυξη» μπορεί να αποτελέσει αντίδοτο στην οικονομική κρίση είπε το απόγευμα ο Γιώργος Παπανδρέου, παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την «πράσινη ανάπτυξη». Τόνισε επίσης ότι η παρούσα οικονομική κρίση αντανακλά το τέλος ενός ολόκληρου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης και ότι ένα άλλο μοντέλο είναι απαραίτητο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος.

    Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ επικρότησε και ο Έλληνας επίτροπος για το Περιβάλλον Στ. Δήμας.

    Απορία: Πόσο πολύ ενδιαφέρει τον κοσμάκη το πρόβλημα της «πράσινης ανάπτυξης» τη στιγμή που αυτό που τον νοιάζει είναι μήπως χάσεις τη δουλειά του, αν θα μειωθεί το εισόδημά του και ποιο θα είναι το μέλλον της οικογενείας του; Εκτός βεβαίως κι αν πάμε όντως για εκλογές και το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται τις ψήφους και των οικολόγων. Α…το ξέχασα. Και ο κ. Αλαφούζος ενδιαφέρεται πολύ για την πράσινη οικονομία.

    Από τον «πράσινο ήλιο» στα «πράσινα εργοστάσια», σχολιάζει δίπλα μου ένας κακεντρεχής

    ΑπάντησηΔιαγραφή