Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Η ΔΕΗ επιδιώκει διεθνείς συνεργασίες

Η ΔΕΗ δεν έχει ανάγκη από στρατηγικό επενδυτή αλλά επιδιώκει διεθνείς συμπράξεις και συνεργασίες, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Τάκης Αθανασόπουλος, από το βήμα του συνεδρίου του Economist με θέμα «Η Παγκόσμια Αγορά Ενέργειας και η Οικονομική Κρίση». Ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε επίσης ότι για χρόνια η ΔΕΗ ήταν ο βασικότερος μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας αλλά εξελίχθηκε σε εργαλείο άσκησης προστατευτισμού και έκανε λόγο για αντικρουόμενες πιέσεις της Πολιτείας στη διοίκηση της επιχείρησης.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ επισήμανε ότι ακόμη και οι ανταγωνιστές της την αντιμετωπίζουν ως προέκταση του ελληνικού κράτους και της ζητούν βοήθεια για να σταθούν στα πόδια τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές επιβαρυντικό για την επιχείρηση.
Ο κ. Αθανασόπουλος είπε ακόμη ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.


Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, συνέχισε ο κ. Αθανασόπουλος, προσαρμόζονται δυναμικά στο νέο περιβάλλον, ήδη οι περισσότερες έχουν προχωρήσει σε νομικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων τους, ενώ εξαγορές και συγχωνεύσεις οδηγούν σε διαρκή συγκέντρωση στον τομέα της ενέργειας.
Η ΔΕΗ, πρόσθεσε, είναι η μόνη ενιαία και πλήρως καθετοποιημένη ηλεκτρική επιχείρηση στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα προσαρμογής.
«Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι οι χρόνιες καθυστερήσεις του παρελθόντος στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, οδήγησαν την επιχείρησή μας σε εφησυχασμό, σε μία προσπάθεια
διατήρησης θέσεων»,
δήλωσε ο κ. Αθανασόπουλος και συνέχισε:
«Έτσι, η ΔΕΗ υστερεί σήμερα σε αποτελεσματικότητα, γνώσεις και κουλτούρα για να μπορεί να συμμετέχει άμεσα και δυναμικά σε ένα διεθνές, πραγματικά ανταγωνιστικό περιβάλλον».
«Απαλλαγή από τα βάρη του υπερβολικού προστατευτισμού»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ επισήμανε ακόμη ότι η επιχείρηση πρέπει να απαλλαγεί από τα βάρη του υπερβολικού προστατευτισμού και να δυναμώσει μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό.
Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Αθανασόπουλος, η ΔΕΗ έχει ανάγκη από:

• Προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού, με σταθερό και δίκαιο
ρυθμιστικό πλαίσιο που να διασφαλίζει την ανάπτυξη των πιο αποτελεσματικών συμμετεχόντων. Που να βασίζεται σε απλούς κανόνες αγοράς, προσαρμοσμένους στην παρούσα φάση της, και με προβλέψιμη εξέλιξη στο μέλλον.
• Περιθώριο κέρδους εύλογου ύψους για επιχειρήσεις τόσο μεγάλης εντάσεως κεφαλαίου, και μάλιστα υπολογιζόμενο επί του βέλτιστου κόστους που θα μπορούσαμε να επιτύχουμε. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε τις αναγκαίες επενδύσεις.
• Πλήρη νομικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων μεταφοράς και διανομής, χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα των εργαζομένων της, και θέσπιση κινήτρων αποτελεσματικότητας για τις μονοπωλιακές δραστηριότητές μας.
• Σταδιακή και μεθοδευμένη άρση του προστατευτισμού με το μικρότερο μεσοπρόθεσμο κόστος αλλά και το μεγαλύτερο μακροχρόνιο όφελος για τη ΔΕΗ, τους καταναλωτές, αλλά και τους άλλους συμμετέχοντες στην αγορά.
• Η ΔΕΗ να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία, τους καταναλωτές και τους τοπικούς φορείς ισότιμα με τις άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, ιατηρώντας βέβαια τις ειδικές υποχρεώσεις που έχει λόγω του μεγέθους της στην εθνική αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου