Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Ψάχνετε το μυστικό της μακροζωϊας; Τα πάντα είναι θέμα αντανακλαστικών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το μυστικό της μακροζωΐας δεν εντοπίζεται στο βάρος μας αλλά ούτε στα επίπεδα γυμναστικής η στην πίεση του αίματος μας.
Ο πιο αξιόπιστος δείκτης υγειάς που αυξάνει τις πιθανότητες μιας ποιοτικής και μακροχρόνιας ζωής βρίσκεται στα αντανακλαστικά μας καθώς ο πρόωρος θάνατος συνδέεσαι άμεσα με τους αργούς χρόνους απόκρισης του κάθε ατόμου.
Το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου σε συνεργασία με το συμβούλιο ιατρικής έρευνας της Γλασκόβης επιβεβαιώνουν την παροιμία “Νους υγιής εν σώματι υγιεί” μετά από μια έρευνα που διήρκησε 20 χρόνια με 7,414 συμμετέχοντες σε εθνικό επίπεδο.
Οι ερευνητές πιστεύουν πως ο χρόνος αντίδρασης του κάθε ατόμου συνδέεται με τη νοημοσύνη του η οποία είναι εν συνεχεία ένας δείκτης της ευστάθειας του συστήματος του ανθρώπινου σώματος. Οι ερευνητές δήλωσαν τα εξής:

“Από τα αποτελέσματα της έρευνας μας, προκύπτει πως ο χρόνος αντίδρασης (που συνδέεται άμεσα με την ανθρώπινη νοημοσύνη) αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για το θάνατο από διάφορες αιτίες συμπεριλαμβανομένων και το καρδιακών παθήσεων. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Νοημοσύνη” (Intelligence) είναι η πρώτη που εξέτασε τους χρόνους αντίδρασης και της θνησιμότητας συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.
Οι εισηγητές της έρευνας υποστήριξαν πως οι άνθρωποι με υψηλό δείκτη νοημοσύνης τείνουν να ζουν περισσότερο από τους υπόλοιπους. Ενώ αυτό μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στις διαφορές του τρόπου ζωής, μιας και οι ευφυέστεροι άνθρωποι τείνουν να καπνίζουν λιγότερο η να έχουν λιγότερα περιττά κιλά, το χάσμα θεωρείτο ανεξήγητο κατά το παρελθόν.
Οι 7,414 εθελοντές που έλαβαν μέρος στην ερευνά, η οποία ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 80, υποβλήθηκαν σε μετρήσεις του χρόνου αντίδρασης τους μέσω μιας ηλεκτρικής συσκευής εγκατεστημένης σε μια μικρή οθόνη με πέντε αριθμημένα κουμπιά.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να επιλέξουν και να πατήσουν το σωστό κουμπί με τον ανάλογο αριθμό που εμφανιζόταν στην οθόνη μπροστά τους, ενώ μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο μέσο όρο αντίδρασης τους. Από τότε μέχρι και σήμερα 1,286 συμμετέχοντες έχουν πεθάνει, 568 εκ των οποίων από καρδιακές προσβολές.
Οι ερευνητές συνέκριναν στη συνέχεια τους χρόνους αντίδρασης, τις συνήθειες όσο αφορά το κάπνισμα, το βάρος όπως επίσης και άλλους παράγοντες σε σχέση με αυτούς που απεβίωσαν και αυτούς που επέζησαν. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι συμμετέχοντες με τις πιο αργές αντιδράσεις ήταν 2.6 φορές πιθανότερο να πεθάνουν από οποιαδήποτε άλλη αιτία.
Το κάπνισμα ήταν ο μόνος παράγοντας που συνδέθηκε με ένα μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου κατά 3.03 φορές σε αντίθεση με την φυσική άσκηση, την πίεση του αίματος, τα εγκεφαλικά επεισόδια και την κατανάλωση αλκοόλ.
Στους θανάτους που προκλήθηκαν από καρδιακές προσβολές, ο χρόνος αντίδρασης ήταν ο σοβαρότερος παράγοντας αμέσως μετά την πίεση αίματος με μεγαλύτερη επίδραση ακόμα και από αυτή του καπνίσματος.
Όπως δήλωσαν οι ερευνητές “Έχει υποτεθεί ότι ο χρόνος αντίδρασης ως μέτρο της ταχύτητας του χρόνου επεξεργασίας των πληροφοριών μπορεί να είναι ένας δείκτης για τη σωματική ακεραιότητα των συστημάτων. Η αδύναμη ικανότητα επεξεργασίας πληροφοριών θα μπορούσε να είναι ένδειξη μη φυσιολογικής λειτουργίας η οποία μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει τον πρόωρο θάνατο”.
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου