Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Politico: Η Γερμανία σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία

Ως σημάδι σκλήρυνσης της στάσης της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία
ερμηνεύει το Politico την έντονη «ανταλλαγή» απόψεων Μπέρμποκ - Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως σημειώνεται στο άρθρο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ήταν ήδη έξαλλος με τα σχόλια που έκανε νωρίτερα την ίδια ημέρα η Μπέρμποκ κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα... επισημαίνοντας τη δήλωση της υπουργού Eξωτερικών της Γερμανίας ότι «τα ελληνικά νησιά Λέσβος, Χίος, Ρόδος και πολλά άλλα είναι ελληνικά εδάφη και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα αμφισβητήσει». Στο ρεπορτάζ αναφέρεται και η δήλωση Τσαβούσογλου που «νοστάλγησε» την Άνγκελα Μέρκελ.

«Όταν η Μέρκελ ήταν εκεί, η θέση της Γερμανίας ήταν ισορροπημένη, θα μπορούσε να μεσολαβήσει», είπε ο Τσαβούσογλου για να καταλήξει ότι «τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν πρέπει να αποτελούν εργαλείο πρόκλησης και προπαγάνδας ειδικά από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά», είπε.

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά και στα όσα είπε ο Νίκος Δένδιας για τις γερμανικές αποζημιώσεις την διευθέτηση των οποίων χαρακτήρισε «κυρίως θέμα αρχής», που θα βοηθούσε τις ελληνογερμανικές σχέσεις και κατέληξε με την απάντηση που έδωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.
«Κατανοώ ότι, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι αυτό το νομικό ζήτημα έχει κλείσει. Νομίζω ότι έχουμε μια καλή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε περαιτέρω», προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν συζητήσεις για επενδύσεις σε πόλεις και χωριά που επλήγησαν από τη γερμανική κατοχή εν καιρώ πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι σε χαμηλό βαρομετρικό έπεσαν οι σχέσεις Γερμανίας Τουρκίας μετά την επίσκεψη της Αναλένας Μπέρμποκ στην Αθήνα και τις συναντήσεις που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια οι οποίοι την ενημέρωσαν αναλυτικά για την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας.

Η προσπάθεια Τσαβούσογλου να αξιώσει από τη Γερμανία πολιτική ίσων αποστάσεων στα ελληνοτουρκικά, είχε αρνητικά αποτελέσματα για τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών καθώς η Γερμανίδα ομόλογός του του διαμήνυσε ότι το Βερολίνο δεν είναι θύμα της ελληνικής προπαγάνδας και ότι ενδιαφέρεται για τα γερμανικά σύνορα και τα σύνορα της ΕΕ!

Τα... «παράπονα» Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε, έπειτα από τις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ από την Αθήνα για την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία των ελληνικών νησιών, να κατηγορήσει το Βερολίνο πως «γίνεται εργαλείο της προβοκάτσιας των Ελλήνων».
«Aπο τη Γερμανία ζητάμε να διατηρήσει ισορροπημένη στάση στα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό το θεωρούμε σημαντικό. Οι τρίτες χώρες και η Γερμανία δεν πρέπει να γίνουν εργαλεία της προπαγάνδας και τις προβοκάτσιας, κυρίως της προπαγάνδας, της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, προφανώς ενοχλημένος από τις δηλώσεις που είχε κάνει από την Αθήνα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατά τις συναντήσεις που είχε με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Δένδια.
«Στο παρελθόν η Γερμανία είχε αναλάβει εναν έντιμο διαμεσολαβητικό ρόλο. Είχε τηρήσει μια ισορροπημένη στάση. Δυστυχώς, βλέπουμε πως το τελευταίο διάστημα έχει χαθει αυτή η ισορροπία. Πρέπει να ακούν και τις δύο πλευρές, να παίρνουν πληροφορίες και απο τις δύο πλευρές, δίχως προκαταλήψεις. Επειδή κάποια χώρα είναι μέλος της ΕΕ, δεν πρέπει να θεωρείται πως λέει οπωσδήποτε την αλήθεια. Δεν είναι έντιμο να θεωρείται κάτι λάθος επειδή το λέει η Τουρκία», υποστήριξε επίσης ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ενδιαφερόμαστε για τα ευρωπαϊκά σύνορα


Άμεση ήταν όμως και η απάντηση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών. 
«Δεν ξέρω αν η μετάφραση ήταν λάθος, όμως η Γερμανία δεν είναι θύμα προπαγάνδας. Ως μέλος τς ΕΕ και ως η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, ενδιαφερόμαστε για τα σύνορά μας και τα σύνορα της ΕΕ, και στην Ελλάδα μίλησα ξεκάθαρα για το θέμα αυτό»
δήλωσε από την πλευρά της κα. Μπέρμποκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: