Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Συνθήκη της Λωζάννης: Τι ακριβώς έχουν υπογράψει Ελλάδα και Τουρκία

Στις 24 Ιουλίου του 1923, στο Παλέ ντε Ρουμίν της Λωζάννης, εκπρόσωποι οκτώ διαφορετικών εθνών έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους κάτω από ένα κείμενο 143 άρθρων. 
Το κείμενο, μια συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Τουρκίας (ως διαδόχου κράτους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) και κρατών που πολέμησαν εναντίον της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αργότερα (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ελλάδα, Ρουμανία και Γιουγκοσλαβία, τότε λεγόταν ακόμα Βασίλειο Σέρβων-Κροατών-Σλοβένων), είχε στόχο να βάλει τα πράγματα στη θέση τους στη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, μια περιοχή που βρισκόταν σε γεωπολιτική αναταραχή τα τελευταία χρόνια...

Εκκενώνεται το Πανόραμα Βούλας – Δραματικές ώρες για τους κατοίκους – Κάηκαν τέσσερα σπίτια – Εικόνες καταστροφής και απόγνωσης (Βίντεο & ΦΩΤΟ - Συνεχής ενημέρωση)

Διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Άνω Γλυφάδα, η οποία ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι από το τέρμα της οδού Μετσόβου, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι οδήγησαν τη φωτιά προς την Βούλα.
Τέσσερα είναι τα σπίτια που έχουν καεί από τη φωτιά που ξεκίνησε από το Πουρνάρι Γλυφάδας, αλλά γρήγορα λόγω των θυελλωδών ανέμων έφτασε στο Πανόραμα Βούλας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να περιορίσουν τη φωτιά.
Οι εικόνες που έρχονται από την περιοχή είναι καταστροφής και απόγνωσης...

Πένθος έφερε η είδηση του θανάτου του μουσικού Νίκου Καπηλίδη.

Ο Νίκος Καπηλίδης γεννήθηκε στη Ξάνθη το 1955 και προέρχεται από μια μουσική οικογένεια, καθώς ο πατέρας του, Μιχάλης, διατηρούσε κατάστημα δίσκων και μουσικών οργάνων.
Το 1968 μετακομίζουν οικογενειακώς στην Δράμα όπου συμμετέχει στην Οικογενειακή ορχήστρα του πατέρα του, παίζοντας σε διάφορα πανηγύρια ,γάμους και οικογενειακά κέντρα διασκεδάσεως, ενώ λίγα χρόνια αργότερα φτιάχνει με τα αδέλφια του το Rock group "Tops".
Στην συνέχεια παρακολουθεί μαθήματα Φλάουτου στην φιλαρμονική της Δράμας για ένα χρόνο και παίζει με αυτό σε διάφορες περιπτώσεις με την ορχήστρα του πατέρα του.
Το 1973 δημιουργεί μαζί με τον Χάρη Παπακυριάκου και τον Βασίλη Τζούκα το rock group "Αχάτης", και περιοδεύουν σε διάφορες πόλεις στην βόρεια Ελλάδα.
Το 1975 μετακομίζει μαζί με τα αδέλφια του στην Θεσσαλονίκη και αρχίζει να δουλεύει σε διάφορα ελληνικά club.
To 1979 ταξιδεύει στον Καναδά και εργάζεται σε ελληνικό club, ενώ παρακολουθεί μαθήματα drums από τον Mickey Earnshaw. Στην συνέχεια πηγαίνει στο Chicago όπου και εκεί εργάζεται...

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής 05 Ιουνίου 2022

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των αυριανών εφημερίδων, της Κυριακής 05 Ιουνίου 2022...

Για πρώτη φορά αποδυναμωμένες οι βαρονίες στη ΝΔ

Επί σειρά ετών, από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμοχλεύει διαρκώς σενάρια και αφηγήματα για δήθεν προθέσεις κάποιων να αμφισβητήσουν τον πρόεδρό της και σημερινό πρωθυπουργό. 
Και για να πείσουν βγάζουν στο προσκήνιο αποτυχημένους πολιτευτές και πικραμένα στελέχη που αναζητούν την τύχη τους κινούμενα στα λεπτά όρια της ακροδεξιάς φορώντας «μανδύες» πρώην προέδρων του κόμματος. 
Φευ! Είναι η πρώτη φορά που η παράταξη αυτή λειτουργεί υπό πλήρη σύμπνοια και ο αρχηγός της δεν αμφισβητείται από κανένα...

Η ομιλία Καραμανλή έκλεισε στόματα

Είναι παγιωμένη πρακτική οι πρώην αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας να έχουν την πλήρη ελευθερία του λόγου, μακριά από κομματικές δουλείες.
Απελευθερωμένοι από την καθημερινή πολιτική, όταν μιλούν να περιγράφουν τη μεγάλη εικόνα, το δάσος, και να προτείνουν.
Θεωρώ εντελώς ανούσιο και αντιπαραγωγικό έναν διαγκωνισμό των φίλων τους για να αποδείξουν ποιος είναι πιο πατριώτης. Αυτή η παράταξη σέβεται και τιμά όλους τους πρώην ηγέτες της.
Προχθές ο Κώστας Καραμανλής ουσιαστικά απευθύνθηκε σε εθνικό ακροατήριο. Δεν ήταν κομματικός λόγος, αν και το κοινό ήταν...

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν ανοίγουμε διάλογο με το ανιστόρητο, το παράλογο και το παράνομο

Ξαναβρισκόμαστε στο συνέδριο της νεολαίας μας ύστερα από τους αλλεπάλληλους περιορισμούς της πανδημίας, περισσότεροι από ποτέ έτοιμοι να ανανεώσουμε τους δεσμούς μας με τη νεολαία, ανιχνεύοντας τα ζητήματα της εποχής
τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην έναρξη του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ.
Σημείωσε ότι στόχος είναι να καταστεί η Ελλάδα πόλος σταθερότητας και προόδου και οι νέοι να κατακτήσουν καλύτερη ζωή και επισήμανε, μεταξύ άλλων: Η ΟΝΝΕΔ μίλησε με τόλμη για...

Παραλήρημα στην Τουρκία για το ταξίδι Μητσοτάκη στα Δωδεκάνησα - Τι αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ (Photos)

Αμόκ έχει προκαλέσει στην Τουρκία το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Δωδεκάνησα. 
Ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε χθες την Κω, την Ψέριμο και την Αστυπάλαια.
Το ταξίδι του Μητσοτάκη προκάλεσε την οργή τουρκικών Μέσων Ενημέρωση, ενώ οι αντιδράσεις είναι ιδιαίτερα έντονες για την ανάρτηση του πρωθυπουργού στο Instagram από την Ψέριμο.
Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι βασικό θέμα σε όλο τον τουρκικό Τύπο, ο οποίος...

Το «σέρβις» του Όρμπαν στον Πούτιν μέσω... Κύριλλου

Η επανεκλογή Όρμπαν στην Ουγγαρία αποτέλεσε… θείο δώρο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν που μετά τον Ερντογάν, ο οποίος μετατράπηκε σε Δούρειο Ίππο στο ΝΆΤΟ, μπλοκάροντας την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας, διατήρησε και τον βασικό του σύμμαχο στην Ε.Ε. 
Η περίπτωση του Πατριάρχη Κύριλλου που απέφυγε την ένταξη του στο 6ο κύμα κυρώσεων χαρακτηριστική αφού κατέστη εφικτή με την παρέμβασή του Ούγγρου πρωθυπουργού.
Ο Βίκτορ Όρμπαν βασιζόμενος, όπως αντίστοιχα και ο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ, στην ανάγκη ύπαρξης ομοφωνίας για τις αποφάσεις των χωρών μελών της ΕΕ έπαιξε το χαρτί του πετρελαίου και του εμπάργκο στη Ρωσία απειλώντας με βέτο...

Α. Τσίπρας: Νύχτες αγρύπνιας

Του Σάκη Μουμτζή

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε σε συνέντευξη του σε γνωστή δημοσιογράφο πως:
«αυτό που με απασχολεί, αυτό που με κάνει να μην κοιμάμαι τα βράδια, είναι αυτό που θα παραλάβουμε την επόμενη μέρα…τα έχω ζήσει, εγώ όταν ήμουν στο Μαξίμου δεν ήμουν happy traveler. Καθόμουν μέχρι τις 3 και 4 το πρωί για να βρω λύσεις σε ασφυκτικές συνθήκες.»
Πρώτα-πρώτα να πω ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Κοινότοπο μεν, αλλά καλό είναι να το επαναλαμβάνουμε. Συνεπώς, ο Α. Τσίπρας είναι απολύτως φυσιολογικό να ελπίζει πως θα γίνει πρωθυπουργός...

Οι αϋπνίες του Αλέξη

Ακοίμητος φρουρός, δέκτης και πομπός της λαϊκής απελπισίας ο Αλέξης, δηλώνει ότι δεν κοιμάται τα βράδια. 
Δεν έχει βέβαια καμιά αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει, αλλά αυτό που τον απασχολεί, αυτό που τον κάνει να περνά λευκές νύχτες, είναι γι' αυτό που θα παραλάβει την επόμενη μέρα!
Τον τρομάζει αυτή μέρα, διότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αφήνει μονάχα χάος στα δημόσια οικονομικά και στην κοινωνική συνοχή της χώρας, αλλά «αφήνει χάος και σε ό,τι αφορά τη διεθνή θέση της χώρας και τους μεγάλους γεωπολιτικούς κινδύνους που γεννά η στρατηγική του στην εξωτερική πολιτική, η οποία δεν έχει αρχή, μέση και τέλος»...

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα φυλάσσει αποτελεσματικά τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της - Λύσαμε το προσφυγικό (Videos & Photos)

Περιοδεία στα Δωδεκάνησα πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 
Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Πρωθυπουργού ήταν η Κως. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την ανέγερση νέου νοσοκομείου στο νησί και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «η πατρίδα του Ιπποκράτη θα αποκτήσει το νοσοκομείο που της αξίζει».
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. «Λύσαμε το προσφυγικό, ελπίζω να το δει κι ο κ. Τσίπρας στη Μυτιλήνη»...

Καραμανλής: Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη (Βίντεο)

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, έστειλε το μήνυμά του για τις προκλήσεις της Τουρκίας, ξεκαθαρίζοντας πως με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη.
«Δεν θα πρέπει να έχουμε αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Η άποψη ότι για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπάρχει αμοιβαία ευθύνη, ότι η ελληνική στάση ρέπει στον μαξιμαλισμό, ότι πρέπει να επιδείξουμε μεγαλύτερη ευελιξία και συμβιβαστική διάθεση, ότι δεν μπορούμε να αρνούμαστε την...

«Οι Διαβολικοί»: Αιχμηρό πρωτοσέλιδο Le Point για Πούτιν – Ερντογάν

Σαν ένα «διαβολικό ντουέτο» με κοινά συμφέροντα, και πολλά κοινά σημεία
παρουσιάζει σε πρωτοσέλιδό του το γαλλικό περιοδικό Le Point τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, απηχώντας το κλίμα που επικρατεί σε πολλές δυτικές πρωτεύουσες και για τους δυο τους.
«Ο ένας είναι μονότονος και ψυχρός. Ο άλλος εκρηκτικός. Όμως ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλούν την ίδια γλώσσα. Το...

Τουρκία: Η Γερμανία πέφτει στην παγίδα της Ελλάδας - Απειλείται η δική μας κυριαρχία

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε η Τουρκία στη Γερμανία ζητώντας από το Βερολίνο να σταματήσει τις «μεροληπτικές δηλώσεις εναντίον της Άγκυρας και να καλέσει την Αθήνα να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις».
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
«Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις αβάσιμες δηλώσεις κατά της χώρας μας από την Καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Είναι απαράδεκτο να πέφτει η Γερμανία στην παγίδα...

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Δημοσκόπηση Interview: Στις 9,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Ενισχύει το ποσοστό του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Συντριπτική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας και στην παράσταση νίκης με 56,4% 
- Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης (45%) από τον Αλέξη Τσίπρα (26%)
Προβάδισμα 9,7 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης της εταιρείας Interview με το κυβερνών κόμμα μάλιστα να καταγράφει άνοδο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας που...

Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας για τα τεθωρακισμένα - Ποια θα δώσουμε, τι θα παραλάβουμε

Οι λεπτομέρειες της ελληνογερμανικής συμφωνίας για αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία και αντικατάστασή τους, έγιναν γνωστές από το ΥΠΕΘΑ.
Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνεται γνωστό ότι κατόπιν συζητήσεων που προηγήθηκαν και μετά τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1...

«Συναγερμός» και «ετοιμότητα» σε όλα τα μέτωπα για «υβριδικές απειλές» (Video)

Με την τουρκική επιθετική ρητορική να αυξάνει ένταση και τις προκλήσεις επί του πεδίου να διαδέχονται η μία την άλλη, όλα δείχνουν πως η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια έχοντας το βλέμμα της και στον Έβρο.
Στην κυβέρνηση σήμανε συναγερμός μετά από τις διαρροές πηγών του Πενταγώνου περί υβριδικών απειλών που μπορεί να δεχθεί η χώρα το καλοκαίρι.
«Είναι μια καινούργια πραγματικότητα στην οποία κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της και που αντιλαμβάνεται το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο...

Έφτασε η στιγμή η Ελλάδα να θέσει τα δικά της όρια σε ΕΕ, ΝΑΤΟ

Έχουμε ήδη εξηγήσει ότι δεν υπήρξε ούτε θα μπορούσε να έχει υπάρξει η «μεταστροφή» της τουρκικής συμπεριφοράς για την οποία μιλούσαν πολλοί πριν και μετά την άκαιρη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. 
Όπως αναμενόταν, η Τουρκία κλιμακώνει στο πλαίσιο, πάντα, της ανάδειξης των όρων παραμονής της στη Δύση σε αυτή την απολύτως κρίσιμη συγκυρία με το ουκρανικό. Άρση κυρώσεων, αποκατάσταση εξοπλιστικών προμήθειών, ρόλος στη Συρία, επιβεβαίωση της εμμονής στη «Γαλάζια πατρίδα», όλα αυτά...

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Μητσοτάκης: Δεν θα κάνω ψυχανάλυση των αδιεξόδων της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας

Για τα συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες μίλησε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αρχικά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι «επιτυχία ότι η ΕΕ κατάφερε να συμφωνήσει για το 6ο πακέτο κυρώσεων».
«Περίπου το 90% του ρωσικού πετρελαίου που κατευθυνόταν προς την Ευρώπη, θα σταματήσει. Με αυτόν τον τρόπο θα αποστερήσουμε σημαντικούς πόρους από τη Ρωσία, για να μην χρηματοδοτεί τη βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία» ξεκαθάρισε...

Μητσοτάκης: Σαρωτική απάντηση σε όποιον νομίσει ότι τα σύνορα επαναχαράσσονται με την ισχύ {Βίντεο)

Νέο μήνυμα προς την Άγκυρα, σε υψηλούς τόνους
έστειλε από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
«Κάθε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας θα τιμωρηθεί με πολύ σοβαρό τρόπο» είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Δεν θ' ανεχτούμε μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, φαντασία χαμένων αυτοκρατοριών».
Παράλληλα, με αφορμή την αποστολή στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, «φωτογράφισε» την Τουρκία, λέγοντας ότι θα δοθεί «σαρωτική απάντηση σε όποιον νομίσει ότι τα σύνορα επαναχαράσσονται με την ισχύ»...

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Μακρόν: Η Τουρκία δεν μπορεί να αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά

«Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών - μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (σ.σ. οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο»
είπε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας
Με μια βαρυσήμαντη παρέμβασή του, μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου του...

Δεν περιμέναμε από τους Γερμανούς κάτι διαφορετικό…

Του Θανάση Μαυρίδη

Οι Γερμανοί έχουν τον χαβά τους. 
Καλούν Ελλάδα και Τουρκία να τα βρουν με … διάλογο. Για τους φίλους και συνεταίρους μας στο Βερολίνο δεν υπάρχει επιτιθέμενος και αμυνόμενος. Κι έπειτα αναρωτιούνται γιατί βράζει απέναντί τους ο ευρωπαϊκός νότος. Επειδή βρίσκουν άπειρες αφορμές κάθε φορά για να αποδείξουν ότι η Ενωμένη Ευρώπη είναι γι' αυτούς ένα προϊόν marketing και με αποκλειστικό σκοπό να περιφρουρήσουν τις αγορές για τα δικά τους προϊόντα.
Τα πράγματα είναι συγκεκριμένα:...

Κεφαλοθραύστης

Του Δημήτρη Καμπουράκη
Έχετε πάει στα Γιάννενα; 
Στο μουσείο που υπάρχει στο νησάκι της Παμβώτιδας, εκτίθεται σε μια βιτρίνα ο κεφαλοθραύστης του Αλή Πασά. Είναι ένα μακρύ ρόπαλο από μασίφ σίδερο, με λαβή στη μια μεριά και μια χοντρή σαγρέ κεφαλή στην κατάληξή του. Ο Αλή το είχε πάντα δίπλα του όταν δεχόταν τους υποτακτικούς του. Μόλις άκουγε κάτι που δεν του άρεσε, σήκωνε το βαρύ ματσούκι και το κοπάναγε στο κεφάλι του συνομιλητή του. Οι πιο τυχεροί έφευγαν απλώς με σπασμένο το...

Ο Ερντογάν συναλλάσσεται με τον Πούτιν, απειλεί την Ελλάδα και οι σύμμαχοι συνιστούν... διάλογο για το Αιγαίο

Του Νίκου Μελέτη
Τη στιγμή που η Δυτική Συμμαχία, με τεράστιο κόστος, προσπαθεί να αποκρούσει τον ρωσικό αναθεωρητισμό και να υπερασπιστεί την Ουκρανία, ο «σύμμαχος» Ταγίπ Ερντογάν συνδιαλέγεται με τον πρόεδρο Β. Πούτιν ζητώντας την «άδεια» και την ανοχή για να πραγματοποιήσει νέα εισβολή στο έδαφος της Συρίας.
Στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο Ερντογάν πρακτικά επιδίωξε να εξαργυρώσει, ακόμη μια φορά, τη φιλορωσική στάση του στη διάρκεια της κρίσης, με ανταλλάγματα σε θέματα που αφορούν...

Πόσοι πολίτες είναι με την παιδεία και πόσοι με το μπάχαλο;

Αλήθεια πόσοι από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν τα παιδιά τους να καταντήσουν άεργοι σαραντάρηδες ημιπιτσιρικάδες με κοντοβράκια και παπάκια, που να γράφουν συνθήματα στους τοίχους και να πετάνε προκηρύξεις; 
Και πόσοι ψηφοφόροι του, άνω των 25 ετών, έχουν σαν όνειρο της ζωής τους να γίνουν οι ίδιοι, γραφικοί ημιπιτσιρικάδες και να στηρίζονται στα χαρτζιλίκια των γονέων τους;
Αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα σχετικών δημοσκοπικών ερευνών, τα ποσοστά αυτών των ψηφοφόρων είναι μεν υπαρκτά, ωστόσο μειώνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Όλοι θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Και για να το επιτύχουν αυτό, κάνουν οικονομικές θυσίες και αγνοούν κάθε υπόλειμμα της ιδεοληπτικής τους έχθρας, απέναντι το «σύστημα», τη μόρφωση και την αριστεία...

Καθαρό προβάδισμα της ΝΔ σε μια ακόμα δημοσκόπηση (κάρτες)

Αυξάνει τα ποσοστά της η Νέα Δημοκρατία στη νέα δημοσκόπηση της Alco, καθώς στην εκτίμηση ψήφου φτάνει στο 31,1%, έχοντας διαφορά 8,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό φαίνεται ότι έπαιξε και το πρόσφατο ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι πολίτες αποτιμούν θετικά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπως αναδεικνύεται στη μεγάλη...

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Το κρυφτούλι των Ρώσων Ολιγαρχών με τις κυρώσεις και το αίτημα των διωκτικών αρχών

Την ώρα που η Τουρκία και τα Εμιράτα μέσω του Ντουμπάι μετατρέπονται σε χώρους υποδοχής Ρώσων Ολιγαρχών, κεφαλαίων και υπερπολυτελών σκαφών, οι χώρες της Δύσης αναζητούν τρόπο προκειμένου να εφαρμόσουν τις κυρώσεις σε έναν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό επιχειρηματιών και αξιωματούχων που στηρίζουν το καθεστώς Πούτιν και κατ' επέκταση την εισβολή στην Ουκρανία. 
Οι διωκτικές αρχές που συστάθηκαν ζητούν πλέον περισσότερα «όπλα» στη μάχη που ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο δίνοντας...

