Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Πράγματι. Δύσκολα τα "πράγματα" στην Οικονομική πολιτική !

Σε δυσάρεστη και δύσκολη θέση το οικονομικό επιτελείο Ασφυκτικές εξακολουθούν να είναι οι πιέσεις στην αγορά λόγω της έλλειψης ρευστού, ενώ η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις προχωρούν ανοικτά πλέον σε μείωση του χρόνου εργασίας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε και δεύτερο πρόγραμμα μέσω του ΤΕΜΠΜΕ για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ενώ ζήτησε από τους βιομηχάνους να μειώσουν τις τιμές, λέγοντας ότι δεν αρκεί μόνο το "πάγωμα".
Αυτό σε ό,τι αφορά στις τιμές, γιατί σε ό,τι αφορά τους μισθούς του δημοσίου η κυβέρνηση έκρινε ότι το "πάγωμα" των αποδοχών και η καταβολή εφάπαξ βοηθήματος αντί για αυξήσεις είναι η μόνη λύση ώστε να καλυφθεί η τρύπα του προϋπολογισμού.
Δύσκολο σταυρόλεξο
Την ίδια ώρα, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης κατήγγειλε ότι εκτός από την "Alumil" του Γ. Μυλωνά, άλλες τρεις επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει στην καθιέρωση 32 ωρών εβδομαδιαίας εργασίας. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις "Μωραΐτης", "Πυραμίς" και πρώην Βαφεία "Καράσσο", ενώ το Εργατικό Κέντρο αναφέρει επίσης ως χαρακτηριστική περίπτωση τη χαλυβουργία "Hellenic Steel" που ανήκει κατά 52% σε ιταλικό όμιλο και η οποία ανακοίνωσε ότι έως το Πάσχα θα έχουν τεθεί σταδιακά σε διαθεσιμότητα 300 από τους συνολικά 416 εργαζόμενους, λόγω έλλειψης παραγγελιών.
Απόδειξη με αριθμούς
"Κατηγορώ" για τουρισμό

Άκρως ανησυχητικά εξάλλου είναι τα μηνύματα για το φετινό τουρισμό. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Νίκος Αγγελόπουλος χαρακτήρισε "αναπόφευκτες" τις απολύσεις στον κλάδο,ζήτησε τη λήψη και δεύτερου πακέτου μέτρων, ενώ έκανε λόγο για καθυστέρηση στη διαφημιστική προβολή, την οποία απέδωσε στην έλλειψη προσαρμογής της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, η έρευνα της GPO για λογαριασμό της ΑΔΕΔΥ επιβεβαιώνει με αριθμούς το κλίμα συνεχιζόμενης ανασφάλειας που βιώνουν οι Έλληνες. Έξι στους 10 ερωτηθέντες υποστηρίζουν ότι σε σχέση με το 2008 έχει χειροτερέψει η κατάστασή τους, ενώ το 44% εκφράζει φόβους ότι μπορεί να χάσει τη δουλειά του. Ως εκ τούτου, 42% δηλώνει ότι έχει προχωρήσει σε περικοπές στα έξοδα για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
Εφάπαξ βοήθημα αντί για αυξήσεις
"Κάποτε θα βοηθούσε η υποτίμηση"
Επιπλέον, επτά στους 10 ερωτηθέντες επιρρίπτουν ευθύνες για την οικονομική κρίση σε κυβερνητικούς χειρισμούς, περίπου το 70% αποδίδει ευθύνες στη διαφθορά των κυβερνήσεων, ενώ 9 στους 10 εκτιμούν ότι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ευθύνεται η κερδοσκοπία των τραπεζών.
Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει η τοποθέτηση του καθηγητή Πολ Κρούγκμαν, του βραβευμένου με Νόμπελ Οικονομίας 2008.
Ο κ. Κρούγκμαν θεωρεί λάθος στην παρούσα οικονομική κατάσταση την προσπάθεια εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα της Ελλάδας, αφού όπως είπε, "το πρόβλημα είναι οι αγορές δανεισμού που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην φερεγγυότητα του κράτους".
"Κάποτε θα ερχόμουν εδώ και θα σας έλεγα ότι η υποτίμηση της δραχμής θα βοηθήσει. Τώρα όμως θα είναι πολύ δύσκολη η διαδικασία προσαρμογής", δήλωσε ο Αμερικανός νομπελίστας, μιλώντας σε συνέδριο με τίτλο:
"Η Χρηματοπιστωτική Κρίση: Το μάνατζμεντ σε εποχές πρόκλησης" που οργάνωσε στην Αθήνα η εταιρία Συμβούλων Επιχειρήσεων "Prothesis".
ΣΚΑΊ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου