Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Εκκενώνεται η Δαδιά – Κοντά στα σπίτια η φωτιά (Video)

Οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το «112» να απομακρυνθούν από το χωριό.
Δύσκολη θα είναι η μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς Έβρου τη νύχτα, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς...

Οι φλόγες έχουν φτάσει στα 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού, με τις Αρχές να προχωρούν στην εκκένωση του οικισμού.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
03:22


Μήνυμα του «112»

Στους κατοίκους του χωριού εστάλη μήνυμα εκκένωσης από το «112» της Πολιτικής Προστασίας, όπου τους ζητά να μετακινηθούν προς τη Γιαννούλη Σουφλίου.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε τώρα στη Δαδιά εκκενώστε τώρα προς Γιαννούλη-Σουφλί. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: civilprotection.gr».

Στην περιοχή βρίσκονται από νωρίς πούλμαν προκειμένου να μεταφέρουν τους κατοίκους που θα χρειαστούν βοήθεια, ενώ αρκετοί έχουν ήδη αποχωρήσει με τα οχήματά τους. 

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος, ωστόσο πρέπει για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι να απομακρυνθούν».

Περιγράφοντας τη διαμορφωθείσα κατάσταση τόνισε ότι υπάρχουν πυκνοί καπνοί, η φωτιά έχει μεγάλη ένταση και παρά το γεγονός ότι η υφιστάμενη αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του χωριού έχει διαπλατυνθεί, το είδος της καιόμενης βλάστησης επηρεάζει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς η οποία υπό συνθήκες θα μπορούσε να περάσει και την αντιπυρική.

Σχετικά με τη διαμονή των κατοίκων, ο δήμαρχος Σουφλίου υπογράμμισε ότι θα γίνει καταγραφή των ατόμων που επιθυμούν να διαμείνουν σε ξενοδοχεία, ζήτημα για το οποίο θα μεριμνήσει ο δήμος.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Πέτροβιτς ο οικοσμός εκκενώνεται λόγω της εξάπλωσης της πυρκαγιάς.

«Θα γίνει εκκένωση οικισμού Δαδιάς μετά την επιδείνωση της κατάστασης, λόγω εκτεταμένου μετώπου πυρκαγιάς που μπορεί να απειλήσει τον οικισμό» σημείωσε. 


Αντιπυρικές ζώνες και οχήματα της Πυροσβεστικής

Έξω από το χωριό υπάρχουν ήδη αντιπυρικές ζώνες από το Προγραμμα Antinero του ΥΠΕΝ οι οποίες έχουν διαπλατυνθεί και επισης έχουν παρατεταγμένα πυροσβεστικά στα όρια του χωριού.

Η πυρκαγιά έχει επεκταθεί σε πέντε μέτωπα με το ανατολικό μέτωπο να έχει ελεγχθεί. Ωστόσο στα νοτιοδυτικά εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς το μέτωπο εκεί συνεχίζει να καίει με μεγάλη ένταση.

Στα βόρεια, βορειοδυτικά και δυτικά υπάρχουν μερικές μικρές και διάσπαρτες ενεργές εστίες.

Στον Έβρο ο Χρήστος Στυλιανίδης

Στο πύρινο μέτωπο του Έβρου αναμένεται να βρεθεί νωρίς το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ειδικότερα, ο κ. Στυλιανίδης θα φτάσει στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου στις 05:30 το πρωί της Κυριακής, ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, που θα προχωρήσει στην εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή για τρεις ημέρες.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο Υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη εάν σκεφτεί κανείς ότι η πυρκαγιά έχει επεκταθεί σε πέντε μέτωπα και το δάσος της Δαδιάς αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής που την ίδια στιγμή φιλοξενεί την τελευταία αποικία μαυρόγυπα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: