Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Ανδρέας Λοβέρδος: Δικαιώθηκε για την υπόθεση της Novartis με ομόφωνο βούλευμα (δήλωση)

Οι δικαστές αξιολογώντας το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας έκαναν δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Μαρίας Κάψου, η οποία είχε προτείνει να μη γίνει κατηγορία σε βάρος του κ. Λοβερδου.
Δικαιώθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς εκδόθηκε σήμερα ομόφωνο βούλευμα του Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας με το οποίο τον απαλλάσσει από την κατηγορία της δωροληψίας που του είχε αποδοθεί σχετικά με την υπόθεση Novartis .
Έτσι, έκλεισε και ο τελευταίος φάκελος για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που είχαν μπει στο κάδρο των ερευνών... μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018 από την τότε εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για την υπόθεση της φαρμακοβικομηχανίας.

Οι δικαστές αξιολογώντας το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας έκαναν δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Μαρίας Κάψου, η οποία είχε προτείνει να μη γίνει κατηγορία σε βάρος του κ. Λοβερδου.

Ειδικότερα, στο "δια ταύτα" του βουλεύματος, που εξέδωσε το δικαστικό συμβούλιο με εισηγητή τον πρωτόδικη Αθανάσιο Μαρνέρη, επισημαίνεται ότι δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να στηριχτεί δημόσια στο ακροατήριο η κατηγορία σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου για την αξιόποινη πράξη της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ εξακολούθηση , που κατά την κατηγορία φέρεται να είχε τελεστεί στην Αθήνα το χρονικό διάστημα από 1.4.2011 εως 17.5.2012.

Παράλληλα, στο βούλευμα επισημαίνεται ακόμη στο σκεπτικό τους ότι δεν προκύπτει ποινική ευθύνη του Α. Λοβέρδου για την υπερτιμολόγηση των επίδικων φαρμάκων της Novartis, αφού από το σύνολο των αποδεικτικών μέσων , δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη επαρκών ενδείξεων που να στηρίζουν την κατηγορία εναντίον του πρώην υπουργού.

Ειδική αναφορά γίνεται στην αξιολόγηση των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» σημειώνοντας ότι οι ένορκες καταθέσεις τους είναι αόριστες, με την έννοια ότι δεν συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένα περιστατικά, τόπο, χρόνο, λοιπές περιστάσεις δωροληψίας, ούτε προσδιορίζεται το ακριβές ποσό αυτής , οι ίδιοι δε , δεν ήταν ούτε αυτόπτες , ούτε αυτήκοοι μάρτυρες.

Υπενθυμίζεται ότι η τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία έχει ήδη παραπεμφθεί ως κατηγορούμενη στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών για την επίμαχη υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας του κ. Λοβέρδου προκειμένου να ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία σχετικά με την υπόθεση της Novartis.

Πάντως πρέπει να επισημανθεί ότι ο κ. Λοβέρδος είχε συναινέσει στην άρση ασυλίας του και έχει δηλώσει πως αναμένει να βρεθεί ενώπιον των εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση και σήμερα δικαιώνεται.

Η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου


Μετά την έκδοση της απόφαση, ο Ανδρέας Λοβέρδος εξέδωσε την παρακάτω δήλωση
«Ημέρα δικαίωσης, ημέρα νίκης, ημέρα χαράς. Προσωπική δικαίωση αλλά και, ας μου επιτραπεί, νίκη της Δημοκρατίας εναντίον εκείνων που την υπονόμευαν. Η αλήθεια και το δίκαιο είναι αήττητοι αντίπαλοι της αδικίας και της συκοφαντίας. Είναι όμως και οι πιο πολύτιμοι σύμμαχοι εκείνου που βάλλεται αδίκως.
Σε αυτή την βδελυρή υπόθεση της σκευωρίας Νοβάρτις είχα πάντοτε με το μέρος μου και την αλήθεια και το δίκαιο. Η «Δικαιοσύνη βλέπει και στα σκοτάδια» και ο μεγεθυντικός φακός της ανέδειξε όλη την αλήθεια. Επιχειρήθηκε έως την τελευταία στιγμή με τρόπο αδίστακτο η πολιτική, η ηθική και η προσωπική μου εξόντωση. Δεν τα κατάφεραν. Το βούλευμα της 9ης Αυγούστου 2022 αποκαθιστά μία τεράστια αδικία.
Ένα είναι το μήνυμα προς όσους επιχείρησαν να κλονίσουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ»
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: