Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Ρωσία: Πλέον δεν έχει πλήρη έλεγχο σε καμία από τις τέσσερις περιοχές που προσάρτησε

Η Ουκρανία, με τη βοήθεια της Δύσης, συνεχίζει την αντεπίθεσή της απέναντι στη Ρωσία. 
Δείτε τους χάρτες.
Η Ρωσία, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, δεν έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο σε καμία από τις τέσσερις περιοχές που προσάρτησε μετά τα δημοψηφίσματα, τα οποία Ουκρανία και Δύση χαρακτήρισαν «φάρσα».
Μάλιστα, το Al Jazeera, σε ανάλυσή του, αναφέρεται στην ανακατάληψη της πόλης Λιμάν στο Ντονέτσκ, κάτι που πανηγυρίστηκε δεόντως από την ουκρανική κυβέρνηση...
Η ανακατάληψη εδαφών από την Ουκρανία. Πηγή χάρτη: Guardian / ISW

«Να φτύσει αίμα στην πρώτη γραμμή»

Το Al Jazeera ξεκινάει την ανάλυσή του θυμίζοντας τι είπε ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης των Τσετσένων, για τον Ρώσο στρατηγό Αλεξάντερ Λαπίν που έχασε τη Λιμάν. «Θα πρέπει να φτύσει αίμα στην πρώτη γραμμή για να ξεπλύνει την ντροπή του», υποστηρίζει ο Καντίροφ.

Πριν αποσύρει τα στρατεύματά του, ο Λαπίν μετέφερε το αρχηγείο του στο Λουγκάνσκ, 160 χιλιόμετρα μακριά από τη Λιμάν, δήλωσε ο Καντίροφ.

Ο Τσετσένος ηγέτης κατηγόρησε τον Λαπίν ότι στη συνέχεια απέτυχε να εξασφαλίσει προμήθεια πυρομαχικών και εξοπλισμού επικοινωνίας και τόνισε ότι δεν συντόνισε τις δυνάμεις του στο έδαφος.

«Αν ήταν στο χέρι μου, θα υποβίβαζα τον Λαπίν σε στρατιώτη, θα του έπαιρνα τα παράσημα και θα τον έστελνα στην πρώτη γραμμή με ένα τουφέκι εφόδου στα χέρια για να ξεπλύνει την ντροπή του με το αίμα του», έγραψε ο Καντίροφ στο Telegram το Σάββατο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι απέσυρε τις δυνάμεις του από τη Λιμάν για να βρει πιο ευνοϊκό μέρος από τη συγκεκριμένη πόλη του Ντονέτσκ.

Η ρωσική αποχώρηση από τη Λιμάν φάνηκε ιδιαίτερα ταπεινωτική επειδή ακολούθησε την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν την Παρασκευή για την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών – συμπεριλαμβανομένου του Ντονέτσκ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει μέρος της Χερσώνας

Πηγή χάρτη: Guardian / ISW

Η ανακατάληψη της Λιμάν ανοίγει τον δρόμο

Η ήττα στη Λιμάν, σύμφωνα με το Al Jazeera, ενσαρκώνει τα εγγενή ελαττώματα ολόκληρου του στρατιωτικού συστήματος της Ρωσίας, το οποίο εξακολουθεί να διεξάγει πολέμους σύμφωνα με τις στρατηγικές της σοβιετικής εποχής.
«Οι καιροί έχουν αλλάξει, αλλά ο ρωσικός στρατός όχι, και αυτό είναι όλο», δήλωσε ο Ιχάρ Τισκέβιτς, αναλυτής με έδρα το Κίεβο. «Όταν προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις στρατιωτικές οδηγίες που γράφτηκαν τη δεκαετία του 1970, αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε αυτό που συνέβη στην περιοχή του Χάρκοβο και κοντά στη Λιμάν», τόνισε.

Η απελευθέρωση της Λιμάν θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την κατάληψη από την Ουκρανία των παλαιότερων εστιών φιλορωσικού αυτονομισμού στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, γνωστές μαζί ως Ντονμπάς, σημειώνει το Al Jazeera.

Η Ουκρανία κατέλαβε έναν αυτοκινητόδρομο που χρησίμευε ως η συντομότερη γραμμή ανεφοδιασμού για όλες τις ρωσικές δυνάμεις στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, δήλωσε στρατιωτικός αναλυτής.

Σύμφωνα με τον Νικολάι Μιτρόκιν, ειδικό σε θέματα Ρωσίας στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερμανία, οι Ουκρανοί μπορούν τώρα να κινηθούν ανατολικά για να απελευθερώσουν το βόρειο Λουγκάνσκ και να ισοφαρίσουν τις επιτυχίες της ρωσικής προέλασης εκεί πριν από λίγους μήνες.


«Λιτανεία παραπόνων»


Εν τω μεταξύ, στη Ρωσία συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο – μια «λιτανεία παραπόνων», τονίζεται στην ίδια ανάλυση. Ρώσοι αξιωματούχοι και πολεμικοί ανταποκριτές επικρίνουν τα ανώτατα κλιμάκια της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος θεωρούνταν εδώ και καιρό ο πιθανός διάδοχος του Πούτιν.
Ένας από τους επικριτές είναι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ένας ολιγάρχης γνωστός ως «αρχηγός του Πούτιν». Ίδρυσε την ομάδα μισθοφόρων Wagner και περιόδευσε προσωπικά σε δεκάδες ρωσικές φυλακές για να στρατολογήσει χιλιάδες κρατούμενους, γράφει το Al Jazeera.

Σε ένα σπάνιο δημόσιο σχόλιο, εξήρε τον τρόπο με τον οποίο ο Καντίροφ «έσφαξε» τον Λαπίν.
«Η δημόσια δήλωση του Καντίροφ δεν είναι φυσικά το στυλ μου, αλλά μπορώ να πω: «Ραμζάν, όμορφε διάβολε, συνέχισε»», φέρεται να είπε.

Ένας αξιωματούχος της νότιας Σιβηρίας δήλωσε ότι οι τοπικές αρχές «έχασαν» 1,5 εκατομμύριο στολές και ότι οι πρόσφατα επιστρατευμένοι πολίτες δεν θα έχουν τίποτα να φορέσουν τον χειμώνα.
«Όλα ήταν εκεί και μετά απλά εξατμίστηκαν», δήλωσε στο Telegram ο Αντρέι Γκουρούλεφ από την περιοχή Ζαμπαϊκάλσκι. «Κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει πουθενά και με οποιονδήποτε τρόπο».
Πρώην στρατηγός του στρατού που πολέμησε κατά τη διάρκεια του δεύτερου πολέμου της Τσετσενίας, ο Γκουρούλεφ δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα πρέπει να επιστρέψουν στην ολική άμυνα, να καταλάβουν αμυντικές θέσεις πριν οι πρόσφατα επιστρατευμένες δυνάμεις φτάσουν στη γραμμή του μετώπου σε τουλάχιστον δύο μήνες.
Επίσης, καυτηρίασε τη σημερινή δομή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και δήλωσε ότι πρέπει να μεταρρυθμιστούν. «Δυστυχώς, το σημερινό σύστημα αποτυγχάνει», έγραψε.

Ποιος ελέγχει τι στην Ουκρανία

Αυξάνεται η γκρίνια για τις αποτυχίες της Μόσχας

Ο Ρώσος πολεμικός ανταποκριτής Αλεξάντερ Κοτς συνέκρινε τη σημερινή κατάσταση με την επανάσταση του Φεβρουαρίου του 1917 που ανέτρεψε τον τσάρο Νικόλαο Β’ και άνοιξε το δρόμο για την κατάληψη της εξουσίας από τους κομμουνιστές.
Η Ρωσική Αυτοκρατορία έχασε «έναν πόλεμο νεύρων» επειδή «στα μετόπισθεν υπήρχαν δισταγμοί, κατάθλιψη, αναζήτηση εσωτερικών εχθρών», έγραψε ο δημοσιογράφος της Komsomolskaya Pravda στο Telegram τη Δευτέρα.

«Το χρειαζόμαστε 100 χρόνια αργότερα;», ρώτησε. Παρατηρητές συμφωνούν μαζί του.

Η διάθεση μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών μοιάζει με τον πανικό που ακολούθησε τις απώλειες της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου
, δήλωσε ο Μιτρόκιν του Πανεπιστημίου της Βρέμης.
«Απογοήτευση στα ανώτατα κλιμάκια, άμεσες κατηγορίες για προδοσία, λεκτικές επιθέσεις σε διοικητές – αυτό είναι το πρώτο στάδιο», είπε.
«Αυτό που ακολουθεί είναι η απογοήτευση από τον αρχιστράτηγο, ο οποίος δεν μπορεί να βελτιώσει τίποτα», τόνισε. «Το τρίτο στάδιο είναι επαναστατικό με τον ήδη χαμένο πόλεμο στο παρασκήνιο».
«Δεν είναι μακριά» οι δηλώσεις ενάντια στον Πούτιν

Ένας εξόριστος ηγέτης της αντιπολίτευσης πιστεύει ότι το κύμα της κριτικής θα στραφεί σύντομα κατά του Πούτιν.

«Περιμέναμε εδώ και καιρό να αρχίσει η εσωτερική διαμάχη και άρχισε»
, δήλωσε ο Γκεκάντι Γκουντκόφ στο Al Jazeera.
«Δεν υπάρχουν ακόμη δηλώσεις κατά του Πούτιν, αλλά δεν είναι μακριά», δήλωσε ο αξιωματούχος που εκδιώχθηκε από την Κρατική Δούμα, την κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, για την κριτική του στις πολιτικές του Πούτιν. «Οι πρώτες πέτρες ρίχνονται, αλλά όχι κατά του Πούτιν, αλλά μόνο κατά της κουστωδίας του», σημείωσε.

Μάλιστα, προέβλεψε εκκαθαρίσεις ορισμένων από τους στρατηγούς που πολεμούν στην Ουκρανία.
«Μέχρι στιγμής, είναι οι Καντίροφ, Πριγκόζιν που εκφράζουν την ευθύνη, αλλά σύντομα, θα πρέπει να πουν ποιος θα «διοριστεί» αποδιοπομπαίος τράγος», δήλωσε ο Γκουντκόφ.

Συνέκρινε την κατάσταση με τον καταστροφικό ρωσοϊαπωνικό πόλεμο του 1905, όταν οι στρατοί του τσάρου υπέστησαν μια καταστροφική ήττα.

«Η Ιαπωνία θεωρήθηκε ως ένας αδύναμος αντίπαλος, ένας αδύναμος εχθρός», δήλωσε ο Γκουντκόφ. «Ο πόλεμος ήταν απαραίτητος για να επιστρέψει η δημόσια εμπιστοσύνη, τα ποσοστά αποδοχής, το φθίνον μεγαλείο της αυτοκρατορίας», πρόσθεσε.

Ο πόλεμος πυροδότησε την πρώτη ρωσική επανάσταση του 1905, η οποία οδήγησε στην επανάσταση του 1917, με ό, τι κι αν σημαίνει αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: