Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

«Αυτοκτόνησε Ρώσος διοικητής αρμάτων» στην Ουκρανία - Πόσες είναι οι ρωσικές απώλειες

Ρώσος διοικητής φαίνεται να αυτοκτόνησε στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της χώρας.
Πρόκειται για τον διοικητή του 13ου Συντάγματος Αρμάτων της 4ης Μεραρχίας Αρμάτων της Ρωσίας, σύμφωνα με έγγραφο που επισυνάπτει σε ανάρτησή του στο Twitter το ειδησεογραφικό πρακτορείο NEXTA...

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής 27 Μαρτίου

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των αυριανών εφημερίδων, της Κυριακής 27 Μαρτίου...

Ουκρανία: Σε δεύτερη φάση περνάει ο πόλεμος λέει η Μόσχα – Τους έχουμε επιφέρει ισχυρά πλήγματα απαντάει το Κίεβο (Βίντεο & Χάρτες)

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 31η ημέρα, έχοντας επιφέρει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες και πολίτες, καθώς και πάνω από τρία εκατομμύρια πρόσφυγες.
Πέρασαν ήδη 31 ημέρες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται.
Το πρωί του Σαββάτου για άλλη μια φορά ήχησαν οι σειρήνες στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, ενώ οι μάχες γίνονται σώμα με σώμα...

Οργανωτής της συναυλίας ο ΣΥΡΙΖΑ;

Του Σάκη Μουμτζή

Η αποκάλυψη του Ν. Ρωμανού, διευθυντή του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, πως τα τηλέφωνα των διοργανωτών της διαβόητης πλέον συναυλίας παραπέμπουν στη βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Θεανώ Φωτίου, φανέρωσε τα υπόγεια νήματα που συνδέουν την εκδήλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως βουλευτές του πληρώνουν τις τηλεφωνικές συνδέσεις συλλογικοτήτων και ως εκ τούτου ουδέν το κρυπτόν και το μεμπτόν.
Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μοιράζουν δεξιά και αριστερά τηλεφωνικές συνδέσεις. Υπάρχει μια ιδεολογική συγγένεια, ταυτότητα στόχων, συναντίληψη των γεγονότων με τις ομάδες και τα...

Ακρίβεια: Πού θα πάει ο πληθωρισμός – Το δίλημμα της μείωσης τον φόρων – OT Forum

Όλους αυτούς τους μήνες, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρακολουθεί τις εξελίξεις με πληθώρα ρεπορτάζ και αναλύσεων
Από το καλοκαίρι του 2021 οι τιμές σε βασικά προϊόντα και ειδικότερα στην ενέργεια καταγράφουν αυξητικές τάσεις. 
Τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός, σημείωσε ρεκόρ 25ετίας. 
Μάλιστα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις αύξησαν περαιτέρω τις τιμές. 
Οι αναθεωρημένες προβλέψεις ανεβάζουν τον πληθωρισμό για...

Τι φέρνει η κίνηση της Ευρώπης να στραφεί στο αμερικανικό LNG

Η απόφαση της Ευρώπης να κόψει σταδιακά τον ομφάλιο λώρο με τη Μόσχα αποτινάσσοντας την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, και αντικαθιστώντάς το με αμερικανικό LNG, όπως και άλλες πηγές, ανατρέπει ένα status που ισχύει από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. 
Βάζει τις βάσεις για απεξάρτηση από τη Ρωσία, στέλνει σαφές μήνυμα στο καθεστώς Πούτιν ότι θα του στερήσει το βασικό του όπλο να εκβιάζει, ενώ μέσα από κοινές παραγγελίες υγροποιημένου αερίου με Κατάρ, Νορβηγία κι άλλους...

Οι 10 τρόποι με τον οποίο ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον κόσμο

Οι αναλυτές του Economist Intelligence Unit, ένα μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προσπαθούν να «ψηλαφίσουν» τις μεγάλες ανατροπές που προκαλούνται στον παγκόσμιο «χάρτη», ανοίγοντας μια νέα εποχή
Η ρωσική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία επιφέρει σοβαρές και ιστορικές αλλαγές, αναμορφώνοντας την γεωπολιτική τάξη πραγμάτων – αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. 
«Δεν πρόκειται για άλλον ένα περιφερειακό πόλεμο: Αντιπροσωπεύει μια ρήξη στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση που θα έχει σοβαρές συνέπειες για την Ευρώπη και τον κόσμο», όπως σημειώνει η ανάλυση του Economist Intelligence Unit.
Ιδού, λοιπόν, ποιοι είναι «οι δέκα τρόποι με τους οποίους ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αλλάξει τον κόσμο»
...

Η Δύση είναι εναντίον της Ρωσίας – Ο μισός κόσμος όχι

Η Δύση βιάζεται να υποθέσει ότι ο κόσμος είναι με το μέρος της για την Ρωσία. Κινδυνεύει να μπερδέψει τη δική της ενότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα με μια παγκόσμια συναίνεση.

Μια από τις φράσεις που ακούγονται συχνά στην Ουάσιγκτον είναι ότι η Ρωσία είναι πλέον πιο απομονωμένη από ποτέ – με την Κίνα να αποτελεί τον βασικό «αποστάτη».
Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να παραπλανηθούν από...

Ποιος είναι ο Ρώσος «χασάπης της Μαριούπολης» (Βίντεο)

«Διέταξε τον βομβαρδισμό ενός μαιευτηρίου, ενός παιδικού νοσοκομείου, ενός θεάτρου και σε σπίτια πολιτών»
Ο άνδρας που θεωρείται ύποπτος ως εγκέφαλος του καταστροφικού βομβαρδισμού της Μαριούπολης είναι ο αιμοδιψής ρώσος στρατηγός, Μιχαήλ Μιζίντσεφ.
Ο Μιχαήλ Μιζίντσεφ, ο αποκαλούμενος «χασάπης της Μαριούπολης», είναι ο άνθρωπος που κατηγορείται για...

Μητσοτάκης στη Σύνοδο: Πλαφόν στην τιμή του αερίου για να στείλουμε μήνυμα σε όσους σπεκουλάρουν (Photos)

Στην πρότασή του για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και αντιμετώπισης της μετακύλισης των τιμών του αερίου στην αγορά ηλεκτρισμού και στους καταναλωτές
αναφέρθηκε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενέργεια.
Ο Πρωθυπουργός μίλησε και για τη σημερινή ανακοίνωση των μεγάλων Ευρωπαίων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που ζητούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να χτυπήσουν τη «ρίζα» του προβλήματος και να εξετάσουν...

Financial Times: Τι σημαίνει η ρωσική «δεύτερη φάση» του πολέμου

Την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της «στρατιωτικής επιχείρησής» της -όπως την αποκαλεί- στην Ουκρανία έχει ολοκληρώσει στο μεγαλύτερο μέρος της η Ρωσία και τώρα επικεντρώνεται στο να «απελευθερώσει πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς.
Η ανταποκρίτρια των Financial Times, Polina Ivanona, παρουσιάζει τα μέχρι στιγμής δεδομένα, επεξηγώντας τι εννοεί η Μόσχα λέγοντας ότι μπαίνει στη 2η φάση του πολέμου...

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το καθεστώς Πούτιν κλυδωνίζεται - Η ανατροπή και η πτώση θα έρθουν εκ των έσω

Στις 5 Ιουλίου 1943 το Μεγάλο Συμβούλιο του Φασισμού αποφάσιζε την ανατροπή του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι και τη σύλληψή του. 
Ο Μουσολίνι είχε εγκαταλειφθεί από τους δικούς του ανθρώπους εξαιτίας των αποτυχιών της χώρας του στον πόλεμο.
Ο Ρουμάνος δικτάτορας Νικολάε Τσαουσέσκου συνελήφθη στη διάρκεια της εξέγερσης του Δεκεμβρίου 1989 από στρατιωτικούς του δικού του καθεστώτος που στο μεταξύ είχαν αλλάξει στρατόπεδο και εκτελέστηκε μαζί με τη σύζυγό του Έλενα στις 25 Δεκεμβρίου 1989. 
Ο Τσαουσέσκου είχε εγκαταλειφθεί από όλους σχεδόν τους συνεργάτες του ύστερα από...

Αυτές είναι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για Ρωσία και Ουκρανία

Για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία κατηγόρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση τη Ρωσία. 
Η τελική ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες τονίζει πως η Μόσχα πρέπει να «λογοδοτήσει όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο»
«Τα εγκλήματα πολέμου αυτά πρέπει να σταματήσουν αμέσως», αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού και στοχοποιεί πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, δομών υγείας, σχολείων και καταφυγίων», αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου...

Μακρόν: «Αναπόφευκτος ο λιμός» αν δεν λήξει ο πόλεμος

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε σήμερα ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επισιτιστική ασφάλεια, σε συμφωνία με την G7.
Το σχέδιο είναι αντίδραση στον κίνδυνο «λιμού» σε πολλές χώρες, που θα μπορούσε να προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ, ο Γάλλος πρόεδρος προέτρεψε τη Μόσχα να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να επιτρέψει τη σπορά στην Ουκρανία...

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Μητσοτάκης: Η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις ενεργειακές ανάγκες – Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των εμβολίων

Λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα καίρια ζητήματα της συνάντησης αλλά και τις προτάσεις της Ελλάδας στους ευρωπαίους εταίρους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
«Θα έχουμε την ευκαιρία σε λίγο με την παρουσία του Προέδρου Μπάιντεν να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, να επιβεβαιώσουμε την απόλυτη και αρραγή ευρωπαϊκή ενότητα στην αντιμετώπιση αυτής της βάρβαρης ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και τη στήριξή μας στον πρόεδρο Ζελένσκι έτσι ώστε να μπορέσει η Ουκρανία να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε ο κ. Μητστοάκης και πρόσθεσε:...

Στάθης Καλύβας: Γιατί οι καλλιτέχνες στη «συναυλία ειρήνης» μας φλομώνουν στην υποκρισία

Mε ένα οξύ κείμενο, που ανατρέχει στο πρόσφατο παρελθόν, ο Στάθης Καλύβας εξηγεί γιατί ενοχλεί η «συναυλία για την ειρήνη», μιλά για την αδυναμία να ειπωθεί η λέξη «Ουκρανία», αλλά και για βαθιά υποκρισία.
Mε τίτλο τον γνωστό στίχο «Πού 'ναι τα χρόνια, ωραία χρόνια», ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στην Οξφόρδη Στάθης Καλύβας γράφει στο Facebook ένα κείμενο με σαφείς αναφορές στην πρόσφατη ιστορία και σαφείς αιχμές για τους διοργανωτές της συναυλίας ειρήνης που διοργανώνεται στις 29 Μαρτίου, χωρίς να γίνεται η παραμικρή αναφορά στην Ουκρανία και την πολεμική εισβολή που δέχεται από τη Ρωσία...

Η χώρα χρειάζεται και σοβαρή αντιπολίτευση

Η συνθηματολογική τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» θύμισε τις πλατείες των αγανακτισμένων και τα πανό που περιφέρονταν με το εν λόγω σύνθημα την περίοδο πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση. 
Των δύο άκρων που συναντήθηκαν προκειμένου να παίζουν τα νταούλια για να χορεύουν οι αγορές καταλήγοντας σε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο.
Η δε προσπάθεια να ταυτιστεί η ακρίβεια, όπως και η πανδημία, με τον σημερινό πρωθυπουργό δείχνει πως και αυτή σε αυτή την κρίση η κυβέρνηση θα βρει απέναντί της την αξιωματική αντιπολίτευση που...

Ελληνικά ΜΜΕ υποστηρίζουν τους Ρώσους. Πολίτες θέλουν να νικήσει ο Πούτιν, αλλά να ζουν κάπως σαν τον Αμπράμοβιτς

Αν διαβάσει κανείς μεγάλα Ελληνικά ΜΜΕ θα πιστέψει ότι ζούμε σε κάποια από τις περιοχές με Ρώσικη επιρροή, κάτι σαν την Λευκορωσία.
Το περίεργο είναι ότι αυτά τα ΜΜΕ έχουν μεγάλη στήριξη από το Ελληνικό κατεστημένο και ειδικά τις τράπεζες οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό είναι υπό κρατικό έλεγχο.
Βέβαια και η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί συχνά να μας πείσει το πόσο φιλική είναι σε αριστερές ιδεολογίες, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση που φλερτάρει με τον Biden τον οποίο θεωρεί μάλλον αριστερό...

Γιατί ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Μπάιντεν να εξαιρεθεί των κυρώσεων ο Αμπράμοβιτς

Ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς φαίνεται να κινείται στο παρασκήνιο έχοντας αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου. 
Αυτό προκύπτει εμμέσως από ένα γεγονός που έγινε γνωστό στις ΗΠΑ και μέχρι τώρα δεν έχει διαψευσθεί.
Στις αρχές αυτού του μήνα, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ συνέταξαν μια σειρά κυρώσεων για να τιμωρήσουν τον εξέχοντα Ρώσο ολιγάρχη Ρομάν...

Τα ιστορικά μουσικά στέκια της Θεσσαλονίκης...

Τα τραγούδια τα αγάπησα από το ραδιόφωνο και τις παρέες που τραγουδούσαν μαζί με τους δικούς μου. 
Με τους φίλους μου συζητούσαμε για διάφορα στέκια που υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη και λέγαμε πως κάποια στιγμή θα πάμε να ακούσουμε από κοντά όσους θαυμάζουμε. 
1975,.. ένας χρόνος μετά την μεταπολίτευση και στις μπουάτ της Θεσσαλονίκης ακούγονται κυρίως τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη – Aντάρτικα – νέων συνθετών που μπαίνουνε στο πολιτικό τραγούδι και βεβαία τα τραγούδια του Μ. Χατζιδάκι που εκείνη την περίοδο τα ερμηνεύει στην μπουάτ «ΛΙΟΓΕΡΜΑ» ο Λάκης Παππάς...

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Συντριβή Τσίπρα!

Νέα υποχώρηση στην δημοτικότητα για τον Αλέξη Τσίπρα
καταγράφει δημοσκόπηση της Μetron Analysis για το Mega. 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει προσωπικό ρεκόρ με τις αρνητικές γνώμες να φτάνουν το 73% έναντι μόλις 18% θετικών.
Ακόμα χειρότερη είναι η επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, με τις αρνητικές γνώμες να φτάνουν το 75% καταγράφοντας την έλλειψη λαϊκού ερείσματος για ένα κόμμα, κατά δήλωσή του, της αριστεράς...

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Σύζυγος Ουκρανού βουλευτή επιχείρησε να περάσει τα σύνορα με 29 εκατ. δολάρια σε μετρητά

«Όλα μου τα χρήματα βρίσκονται σε ουκρανικές τράπεζες, δεν απέσυρα τίποτα» 
δήλωσε η Αναστασία Κοτβιτσκα, σύζυγος του πρώην βουλευτή του Λαϊκού Μετώπου, Ιγκόρ Κοτβίτσκι, που προσπάθησε να μεταφέρει 28 εκατομμύρια δολάρια και 1,3 εκατομμύρια ευρώ, σε τσάντες από την Ουκρανία μέσω της περιοχής Ζακαρπάτσκα.
«Σύμφωνα με επιχειρησιακές πληροφορίες, οι τελωνειακοί την έπιασαν να περνά λαθραία 28 εκατομμύρια δολάρια και 1,3 εκατομμύρια ευρώ μέσω των κρατικών συνόρων, στο σημείο ελέγχου Βίλοκ στην Ουγγαρία. Τα χρήματα ήταν σε βαλίτσες, αδήλωτα και εκτός τελωνειακών κανονισμών» ανέφερε το Interfax...

Ζελένσκι προς Γάλλους βουλευτές: Εγκλήματα πολέμου από Μόσχα

Στους βουλευτές και γερουσιαστές της Γαλλίας απευθύνθηκε σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κατηγορώντας ευθέως τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου.
«Ξέρετε ποιος είναι ο ένοχος» είπε, καλώντας ταυτόχρονα τη Γαλλία να θυμηθεί τις βαρβαρότητες του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Γνωρίζετε, είπε επίσης, τι σημαίνει το σύνθημα «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη», ζητώντας από τη Γαλλία να ενισχύσει με κάθε τρόπο τη χώρα του, ενώ κάλεσε τις γαλλικές επιχειρήσεις να φύγουν από τη Ρωσία.
«Περιμένουμε από τη Γαλλία, από την ηγεσία σας, να μας βοηθήσετε να αποκαταστήσουμε...

Μητσοτάκης: Φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατ. ευρώ λιγότερα συγκριτικά με το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ (Videos)

Στις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στα μέτρα ενίσχυσης των πολιτών αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για κοινή αγορά και κοινή αποθήκευση φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που η Ελλάδα υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων και αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, τόνισε ότι οι εταιρείες πρέπει να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών υπερκερδών τους...

Αντιμέτωποι με μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών

Οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις. 
Οι πολίτες κατανοούν ότι η ευθύνη βαραίνει την αδυσώπητη δίψα της ρωσικής ολιγαρχίας για περισσότερα κέρδη, αλλά την ώρα που φτάνει ο λογαριασμός του ρεύματος στο σπίτι δεν μειώνεται το τιμολόγιό του με το να σκεφτεί κανείς ποιος πληρώνει το χαβιάρι στο τραπέζι του Πούτιν. 
Οι λαϊκιστές ακονίζουν τα μαχαίρια τους. Δεν έχουν λύσεις, αλλά...

Μονόδρομος η ταπείνωση του Πούτιν

Του Σάκη Μουμτζή

Να ξεκαθαρίσω ευθύς εξ αρχής πως το πλεονέκτημα επί του πεδίου το έχουν οι Ρώσοι εισβολείς, λόγω της συντριπτικής υπεροπλίας. Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος.
Η άλλη όψη είναι πως η αντίσταση των Ουκρανών, επειδή αποτέλεσε έναν απρόβλεπτο παράγοντα, εξελίσσεται σε ρυθμιστή της κατάστασης, όχι μόνον επί του πεδίου, στον βαθμό που οδηγεί το ρωσικό επιτελείο και τον ίδιο τον Πούτιν σε συνεχή ανασχεδιασμό της τακτικής τους, αλλά και του...

Άνθιμος Αλεξανδρούπολης: Η Ορθοδοξία οφείλει να μιλήσει ανοικτά για το έγκλημα στην Ουκρανία - Όχι στις ίσες αποστάσεις

Κάποτε, τα πολιτισμικά όρια μεταξύ Ανατολής - Δύσης ήταν διακριτά και διαπότιζαν την καθημερινότητα των ανθρώπων, ακριβώς επειδή ξεκινούσαν από τη θεολογία και τη φιλοσοφία που είχε καλλιεργηθεί στους αντίστοιχους γεωγραφικούς χώρους. 
Όμως, ο τρόπος ζωής πλέον, στον πλανήτη είναι δυτικός, η φιλοσοφία των θρησκειών ελάχιστα επηρεάζει την ιδιοσυγκρασία των λαών και η υγιής θρησκευτικότητα εκδηλώνεται μόνο φολκλορικά.
Γι’ αυτό και προβληματίζουν τα στοιχεία του διάχυτου αντιδυτικισμού στην Ελλάδα.
 
Σε έρευνα που έγινε για το «Politico», περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην Ελλάδα...

Έχουμε και τους καλλιτέχνες που μας αξίζουν

Πού είναι η αχλή των ηρωικών εποχών, που ο σύντροφος ηθοποιός Κώστας Καζάκος προήδρευε του «Δικαστηρίου των Λαών». 
Τότε που ο συνάδελφός του Βασίλης Κολοβός παρίστανε τον εισαγγελέα, και ο επίσης ηθοποιός Γιάννης Καλαντζόπουλος ανελάμβανε (πάλι καλά) συνήγορος των κατηγορουμένων.
Τότε που κατηγορούμενοι - και δικαίως στη συμβολικότητα της παράστασης - ήταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα και οι 18 ηγέτες των κρατών που πήραν μέρος στην επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης...

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Δημοσκόπηση Marc: Οι Έλληνες ανησυχούν για ακρίβεια και πόλεμο, στις 9,3 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Αναζωπυρώνονται οι φόβοι για την πανδημία 
- Πρώτη η ΝΔ στη «μάχη» του Κέντρου, δεύτερο το ΚΙΝΑΛ, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ 
- Πρώτη επιλογή των ψηφοφόρων, η αυτοδυναμία της ΝΔ 
- Εκλογές στο τέλος της τετραετίας θέλει το 50% των ερωτηθέντων
Στα ύψη παραμένει η ανησυχία των πολιτών για την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ αναζωπυρώνεται ο φόβος για την πορεία της πανδημίας μετά τη νέα έξαρση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της...

Ο ιδεολογικός καθοδηγητής, ο Ρώσος ολιγάρχης και ο Ευρασιανισμός του Πούτιν

Η σύλληψη από το FBI του αμερικανού πρώην τηλεοπτικού παραγωγού Τζον Χάνικ έφερε στο προσκήνιο αφενός την προσπάθεια της Ρωσίας να διεισδύσει και στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο προκειμένου να προωθηθούν οι θέσεις του Πούτιν αφετέρου το όνομα ενός ολιγάρχη που δείχνει να βρίσκεται κοντά στον Ρώσο πρόεδρο αλλά και στον φερόμενο ως ιδεολογικό του καθοδηγητή που με τις ακραίες του θέσεις αναδεικνύει την ιδέα της Μεγάλη Ρωσίας. 
Ο Κονσταντίν Μαλοφέεβ, ο Αλεξάντερ Ντούγκιν και ο Ευρασιανισμός που δείχνει τα δόντια του μέσω της εισβολής στην Ουκρανία...

Αιδώς Αργείοι

«Δεν υπάρχει γη για μας πίσω από τον Βόλγα», ήταν το θρυλικό σύνθημα που διαπερνούσε από στόμα σε στόμα, και ψύχωνε τις καρδιές στα οδοφράγματα των αποφασισμένων, ηρωικών πολεμιστών του Στάλινγκραντ.
Δεν υπάρχει ζωή για μας πέρα από τον Δνείπερο, φαίνεται να λένε οι υπερασπιστές της Μαριούπολης, των ανατολικών και νοτίων πόλεων της Ουκρανίας.
Το 1942, ενώ μαίνονταν οι αιματηρές μάχες στην Κριμαία και στο Χάρκοβο, η Σοβιετική Ένωση και η Μεγάλη Βρετανία υπέγραψαν...

Ουκρανία: Έγινε ασπίδα για να προστατεύσει το μωρό της από βομβαρδισμό (Video)

Οι πιο σκληρές εικόνες δεν είναι άλλες από αυτές των παιδιών που πέφτουν νεκρά ή βαριά τραυματισμένα.
Το BBC έδωσε εικόνες σήμερα από τα τραυματισμένα παιδιά της Μαριούπολης που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στη Ζαπορίζια.
Από την κοιλιά του 2 ετών Αρτέμ οι γιατροί αφαιρούν θραύσματα πυραύλου, ενώ η 15 ετών Μάσα θα πρέπει να μάθει να ζει με το ένα της πόδι.
Για πρώτη φορά μίλησε στο πρακτορείο Reuters η νεαρή γυναίκα που έγινε ασπίδα για να σωθεί το νεογέννητο μωρό της. 
Η φωτογραφία της ματωμένης Όλγας να κρατά σφιχτά το μωρό της στην αγκαλιά της έκανε το γύρο του κόσμου...

Ο κακός δικτάτορας Πούτιν κι… εμείς!

Θανάσης Κ.