Στην Ευρώπη η αντιπολίτευση ανεβαίνει, στην Ελλάδα χάνει - Το πολιτικό παράδοξο και πώς εξηγείται

Του Ζαχαρία Ζούπη
Δεν είναι και η πιο εύκολη περίοδος για τις κυβερνήσεις. 
Τα απόνερα της πανδημίας, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και το πληθωριστικό κύμα, τις φέρνουν μπροστά σε νέες προκλήσεις. 
Δοκιμάζονται σκληρά, αναγκάζονται να αναπροσαρμόσουν τις πολιτικές τους, αλλά παρ' όλα αυτά, αρκετοί δεν καλύπτονται από αυτές και αισθάνονται αδύναμοι, απροστάτευτοι, δυσαρεστημένοι. Προφανώς και δρομολογούνται κοινωνικές διεργασίες και πολιτικές διαφοροποιήσεις...

Έτοιμη η Αθήνα για όλα τα σενάρια με την Τουρκία

Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν πως ένα μεγάλο μέρος του τουρκικού πολιτικού συστήματος έχει συνολικά μετακινηθεί προς την εθνικιστική ακροδεξιά. 
Είναι ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα της ανάγκης επιβίωσης του Ερντογάν και της εξάρτησης του από το ακραίο κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επιλέξει να εμφανίζεται ως υπέρμαχος ενός ακραίου εθνικιστικού αφηγήματος.
Η τρέχουσα πολιτική συγκυρία οριοθετείται από το καλοκαίρι του...

Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Εφικτή η αυτοδυναμία λέει το Μαξίμου, αυξάνεται η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Ικανοποίηση επικρατεί στο πρωθυπουργικό γραφείο, καθώς τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων μετά από αρκετούς μήνες καταγράφουν όχι μόνο σταθεροποίηση της δημοσκοπικής δύναμης της ΝΔ αλλά άνοδο των ποσοστών της.
Η έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και το τσουνάμι αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου προκάλεσαν μεγάλη φθορά στην κυβερνητική εικόνα, οδηγώντας τη στην πιο δύσκολη φάση της μέχρι σήμερα θητείας.
Το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο και το πρόγραμμα στήριξης των πολιτών από τις αυξήσεις στην ενέργεια αποτέλεσαν...

«Με τη βαριοπούλα ή με τη βιβλιοθήκη;»

Του Σάκη Μουμτζή
Αν πιστεύουν στην κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία πως η Αριστερά θα παραδώσει αμαχητί τα όπλα της στα πανεπιστήμια, είναι βαθιά νυχτωμένοι
Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί πως χάνει την κυριαρχία της σε έναν κοινωνικό χώρο που θεωρούσε και θεωρεί δικό της από τη Μεταπολίτευση και μετά. Έναν κοινωνικό χώρο που τον ήλεγχε και τον ελέγχει αποκλειστικά με τη βία και με έκνομες πράξεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών, ασύντακτη και ανοργάνωτη, αδυνατεί και παρέμβει και απλώς παρακολουθεί...

Οι δημοσκοπήσεις, η κυριαρχία Μητσοτάκη και το πολιτικό σκηνικό

Η στάση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και η στήριξη στους κουκουλοφόρους και τους καταληψίες αποτελεί ένα ακόμη λιθαράκι στο τείχος της λαϊκίστικης τακτικής που έχει επιλέξει αναδεικνύοντας την έλλειψη στρατηγικής και την απουσία μιας συνολικής εναλλακτικής πρότασης. Επιβεβαιώνει δε τους λόγους για τους οποίους η κυβερνώσα παράταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων αποτελώντας ουσιαστικά μια περίπτωση προς μελέτης από τους ειδικούς.
Τρία χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας...

To σύνδρομο περικύκλωσης με συμμετοχή και των ΗΠΑ που «τρελαίνει» την τουρκική ηγεσία

Του Νίκου Μελέτη
Το δόγμα της αποτροπής της απόπειρας «περικύκλωσης» της Τουρκίας φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στην τουρκική ατζέντα, καθώς εκτός από μόνιμο «σύνδρομο» του τουρκικού κατεστημένου, εξυπηρετεί τον στόχο της νομιμοποίησης της «αυτόνομης» πορείας της αλλά συγχρόνως αποτελεί και ένα καλό αφήγημα προκειμένου να δικαιολογηθούν στο εσωτερικό οι αποτυχίες του Τ. Ερντογάν στην οικονομία και η αδυναμία εξασφάλισης κερδών από την πολιτική που ακολουθεί στο Ουκρανικό...