Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Οι υποκλοπές της ΕΥΠ στο τηλέφωνο του Ν.Ανδρουλάκη έχουν “ουρά”. Η κυβέρνηση τον καλεί να του δώσει απόρρητες πληροφορίες. Τι λέει ο Άρειος Πάγος

Η υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται ότι έχει “ουρά”, με τις εξελίξεις να είναι αβέβαιες τη στιγμή αυτή, καθόσον – πέραν του γεγονότος της επίσημης παγίδευσης του τηλεφώνου του ευρωβουλευτή τότε (και νυν προέδρου) του ΠΑΣΟΚ –  δεν γνωρίζουμε τους λόγους “εθνικής ασφάλειας” που επέβαλαν στον εισαγγελέα να δώσει στην ΕΥΠ άδεια υποκοπής συνομιλιών. Όπως δεν γνωρίζουμε επακριβώς τον βαθμό και τη διαβάθμιση ενημέρωσης του Μαξίμου, πέραν του γεγονότος της απομάκρυνσης του επικεφαλής της ΕΥΠ “γιατί έδρασε εν αγνοία του πρωθυπουργού”...

  • Η υπόθεση παίρνει νέα τροπή μετά την άσκηση ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης από τον Άρειο Πάγο για την αποκάλυψη εγγράφων τα οποία αναφέρονται «στη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας»

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε “σε χρόνο μηδέν” το αίτημα του  ΠΑΣΟΚ να διερευνηθεί η υπόθεσή της παγίδευσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, αλλά και και την απαίτηση του ίδιου να πάει η υπόθεση σε Εξεταστική Επιτροπή, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αισθάνεται ασφαλής με την εξέταση της ζοφερής αυτής ιστορίας σε θεσμικό πλαίσιο. Παράλληλα, επιδιώκει (χωρίς να είναι και βέβαιο ότι θα το πετύχει ) η διαλεύκανσή της  να προστατευτεί έτσι από την κομματική  σπέκουλα και τη δημοσιογραφική συνωμοσιολογία.

Όπως και να έχει το πράγμα, η αποκάλυψη παρακολούθησης του τηλεφώνου πολιτικού στελέχους (που σήμερα είναι αρχηγός του τρίτου σε δύναμη κόμματος) από την ΕΥΠ δημιουργεί δυσάρεστες εντυπώσεις, παραπέμπει σε άλλες εποχές και δίνει αφορμή όξυνσης της πολιτικής ζωής. Ό,τι χειρότερο για τον τόπο και την ίδια την κυβέρνηση, σε μια εποχή με πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Τα 8 γνωστά δεδομένα

Σε ότι αφορά την ίδια την υπόθεση, τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι τα εξής:

  • Η επίσημη ενημέρωση επιμένει ότι η παρακολούθηση (“επισύνδεση”) ήταν νόμιμη και διεξήχθη από την ΕΥΠ σε χρόνο που ο κ. Ανδρουλάκης δεν ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά ευρωβουλευτής.
  • Προέκυψε κατόπιν εισαγγελικής άδειας, που δόθηκε στην ΕΥΠ αφού ο εισαγγελέας μελέτησε τα στοιχεία που του προσκόμησε η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας.
  • Ο Άρειος Πάγος με χθεσινοβραδυνή του απόφαση αντιδρά στην αποκάλυψη των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ. Και δίνει εντολή ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης (που θα διενεργηθεί μάλιστα από τον ίδιο τον Εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου κ. Ντογιάκο) για τη διαρροή άκρως απορρήτων κρατικών εγγράφων που αφορούν, όπως επισημαίνεται, « στη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας». Αυτό δίνει στην υπόθεση νέα τροπή.
  • Η παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη ενδεχομένως δεν αφορά άμεσα τις δικές του πολιτικές δραστηριότητες. Θυμίζουμε ότι πό τις εξηγήσεις Κοντολέοντος, απεκαλύφθη ότι ο κ. Ανδρουλάκης παρακολουθείτο από την ΕΥΠ μετά από αίτημα ξένων υπηρεσιών.
  • Όταν ο κ, Ανδρουλάκης εξελέγη  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ η παρακολούθηση διεκόπη για λόγους πολιτικής τάξης, χωρίς να διευκρινίζεται αν εξέλειπαν εν τω μεταξύ και οι “σοβαροί λόγοι” παγίδευσης του τηλεφώνου του.
  • Η κυβέρνηση επιθυμεί να δώσει στον κ. Ανδρουλάκη όλα τα απόρρητα στοιχεία αυτής της υπόθεσης, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα των γεγονότων.
  • Τα γεγονότα αυτά – που η κυβέρνηση επιμένει να παρουσιάσει αναλυτικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – δεν θα τα γνωρίσει η κοινή γνώμη, γιατί οι πληροφορίες είναι “διαβαθμισμένες” και η γνώση τους επιτρέπεται μόνο από αρμόδιους αξιωματούχους. Αυτό επιτρέπει επιλεκτικές διαρροές και πολιτική “σπέκουλα”, δηλαδή διατήρηση ενός τοξικού πολιτικού κλίματος.
  • Η κυβέρνηση παραδέχεται “κάποιες λανθασμένες ενέργειες”, στην ΕΥΠ, που σημαίνει ότι  “κατι στραβό” (και ενδεχομένως επικίνδυνο) συμβαίνει στην υπηρεσία εθνικής ασφάλειας.

Τι δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης

Να συγκροτήσει η Βουλή Εξεταστική Επιτροπή για το θέμα της παρακολούθησής του, ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης με δήλωσή του στον απόηχο των παραιτήσεων Δημητριάδη και Κοντολέων, εξαπολύοντας πυρά στην Κυβέρνηση.

Καθοριστική για την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει εξεταστική Επιτροπή, στάθηκε η αποκάλυψη ότι παρακολουθείτο από την ΕΥΠ, η οποία υπήρξε και θρυαλλίδα των εξελίξεων.

“Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ” ανέφερε στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

“Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών” πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Τι ισχυρίζονται οι κυβερνητικοί κύκλοι

Από αρμόδιες πηγές της κυβέρνησης τονιζόταν αργά χθες το βράδυ:

“Από τη στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του, η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι επιβάλλεται άμεση και ενδελεχής διερεύνηση του ζητήματος από τη Δικαιοσύνης και ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να συνδράμουν την έρευνα. Η κυβέρνηση αποσαφήνισε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές ασφαλείας δεν έχουν στην κατοχή τους και επομένως δεν χρησιμοποιούν κακόβουλα λογισμικά.

Η κυβέρνηση επισήμανε επίσης ότι το ζήτημα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων με κακόβουλα λογισμικά αφορά, εδώ και αρκετά χρόνια, δεκάδες πολιτικά και δημόσια πρόσωπα στην Ευρώπη, στα οποία περιλαμβάνονται και ευρωβουλευτές.

Στην συνέχεια, όταν ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε, την Πέμπτη, για λανθασμένους χειρισμούς σε περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης που διενεργήθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η αντίδρασή του ήταν άμεση και αποφασιστική: ζήτησε την παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ. Η παραίτηση ανακοινώθηκε την Παρασκευή προκειμένου να οριστεί ταυτόχρονα αντικαταστάτης, ο διακεκριμένος διπλωμάτης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Η συγκεκριμένη νόμιμη επισύνδεση έγινε κατόπιν ειδικής εισαγγελικής άδειας, για την οποία δεν ενημερώθηκε το Μέγαρο Μαξίμου. Αν είχε γίνει ενημέρωση, καθότι η υπόθεση αφορά πολιτικό πρόσωπο, είναι βέβαιο ότι η κατάληξη θα ήταν διαφορετική.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδίωξε δια του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη να ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη για ζητήματα που τον αφορούν σχετικά με την νόμιμη επισύνδεση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν ανταποκρίθηκε. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αρμόδιες αρχές παραμένουν στην διάθεση του κ. Ανδρουλάκη προκειμένου να τον ενημερώσουν και να απαντήσουν και στα ερωτήματα που διατυπώνει για τους λόγους που προχώρησε, κατόπιν εισαγγελικής άδειας, η διαδικασία νόμιμης επισύνδεσης.

Ο νόμος δεν επιτρέπει να αποκαλυφθούν περισσότερα για όλη αυτή την υπόθεση. Γι’ αυτό ο κ. Γεραπετρίτης επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον κ. Ανδρουλάκη. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και θα έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία. Η κυβέρνηση, άλλωστε, δεν έχει να κρύψει απολύτως τίποτα.

Με αυτό το δεδομένο, δεν υφίσταται ενδεχόμενο αλλαγής του θεσμικού πλαισίου περί υπαγωγής της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας υπάγονται κατευθείαν στον πρωθυπουργό για το λόγο που περιγράφει ο τίτλος τους. Επειδή ακριβώς η ΕΥΠ ασχολείται  με ζητήματα εθνικής ασφάλειας πρέπει να υπάγεται στον πρωθυπουργό. Ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της ώστε να γίνουν διορθώσεις και βελτιώσεις ασφαλώς πρέπει να συζητηθούν.

Σημειώνεται πως οι νόμιμες επισυνδέσεις, με εισαγγελική έγκριση για λόγους εθνικής ασφάλειας, είναι πάγια πρακτική της ΕΥΠ επί όλων των κυβερνήσεων. Η Ελλάδα μάλιστα διαθέτει ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η νομοθετική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στην ΕΥΠ να μην ενημερώνει τα παρακολουθούμενα πρόσωπα για λόγους εθνικής ασφάλειας ψηφίστηκε και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν αναιρούν ούτε μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η έγκαιρης ενημέρωση και η άμεση αντίδραση στην προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία στον Έβρο, το 2020″.

Για τα αιτήματα Ανδρουλάκη και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Η κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα για εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ελπίζοντας αυτή τη φορά ο κ. Ανδρουλάκης θα ανταποκριθεί και θα παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να λάβει απαντήσεις σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά -απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία.

Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση Εξεταστικής, η κυβέρνηση -με δεδομένο ότι επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας- θα ανταποκριθεί θετικά εφόσον κατατεθεί τέτοιο αίτημα.

Συγκαλείται η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συγκαλεί εκτάκτως αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά των ραγδαιων εξελίξεων που έφεραν οι αποκαλύψεις για παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέων.

Στο τραπέζι της σύσκεψης υπό τον Αλέξη Τσίπρα προφανώς κι θα βρεθεί το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για σύσταση εξεταστικής Επιτροπής. Πρόκειται άλλωστε για σενάριο που εξέταζε η αξιωματική αντιπολίτευση μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, ήδη από την περασμένη Παρασκευή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος εξάλλου διαμήνυε με δηλώσεις του στον απόηχο των παραιτήσεων πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει κάθε κοινοβουλευτικό εργαλείο, προκειμένου να βγουν όλα στο φως.

Τι δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του, ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς για την παραίτηση του ΓΓ του πρωθυπουργού είχε μιλήσει για “ομολογία ενοχής”.

“Η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής”, προσθέτοντας πως  σε κάθε περίπτωση, η παραίτηση “δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει”.

Είπε μάλιστα ότι  ο πρωθυπουργός “κάποια στιγμή λοιπόν οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Γιατί εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας”. “Και όσο κι αν έχει επιχειρήσει αυτές τις μέρες με τη βοήθεια της των Μέσων Ενημέρωσης που έχουν την 108η θέση σε όλο τον κόσμο να κρύψει ένα μεγάλο σκάνδαλο, το θέμα αυτό ακριβώς επειδή πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατίας δεν θα μείνει στο σκοτάδι”, υπογράμμισε, προσθέτοντας: “Όλα θα έρθουν στο φως”.

Αργότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη και με ανάρτησή του στο twitter, καλώντας να τον πρωθυπουργό “να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για το δικό του “watergate. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας”.


Δεν υπάρχουν σχόλια: