Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Άγκυρα: Εμμονή με το Αιγαίο, θυμήθηκε τη Λωζάννη και «ζεσταίνει» θέμα Θράκης

Του Νίκου Μελέτη
Μέσα σε μια πραγματικά δύσκολη στιγμή για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και ενώ βρίσκονται στον αέρα οι φιλόδοξοι στόχοι του Τ. Ερντογάν, η Άγκυρα με αφορμή και τη συμπλήρωση 99 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης θέτει όχι μόνο θέμα αποστρατικοποίησης νησιών αλλά και θέμα Θράκης.
Ο ίδιος ο Τούρκος ηγέτης στο χθεσινό μήνυμα του για την επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης, την αναθεώρηση της οποίας ο ίδιος ζητούσε πριν πέντε χρόνια, επέλεξε να αναφερθεί...αποκλειστικά στην Ελλάδα, κατηγορώντας τη χώρα μας ότι είναι αυτή που παραβιάζει τη Συνθήκη.
«Τον τελευταίο καιρό οι κατοχυρωμένοι όροι στην συνθήκη και ιδίως τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας αγνοούνται ή διαβρώνονται συνειδητά κυρίως από την πλευρά της Ελλάδας. Η χώρα μας δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση η οποία δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αρχή της αφοσίωσης στη συνθήκη» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα στα οποία η Τουρκία θεωρεί ως «κέρδη» της από τη Συνθήκη.
«Με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης χαράχτηκαν τα χερσαία σύνορα μας, καταργήθηκαν οι συνθηκολογήσεις, τέθηκαν υπό εγγύηση τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας που παρέμενε στην Ελλάδα και διασφαλίστηκε το μη στρατιωτικό καθεστώς των ελληνικών νησιών κοντά στις ακτές μας».

Το έδαφος για την επαναφορά μειονοτικού ζητήματος είχε στρώσει πριν δυο ημέρες το τουρκικό ΥΠΕΞ που με ανακοίνωση του κατηγορούσε την Ελλάδα για παραβίαση των υποχρεώσεων της έναντι της «τουρκικής» όπως την αποκάλεσε μειονότητας της Θράκης, με αφορμή την αναστολή λειτουργίας 4 μειονοτικών Δημοτικών σχολείων(που έγινε όπως και για μη μειονοτικά Δημοτικά που δεν συμπλήρωναν τον απαραίτητο αριθμό μαθητών).

Η απάντηση βεβαίως του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου ήταν αποστομωτική καθώς παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των σχολείων στη Θράκη και στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο Τένεδο τα οποία βεβαίως είναι συντριπτικά για την Τουρκία και αποδεικτικά της μεταχείρισης που επεφύλαξε στην ελληνική μειονότητα της Τουρκίας την ώρα που και αριθμητικά η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ευημερεί.
Στην Θράκη θα λειτουργήσουν το επόμενο σχολικό έτος 99 Δημοτικά σχολεία για τη μειονότητα ενώ στην Κωνσταντινούπολη θα λειτουργήσουν 3, στην Ίμβρο 1 και στην Τένεδο κανένα.
«Η Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη αριθμεί περίπου 120.000 μέλη. Η Ελληνική Μειονότητα στην Τουρκία δεν υπερβαίνει τα 3.000 άτομα, τη στιγμή που την εποχή της Λωζάννης ήταν ισάριθμες. Δυστυχώς για την Τουρκία, οι αριθμοί διακινούν τη δική τους αναντίρρητη αλήθεια σχετικά με το ποιος σέβεται και εφαρμόζει τη Συνθήκη της Λωζάννης» επεσήμανε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στις τουρκικές αιτιάσεις.

Η Τουρκία ετοιμάζει το έδαφος ώστε να προκαλέσει και αναστάτωση στην Θράκη αλλά και να βρει ευκαιρία να συκοφαντήσει τη χώρα μας για παραβίαση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας, καθώς το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί από το Τουρκικό Προξενείο και τους ακραίους της μειονότητας η «εκλογή» του διαδόχου του ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ.
Στην κηδεία του εκπροσώπησε την Τουρκία ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Σεντόπ, ενώ μηνύματα έστειλε όλη η τουρκική πολιτική ηγεσία και ο ίδιος ο Ερντογάν, ενώ στις εκδηλώσεις για τη 27η επέτειο θανάτου του Αχμετ Σαδικ βρέθηκε χθες στην Θράκη ο υφυπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβουζ Σελιμ Κιραν, σε μια προσπάθεια εμψύχωσης και ενθάρρυνσης των ακραίων στοιχείων της μειονότητας.

Η Αθήνα είχε προγραμματίσει και έχει καταθέσει στην Βουλή τον νέο νόμο για τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών στον οποίο προβλέπεται μια διαδικασία ανεξάρτητη από το Κράτος για την ανάδειξη του Μουφτή όπου κεντρικό ρόλο αναλαμβάνει ο τοποτηρητής και ένα εκλεκτορικό σώμα 33 εκπροσώπων της μειονότητας που αναδεικνύονται από δημόσια κλήρωση μεταξύ διδασκόντων στην Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών ή στα Μουσουλμανικά Ιεροσπουδαστήρια Θράκης, των Ιμάμηδων, των Ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας και των επιφανών θεολόγων.

Ήδη από το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ και άλλους παράγοντες εκφράσθηκε αντίθεση στο νομοσχέδιο, καθώς στόχος είναι οι Μουφτείες να παραμένουν «διχοτομημένες» και να προωθείται η διαδικασία της καθολικής (;) ψηφοφορίας για την εκλογή του, διαδικασία που οδηγεί σε ανάδειξη εθνικοθρησκευτικού ηγέτη, ελεγχόμενου από το Τουρκικό Κράτος και παρακράτος. Καθώς υπάρχει η εκκρεμότητα ανάδειξης Μουφτήδων στις δυο Μουφτείες στην Θράκη οι ακραίοι δεν θέλουν να προχωρήσει η διαδικασία με αυτό το νέο σύστημα που εκσυγχρονίζει τις Μουφτείες.

Πολύ σύντομα, πιθανόν μέσα στον Σεπτέμβριο θα επιχειρηθεί η οργάνωση ψηφοφορίας στην Ξάνθη για ανάδειξη του διαδόχου του Αχμετ Μετε, και αυτή η διαδικασία η οποία προφανώς δεν αναγνωρίζεται από την Ελληνική Πολιτεία θα δώσει την αφορμή που ζητά η Τουρκία για να ξεκινήσει νέα καμπάνια εναντίον της χώρας μας.

Όμως η Τουρκία παρά τη φαινομενική νηνεμία στο Αιγαίο, κάθε άλλο παρά έχει εγκαταλείψει το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά και νησίδες. Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην αποστρατικοποίηση ως όρο της Λοζάνης τον οποίο παραβιάζει η Ελλάδα, ενώ ο κ. Τσαβούσογλου πριν μερικές ημέρες απέρριψε τις καταγγελίες της Ελλάδας για υπερπτήσεις νησιών από την τουρκική αεροπορία με τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν νησιά τα οποία η «Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, νησιά και βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους και δεν έχουν παραχωρηθεί με συμφωνίες», ενώ ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, καθώς αναγνωρίζει 6 μίλια εναέριου χώρου για την Ελλάδα και όχι 10.

Είναι πάντως ενδεικτική των προθέσεων, η διατήρηση της Ελλάδας στην κορυφή της ατζέντας της Τουρκίας τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει σοβαρότατες προκλήσεις σε κρίσιμες επιλογές του.

Η περίφημη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, την οποία καρπώθηκε ο Τούρκος ηγέτης, δοκιμάζεται πριν ακόμη αρχίσουν τα πρώτα βήματα για την εφαρμογή της.

Η Τριμερής συνάντηση της Τεχεράνης των προέδρων της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν, προκαλεί σοβαρό προβληματισμό για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου, με τη Γερμανίδα υπουργό εξωτερικών Αν. Μπέρμποκ (η οποία αύριο θα βρίσκεται στην Αθήνα για συνάντηση με τον Ν. Δένδια), να κάνει λόγο για «φωτογραφία (Ερντογάν -Πουτιν- Ραϊσι) πρόκληση για το ΝΑΤΟ».

Και ενώ όλοι οι διεθνείς παράγοντες από την Ουάσιγκτον, μέχρι τη Δαμασκό, τη Μόσχα και την Τεχεράνη, αλλά και το Ισραήλ προειδοποιούν τον Ερντογάν να μην επιχειρήσει νέα εισβολή στην Βόρεια Συρία, η Άγκυρα είχε μια δυσάρεστη έκπληξη. Η Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Μ.Ανατολή (US Central Command-CENTCOM) με ανάρτηση της εξέφρασε τη θλίψη για τη δολοφονία της κουρδικής καταγωγής Σαλβά Γιουσουκ, διοικητού του SDF, που όπως αναφέρει προσέφερε πολλά στην αντιμετώπιση του ISIS.

Η Γιουσουκ δολοφονήθηκε μαζί με δυο άλλες μαχήτριες του SDF από επίθεση τουρκικού drone καθώς από την Τουρκία χαρακτηριζόταν ως τρομοκράτης.

Αλλά και στο θέμα του Μνημονίου που υπέγραψε ο Ερντογάν με Σουηδία και Φιλανδία για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, ήδη έχουν εμφανιστεί σοβαρά προβλήματα, καθώς η Σουηδία φυσικά αρνείται να εκδώσει όσους Τούρκους και Κούρδους αντικαθεστωτικούς ζητά η Άγκυρα, ενώ δεν έχει απαγορεύσει δημόσιες εκδηλώσεις φιλικά προσκείμενων προς το ΠΚΚ όπως έχει απαιτήσει η Άγκυρα.


Σε αυτό το σκηνικό θα έχει πολύ ενδιαφέρον τι θα πράξει η Τουρκία καθώς το ΝΑΤΟ έχει ζητήσει επίσπευση της κύρωσης από τα Εθνικά Κοινοβούλια της ένταξης των δυο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ και μια νέα καθυστέρηση η εμπλοκή στην διαδικασία αυτή είναι προφανές ότι θα προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από την Ουάσιγκτον αλλά και τις άλλες χώρες της Συμμαχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: