Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Κρις Πάπας - Συνέντευξη: Αν θέλει F-16 η Τουρκία, να μην προκαλεί την Ελλάδα

Τους όρους σύμφωνα με τους οποίους η Τουρκία θα μπορεί να αξιώσει αναβάθμιση ή πώληση των F-16 από περιγράφει ο Αμερικανός Δημοκρατικός βουλευτής Κρις Πάπας.
Υπενθυμίζεται πως η τροπολογία που κατέθεσε ο Κρις Πάπας υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και βάζει «μπλόκο» στην Τουρκία για την απόκτηση F-16. 
Ο ίδιος τονίζει πως «η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά την κυριαρχία της Ελλάδας» και δεν λειτουργεί ως «αξιόπιστος εταίρος για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο ...

Καταθέσατε διακομομματικές τροπολογίες, οι οποίες δημιουργούν εμπόδια και θέτουν προϋποθέσεις στην Τουρκία για την πώληση ή αναβάθμιση των F-16. Τι περιλαμβάνουν αυτές οι τροπολογίες και γιατί πιστεύετε πως οι ΗΠΑ δεν πρέπει να διευκολύνουν την Τουρκία;

Η τροπολογία μου απαγορεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες να πουλήσουν και να αναβαθμίσουν F-16 στην Τουρκία. Εκτός εάν ο Πρόεδρος παράσχει πιστοποίηση στο Κογκρέσο, που περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για να παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας και ότι η πώληση είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά την άποψή μου, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν και πρέπει να αρνηθούν τα αιτήματα, εωσότου η Τουρκία σταματήσει να παραβιάζει τη νομοθεσία των ΗΠΑ και να αποδείξει ότι είναι ο αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, όπως ισχυρίζεται ότι είναι.

Η αγορά από τη Ρωσία και η ενεργοποίηση από την Τουρκία το 2019 του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος S-400 παραβίασε τη νομοθεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, με αποτέλεσμα την απόρριψή της από το πρόγραμμα F-35 και την επιβολή κυρώσεων για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής(CAATSA). Η Τουρκία προειδοποιήθηκε πολλές φορές για τις συνέπειες της παραβίασης της CAATSA και της δόθηκαν άφθονες ευκαιρίες να ακολουθήσει εναλλακτικές επιλογές. Η Τουρκία θεώρησε ότι δεν έπρεπε να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε συνέπειες και προχώρησε στην αγορά και ενεργοποίηση του συστήματος S-400.

Η ολοένα και πιο πολεμική ρητορική και η επιθετικότητα της Τουρκίας προς την Ελλάδα, έναν αξιόπιστο δημοκρατικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, δεν μπορούν επίσης να αγνοηθούν. Τουρκικά F-16 πετούν πάνω από ελληνικά νησιά και παραβιάζουν τον εναέριο χώρο. Αυτό έχει συμβεί εκατοντάδες φορές τους τελευταίους μήνες και η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια αβάσιμη εκστρατεία αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της στο ανατολικό Αιγαίο. Χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή από την πλευρά της Τουρκίας, θα συνεχίσω να εργάζομαι με τους συναδέλφους μου στο Κογκρέσο για να αποτρέψω την πώληση F-16 ή άλλων όπλων αμερικανικής κατασκευής.

Στη Βουλή, χαίρομαι που βλέπω την τροπολογία μου να εγκρίνεται. Βρίσκομαι συνεχώς σε συζητήσεις με τα γραφεία της Γερουσίας για να εισαχθεί μια παρόμοια τροπολογία για το NDAA της Γερουσίας και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε διακομματική υποστήριξη για αυτήν τη διάταξη.


Αν και είναι μακρύς ο δρόμος από τη συμπερίληψη της τροπολογίας μου στο νομοσχέδιο της Βουλής μέχρι την υπογραφή του NDAA με νόμο, είμαι αισιόδοξος ότι η τροπολογία θα φτάσει στη γραμμή του τερματισμού λόγω του διαφορετικού, διακομματικού συνασπισμού που έχουμε χτίσει.

Πώς αξιολογείτε τον ρόλο του Ερντογάν στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην Ουκρανία;


Οι ενέργειες του Ερντογάν στην περιοχή και η μη επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία ακολουθούν ένα ατυχές μοτίβο. Το οποίο όμως δεν προκαλεί έκπληξη. Ο πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε επανειλημμένα να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ με εμπρηστική ρητορική και αποσταθεροποιητικές ενέργειες ως μέρος της εγωιστικής, στενόμυαλης στρατηγικής του να αποσπάσει παραχωρήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους μας.

Ένας πραγματικά αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν απειλεί άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα με πόλεμο, δεν αγοράζει ρωσικά συστήματα πυραύλων S-400 που απειλούν την αρχιτεκτονική ασφάλειάς μας και δεν εκμεταλλεύεται την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.


Τέλος, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη των ΗΠΑ στην περίπτωση που ενταθούν οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας;

Ανησυχώ βαθύτατα για τις απειλές της Τουρκίας προς την Ελλάδα και την πιθανότητα να υπάρξει σύγκρουση. Η άρνηση της πώλησης F-16 ή όπλων στην Τουρκία θα ήταν ένα σημαντικό βήμα που μπορούν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να αποτρέψουν μια τέτοια σύγκρουση. Η Τουρκία πετά επανειλημμένα τα F-16 της πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, έχει ξεκινήσει μια αβάσιμη εκστρατεία αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο και ο Πρόεδρος Ερντογάν απειλεί ανοιχτά ένοπλη σύγκρουση με την Ελλάδα σε τακτική βάση.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απεικονίζει τις συνέπειες της αδράνειας απέναντι σε μια ρεβιζιονιστική δύναμη που σκοπεύει να ξαναγράψει την ιστορία, να παραβιάσει την κυριαρχία του γείτονά της και να αλλάξει βίαια σύνορα μέσω εκφοβισμού και ξεκάθαρων απειλών πολέμου. Η ψήφιση της τροπολογίας μου με ισχυρή, διακομματική υποστήριξη στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία και στη διεθνή κοινότητα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση Ερντογάν να ξεφύγει από την ευθύνη της για την παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ και των αξιών της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: