"Ψυχρή" φιλία Βερολίνου - Αθήνας...
Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι "...στο άμεσο μέλλον θα επιτευχθεί η ένταξη της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ..." και ότι αυτή "...δεν θα σκοντάφτει άλλο στη διαμάχη για το όνομα (σ.σ.:με την Αθήνα)..."
Η κυρία Μέρκελ, η οποία μιλούσε χθες στη γερμανική Βουλή εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ την προσεχή εβδομάδα στα γαλλογερμανικά σύνορα, επέκρινε μάλιστα όσους επιχειρούν "...είτε με βέτο είτε με αναχρονιστικές αντιλήψεις να υψώνουν ανάχωμα στη διεύρυνση της Συμμαχίας..."
Οι αναφορές της γερμανίδας καγκελαρίου θα πρέπει να ερμηνευθούν, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, ως μήνυμα τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς τη Ρωσία, η οποία αντιτίθεται σφόδρα στην ενσωμάτωση της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ.
Ωστόσο η αποστροφή της για τα Σκόπια αποτελεί άλλη μία ένδειξη ότι οι σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου δεν διάγουν την καλύτερη περίοδό τους.
Παρά τη χειραψία του πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή με την κυρία Μέρκελ στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής, σειρά περιστατικών επιβεβαιώνουν την ψυχρότητα ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες.
Η αντιδικία για το υποβρύχιο "Παπανικολής" που ...γέρνει και η ελληνική πλευρά δεν παραλαμβάνει, η δυσαρέσκεια του Βερολίνου για τον (τουλάχιστον προς το παρόν) αποκλεισμό του από τα εξοπλιστικά προγράμματα και η επιθυμία της Αθήνας για την έκδοση ευρωομολόγου στην οποία ανθίσταται η κυρία Μέρκελ, συνθέτουν το "πολύπλοκο παζλ" των ελληνογερμανικών σχέσεων.
gianniotis.gr
Την έμμεση δυσφορία της απέναντι στις δηλώσεις της Αγκελα Μέρκελ για το ζήτημα του ελληνικού βέτο στη Συμμαχία στα Σκόπια εξέφρασε η Αθήνα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο ζήτησε διευκρινίσεις από την γερμανική καγκελαρία και, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε προσπάθεια ανασκευής με το επιχείρημα ότι κ. Μέρκελ άφησε αιχμές εναντίον της Ρωσίας που παρεμποδίζει την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας και όχι κατά της Ελλάδος.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Οποιος διαβάσει τη δήλωση προσεκτικά δε θα καταλήξει αναγκαστικά σε αρνητικά συμπεράσματα. Υπάρχει ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ, αν δεν εξευρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας δε μπορεί να προσκληθεί η γειτονική χώρα ως μέλος της Συμμαχίας».
Παράλληλα ένας νέο πονοκέφαλος έρχεται να προστεθεί για την ελληνική διπλωματία προερχόμενη αυτή τη φορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα ο υποψήφιος για τη θέση του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Γκόρντον, δήλωσε πως στην Κύπρο δεν υπάρχει κατοχή αλλά «τουρκική παρουσία» στη διάρκεια κατάθεσής του ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.
Αμεση ήταν η αντίδραση από την Αθήνα και την Λευκωσία που ζήτησαν ανασκευή των δηλώσεων.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αγκυρα ασκεί κάθε δυνατή πίεση, προκειμένου ο Μπαράκ Ομπάμα να μην επισκεφθεί το Φανάρι, στις 7 Απριλίου, όταν θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τη Σύνοδο «Συμμαχία των Πολιτισμών».