Αν πάμε να «δικάσουμε» όσα γίνονται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, δεν δυσκολευόμαστε να βγάλουμε απόφαση:
Υπάρχει ένας προφανής «φταίχτης»: Η Ρωσία! Και ο Πούτιν…
Τελεία και παύλα!
Δεν υπάρχουν «ναι μεν, αλλά»…
Η Ρωσία έκανε ένοπλη επέμβαση στο εσωτερικό ενός γειτονικού κράτους, επιχειρώντας να του επιβάλει να μην ενταχθεί σε μια συμμαχία (του ΝΑΤΟ)…
Και στην πορεία, επειδή οι Ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται σθεναρά, προκάλεσε μεγάλες απώλειες αμάχων και εμπολέμων, ανάμεσα στους αντιπάλους της - αλλά και στους δικούς της…
Τι άλλο να πούμε;
Τίποτα! ...

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Κίνα: Τρεις χιλιάδες μέτρα το λεπτό έπεφτε το αεροπλάνο πριν συντριβεί (Βίντεο & Φωτο)

Το αεροπλάνο ένα Boeing 737 της China Eastern Airlines συντρίφτηκε σε όρος στη Νότια Κίνα. 
Μετέφερε 132 επιβάτες και πλήρωμα που όπως όλα δείχνουν είναι όλοι νεκροί.
Το βίντεο κόβει την ανάσα. Δείχνει το μοιραίο αεροπλάνο να πέφτει σαν βαρίδι στο έδαφος με τη μύτη και δευτερόλεπτα μετά να τσακίζεται. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες το αεροπλάνο έχασε 8.000 μέτρα ύψος σε 3 λεπτά. Κάτι που συνεπάγεται ότι κάθε λεπτό έχανε 3.000 μέτρα ύψος.
Μέσα επέβαιναν 123 επιβάτες και 9 μέλη πλήρωμα και εάν τελικά όπως όλα δείχνουν δεν καταφέρει κάποιος να επιβιώσει, θα μιλάμε για το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα στην Κίνα από το 1994...

Οκτώ φωτογραφίες από τον χειρότερο πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Β’ ΠΠ

Οκτώ φωτογραφίες με κατεστραμμένα σπίτια, αμάχους και πρόσφυγες στην Ουκρανία, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Telegram, o πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας ενάντια σε έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο. Ενάντια σε πυραύλους, βόμβες και πυροβολικό. Ενάντια στους κατακτητές που πυροβολούν πρόσφυγες στους δρόμους. Που σκοτώνουν απλούς πολίτες, δημιουργούν τεχνητό λιμό για ολόκληρες πόλεις, καίνε κατοικημένες περιοχές. Αυτός είναι ο χειρότερος πόλεμος στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», έγραψε χαρακτηριστικά...

Wall Street Journal: Αλλάζει στρατηγική ο Πούτιν στην Ουκρανία - Ποιο είναι το «plan B»

Μετά την αποτυχία εξασφάλισης μιας γρήγορης νίκης στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, φαίνεται να αλλάζει πλέον στρατηγική.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Πούτιν απέτυχε στον αρχικό του στόχο να καταλάβουν οι δυνάμεις το Κίεβο και να τοποθετήσουν εγκάθετη, φιλορωσική Κυβέρνηση.
Έτσι στρέφεται στο Plan B, δηλαδή στην εξασφάλιση των βασικών εδαφικών στόχων στη νότια και ανατολική Ουκρανία, αναζητώντας μοχλούς πίεσης προκειμένου να αναγκάσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να...

Βλαντιμίρ Πούτιν: Μ16 και CIA στο μυαλό του «τσάρου» – Πότε μπορεί να γίνει πραγματικά επικίνδυνος

Το βασικό που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι πως οι δυτικοί κατάσκοποι που γνωρίζουν όσο κανείς να αναλύουν τη στάση, τις κινήσεις και τα λεγόμενα ενός ατόμου, ανησυχούν

Διάφορα έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα, κυρίως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σχετικά με το τι πιστεύουν οι δυτικοί κατάσκοποι για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Έχει τρελαθεί; Ακολουθεί βήμα προς βήμα το σχέδιο; Ή τα παίζει όλα για όλα σε μία κρίσιμη παγκόσμια συγκυρία προκειμένου να μείνει στην ιστορία; ...

Μάνος Καραγιάννης: Το καθεστώς Πούτιν έχει ήδη χάσει τον πόλεμο πολιτικά

Είναι πιο εύκολο να ξεκινήσεις ένα πόλεμο παρά να τον τελειώσεις
τονίζει ο Μάνος Καραγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς ασφάλειας στο King's College London, εκτιμώντας ότι όσο η Δύση θα εξοπλίζει την Ουκρανία, τόσο εκείνη θα αντιστέκεται. 
«Το καθεστώς Πούτιν έχει ήδη χάσει τον πόλεμο πολιτικά», όπως λέει, προβλέποντας ότι οι κυρώσεις θα προκαλέσουν κοινωνικές εντάσεις στην Ρωσία και θα στρέψουν τμήμα της κοινωνίας εναντίον του καθεστώτος, πολλώ δε μάλλον όταν...

Τα δύο άκρα συντάσσονται και πάλι…

«Πολεμούν» τη φιλελεύθερη δημοκρατία και τον καπιταλισμό. Δεν πιστεύουν στον Ιησού ή στον Βούδα. 
Έχουν κάνει Θεό τους το μίσος και είναι ικανοί να συμμαχήσουν με τον διάβολο. 
Τους «αντιμετωπίσαμε» στην κρίση χρέους, όταν ήθελαν να οδηγήσουν τη χώρα στον τρίτο κόσμο. 
Τους «αντιμετωπίζουμε» σήμερα στον πόλεμο προπαγάνδας με τα πουτινάκια. 
Και θα τους βρούμε αύριο απέναντί μας, όταν θα βρουν και πάλι ευκαιρία να σύρουν τη χώρα στο χάος των νεανικών τους ονειρώξεων...

Ο πολιτισμός σωπαίνει και όταν βομβαρδίζονται θέατρα με αμάχους;

Με τον πολιτισμό ή με τη βαρβαρότητα; 
Ωραίο το σύνθημα, τα καλύπτει όλα. Τον πόλεμο πρώτα - πρώτα. 
Με τον πολιτισμό ή με τη βαρβαρότητα του πολέμου; Ασυζητητί με τον πρώτο, εναντίον της δεύτερης. 
Ποιος λογικός άνθρωπος δεν θα καταδίκαζε τον πόλεμο και, στις μέρες μας, τον συγκεκριμένο πόλεμο στην Ουκρανία;
Οι καλλιτέχνες μας δεν εννοούν αυτό, όταν λένε «πολιτισμός ή βαρβαρότητα». Εάν είσαι με τον πρώτο, λένε σε διάφορες δηλώσεις και ανακοινώσεις τους, δεν μπορεί να συντάσσεσαι με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στους ρωσικούς κρατικούς καλλιτεχνικούς οργανισμούς, γιατί η τέχνη δεν πρέπει να χωρίζει...

Η Μαριούπολη είπε «όχι» στο ρωσικό τελεσίγραφο – «Κόλαση επί γης» στη μαρτυρική πόλη (Βίντεο)

Δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν την πολιορκούμενη Μαριούπολη στον ρωσικό στρατό
όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ
Διεξάγοντας «επιχείρηση τρόμου» εις βάρος του άμαχου πληθυσμού της Μαριούπολης, η οποία βομβαρδίζεται ανελέητα μέσω ξηράς, αέρος και θαλάσσης, η Ρωσία έδωσε το βράδυ της Κυριακής ολιγόωρη διορία στις ουκρανικές αρχές έως τις 04.00 τα ξημερώματα (05.00 ώρα Μόσχας) σήμερα...

Η Ουκρανία απάντησε στο τελεσίγραφο της Ρωσίας: Δεν παραδίνουμε τη Μαριούπολη – Δεν καταθέτουμε τα όπλα (Βίντεο)

Η Ουκρανία αρνείται να παραδώσει τα όπλα και τη Μαριούπολη στις ρωσικές δυνάμεις, και ενημέρωσε ήδη τη ρωσική πλευρά για τη θέσης της, απαντώντας στο τελεσίγραφο της Ρωσίας.

Δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα και να παραδώσουν τη Μαριούπολη στον ρωσικό στρατό, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ...

Τελεσίγραφο των Ρώσων για τη Μαριούπολη

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας περιμένει την απάντηση των Ουκρανών μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας
Η Ουκρανία καλείται να δώσει την απάντησή της για παράδοση της Μαριούπολης μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, σύμφωνα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και όπως αναφέρει το πρακτορείο Ria. 
Οι Ρώσοι κάλεσαν τους «εθνικιστές μέσα στην πόλη» (σ.σ. τάγμα Αζόφ) αλλά και τα μέλη του ουκρανικού στρατού να παραδώσουν τα όπλα, σημειώνοντας ότι θα τους παράσχουν ασφαλές...

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Ποιες αλλαγές σχεδιάζονται στον εκλογικό νόμο για αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος

Όλα όσα εξετάζει το Μαξίμου για αλλαγή του εκλογικού νόμου
Περισσότερο και από τον χρόνο των εκλογών, ενόσω η αξιωματική αντιπολίτευση διατηρεί στη δημόσια σφαίρα το αίτημα για πρόωρες κάλπες, το γαλάζιο στρατόπεδο συζητά πλέον για το εκλογικό σύστημα. 
Οι περισσότεροι λένε στους συνομιλητές τους για τον «κίνδυνο» να αναδειχθεί ακόμα και «διψήφια ψαλίδα» μεταξύ του πρώτου...

Για ποιους χτυπά η… καμπάνα στην Ελλάδα - Οι κυρώσεις και τα ρωσικά συμφέροντα

«Ιδρύματα», θρησκευτικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις, ιστοσελίδες και λοιπά Μέσα Ενημέρωσης αλλά και ακίνητα και τραπεζικοί λογαριασμοί
έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών, με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκούν πιέσεις προς τις χώρες προκειμένου να αποκαλυφθούν και εν συνεχεία να δημευθούν περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε Ρώσους υπηκόους. 
Εν αντιθέσει με τα όσα συνέβησαν με την περίπτωση της Κριμαίας αυτή τη φορά δεν θα μείνουν στο απυρόβλητο και όσοι διαθέτουν υπηκοότητα από χώρα μέλος της ΕΕ...

«Να αυξηθούν οι μισθοί και να μειωθούν οι τιμές»

Αυτή τη βαθυστόχαστη πρόταση την έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος. Αυτή η πρόταση αποτελεί τομή στη σύγχρονη πολιτική και οικονομική σκέψη, καθώς ουδείς μέχρι σήμερα σκέφτηκε κάτι παρόμοιο. Τιτάνες των οικονομικών επιστημών πασχίζουν να διατυπώνουν θεωρίες και δε σκέφτηκαν αυτό το πολύ απλό που σκέφτηκε ο κύριος Νάσος και το οποίο ουσιαστικά καταργεί τη φτώχεια με μόλις εννιά λέξεις. Μεγαλειώδες. Βέβαια, η πρόταση δεν είναι ολοκληρωμένη και το επισημαίνω καλόπιστα. Ο κύριος Νάσος θα έπρεπε να ζητήσει και αύξηση...

Ο Πούτιν έχασε ολοσχερώς

Η Μαριούπολη δεν είναι η πρώτη Γκουέρνικα του 21ου αιώνα. 
Προϋπήρξε το Χαλέπι, ενώ στον καιρό της αλλαγής του αιώνα που με τόσες ελπίδες ερχόταν, έγινε ερειπιώνας το Γκρόζνι
Όλα δια της θανατηφόρας χειρός Πούτιν.
Το μέγεθος της καταστροφής που επιχειρεί στα κτήρια και τις υποδομές της Ουκρανίας, ξεπερνάει τις δικαιολογημένες (και κατά τον γράφοντα) ανησυχίες για την περικύκλωσή του από το ΝΑΤΟ. Αφ' ης στιγμής ο Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν θα μπει στη Συμμαχία, οι βομβαρδισμοί θα είχαν κοπάσει έστω. Αντί αυτού έγιναν ισχυρότεροι και με...

Προ των πυλών οι ανακοινώσεις για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Των Κώστα Αλεξανδρή, Γιώργου Φιντικάκη
Το δυναμικό comeback της Ελλάδας στην επιχείρηση εξόρυξης υδρογονανθράκων πρόκειται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση. 
Η στρατηγική απόφαση της Ευρώπης για ταχεία απεξάρτηση το ταχύτερο δυνατόν από το ρωσικό φυσικό αέριο και η ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών προμήθειας, μαζί με την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου στα 100 δολάρια που καθιστά ξανά βιώσιμες τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον για πιθανά κοιτάσματα στην Ελλάδα...

Σενάριο «ΒΟΜΒΑ» από τα αμερικάνικα ΜΜΕ - Οι ΗΠΑ προτείνουν στην Τουρκία να δώσει τους S-400 στην Ουκρανία και να πάρει τα F-35

* Το συγκεκριμένο σενάριο σχολιάζει ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Σάνγκερ των New York Times. 
* Ποιος και πότε έκανε την πρόταση
Μια πρόταση «βόμβα» φέρεται να έχουν κάνει οι ΗΠΑ στην Τουρκία. 
Σύμφωνα με τους New York Times, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στην Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία ως αεράμυνα συστοιχίες των ρωσικών αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 που η Άγκυρα έχει στην...

Ουκρανία: Αυξάνονται οι πιέσεις στη Λευκορωσία να μπει στον πόλεμο αφού ο ρωσικός στρατός έχει «βαλτώσει»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φτάσει ήδη τις 24 ημέρες, με τους Financial Times να εκτιμούν ότι οι πιέσεις στη Λευκορωσία να μπει στον πόλεμο έχουν αυξηθεί λόγω των προβλημάτων του ρωσικού στρατού.
Συνεχίζεται η πολιορκία των κομβικών πόλεων της Ουκρανίας από τον ρωσικό στρατό, ενώ σήμερα έγινε επίθεση σε στρατιωτική βάση στο Μικολάιβ με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι για δεκάδες νεκρούς στρατιώτες που φαίνεται να...