Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Μητσοτάκης γιοκ!

Οι Τούρκοι είναι ξεκάθαροι. 
Δεν θέλουν την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι η πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες που Έλληνας πρωθυπουργός προκαλεί αλλεργία στην Άγκυρα. 
Την ίδια ώρα στην Αθήνα υπάρχουν κάποιοι υπερπατριώτες που έχουν άποψη για το αν ο κ. Μητσοτάκης πρέπει ή δεν πρέπει να συναντήσει τον Ερντογάν. Η απάντηση είναι προφανής: Ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός θα πράξει με βάση τα δεδομένα που θα έχει και με γνώμονα το συμφέρον της χώρας...

Ο κ. Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να δώσει «πιστοποιητικά» εθνικοφροσύνης σε οποιονδήποτε. Από τη θέση του γνωρίζει περισσότερα από τον καθέναν μας και έχει το κριτήριο για να αποφασίσει αν πρέπει να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο και ποιο μπορεί να είναι το εύρος των κινήσεών του. Οι δημοσιολόγοι μπορεί να κάνουν σε αυτήν τη φάση ζημιά, πιέζοντας προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Δεν θα είναι ο κ. Μητσοτάκης περισσότερο πατριώτης αν νέτα σκέτα πει γιοκ στον Ερντογάν. Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός που θα κρίνει εκείνη την ώρα ποιο είναι το συμφέρον της χώρας και τι πρέπει να αποφασίσει.

Το καλό είναι ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας αντιμετωπίζουν την κατάσταση με σοβαρότητα. Ας εκτονώνουν τον αντιπολιτευτικό τους οίστρο κάνοντας κριτική στην αστυνομία για το αν έπρεπε ή όχι να συλλάβει τους μαφιόζους στη φοιτητική εστία. Δεν είναι κακό. Κακό θα ήταν να έχουν μπει στη σφαίρα της αντιπαράθεσης τα ελληνοτουρκικά, όπως είχε συμβεί πριν τρία χρόνια με τα γεγονότα στον Έβρο. Όλα αυτά μέχρι στιγμής. Επειδή στην Ελλάδα ζούμε. Και για να μην ξεχνιόμαστε, υπήρξε αρχηγός κόμματος, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος πήγε στην Ευρωβουλή και συνέκρινε αυτή την εποχή τον κ. Μητσοτάκη με τον Πούτιν και τον Ερντογάν...

Είναι υπεράνω κριτικής ο κ. Μητσοτάκης; Όχι! Αλλά δεν είναι αυτή η ώρα της κριτικής. Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που πρέπει να εμπιστευτούμε αυτούς που έχουν καλύτερη πληροφόρηση από εμάς. Και επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι γνωρίζει πώς πρέπει να λειτουργεί στις κρίσιμες ώρες.

Την κριτική την κρατούμε για τη συνέχεια. Έχουμε την πολυτέλεια να την κάνουμε εκ του ασφαλούς, γνωρίζοντας την κατάληξη των όποιων χειρισμών. Σε κάθε περίπτωση ο κάθε ένας από εμάς κάνει τη δουλειά του. Και αυτήν την ώρα πρέπει να αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη να κάνει τη δική του. Την οποία και πρέπει να την κάνει καλά, αφού οι Τούρκοι είναι πραγματικά εξοργισμένοι μαζί του!

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: