Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Politico: Το τελευταίο καλοκαίρι πριν από τον ρωσικό χειμώνα – Το «σχέδιο πείνας» του Πούτιν

Ζοφερή είναι η ανάλυση του Politico αναφορικά με τον επόμενο χειμώνα στην Ευρώπη, καθώς σε αφιέρωμα του αναφέρει πως ο πόλεμος γίνεται ήδη αισθητός σε όλη την ήπειρο, με τη μορφή της αύξησης των τιμών των τροφίμων, των φόβων για έλλειψη φυσικού αερίου και των ανησυχιών για την οικονομία, ενώ ο Πούτιν να δείχνει έτοιμος να χρησιμοποιήσει τρόφιμα, καύσιμα και λιπάσματα ως όπλα κατά της Δύσης.
Το ερώτημα είναι, σε ποιο βαθμό οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι έτοιμες να αντέξουν μια ρωσική οικονομική επίθεση;...

«Η ενέργεια ως όπλο»

Αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία έκλεισε τον αγωγό Nord Stream 1 που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τη Γερμανία —καθώς και τη Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστρία— ρίχνοντας στο κενό τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για τη δημιουργία αποθεμάτων για το χειμώνα.
«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο και θα προσπαθήσει να μας διχάσει, ανεπιτυχώς», δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν.

«Το σχέδιο πείνας του Πούτιν»

Στο μέτωπο των τροφίμων, οι τιμές αυξήθηκαν απότομα μετά τον αποκλεισμό της Ουκρανίας από τη Ρωσία - έναν σημαντικό προμηθευτή σιτηρών και ηλιέλαιου.
Οι τιμές των τροφίμων δεν αναμένεται να μειωθούν από τα σημερινά υψηλά τους επίπεδα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, δήλωσε η Μπεάτα Γιάβορτσικ, επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.
«Το σχέδιο πείνας του Πούτιν έχει σκοπό να δημιουργήσει πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, περιοχές που τρέφονται συνήθως από την Ουκρανία», έγραψε νωρίτερα αυτό το μήνα ο ιστορικός του Γέιλ, Τίμοθι Σνάιντερ. «Αυτό θα προκαλέσει αστάθεια στην ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: