Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Δεν τον μάθανε (ακόμη) τον Μητσοτάκη

Κάλπες το '23 στο τέλος της τετραετίας. 
Θα προηγηθεί - λογικά - διόρθωση του εκλογικού νόμου που ψήφισε η ΝΔ ο οποίος και θα ισχύσει στις δεύτερες κάλπες. 
Έτσι θα αδρανοποιηθεί με ασφάλεια η «βόμβα» της απλής αναλογικής και ο Μητσοτάκης θα πορευτεί με σχεδιασμό για «4 συν 4».
Το μεγαλοπρεπές κάψιμο των πρόωρων εκλογών του Φθινοπώρου έρχεται να δικαιώσει την προσδοκία πολλών ότι ο νυν πρωθυπουργός δεν θα αναζητούσε ή θα δημιουργούσε έναν... προσχηματικό λόγο για να δικαιολογήσει μια απόφαση που θα αναιρούσε, σε μεγάλο βαθμό, τη βασική του επιλογή και δέσμευση για εξάντληση της τετραετίας.
Έχει επιλέξει το χρόνο των εκλογών και είναι απολύτως συμπαγές και το πολιτικό και το θεσμικό «σκεπτικό» του. Συναφές και συνεπές με τον χαρακτήρα του.
«Δεν τον ξέρετε τον Κυριάκο» προειδοποιούσε συχνά πυκνά η κ. Ντ. Μπακογιάννη κάθε φορά που της ζητούσαν να φωτίσει, τις προθέσεις του για τις κάλπες. 
Δεν τον ήξεραν όταν κέρδισε στην κούρσα για την προεδρία της ΝΔ. 
Δεν τον ήξερε ο Αλ.Τσίπρας όταν έβαζε προεκλογικά τα υπερφίαλα στοιχήματά του. Πόσο καλά γνωρίζουμε τον Μητσοτάκη σήμερα μετά από 3 χρόνια στην πρωθυπουργία;
Ούτε οι βουλευτές του έχουν αποκωδικοποιήσει τον μηχανισμό μέσω του οποίου δομεί τις επιλογές του
, το χρόνο που αυτές ωριμάζουν, τον τρόπο με τον οποίο τις κοινοποιεί και καλεί την κοινωνία να τις επιδοκιμάσει ή να τις αποδοκιμάσει. Αιφνιδιάστηκαν περισσότερο και από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Μητσοτάκης συμπεριφέρεται ελαφρώς ριψοκίνδυνα, αγνοώντας διαχρονικά βασικά δόγματα της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Όταν οι φωτιές τον Αύγουστο του 2021 κατέκαψαν την Αττική και την Εύβοια και το κεφάλαιο αποτελεσματικότητας του Μαξίμου τσουρουφλίστηκε εν μια νυκτί, έκανε μια επιλογή κόντρα στο μάνουαλ που θέλει τους πρωθυπουργούς να προστατεύονται και να θυσιάζονται όλοι οι άλλοι.
«Όχι άλλες συγγνώμες», ήταν η εισήγηση από ανθρώπους με τεράστια γνώση και εμπειρία στη συμπεριφορά και τις μεταστροφές της κοινής γνώμης. Όχι αφού είχε ζητήσει ξανά συγνώμη. Δεν τους άκουσε. Βγήκε και διατύπωσε μια συγγνώμη – σταθμό στα ελληνικά πολιτικά ήθη.
«Μίλησα με θάρρος και ζήτησα συγγνώμη από τους πολίτες. Το έκανα γιατί το αισθάνθηκα ως προσωπική ανάγκη. (…) Θεωρώ ότι η συγγνώμη είναι μια αυθόρμητη ηθική και προσωπική συμπεριφορά, αλλά και μια πολιτική πράξη, η συνειδητοποίηση ενός προβλήματος. Σηματοδοτεί και την απόφαση για δράση…Αποδείξαμε ότι δεν διστάζουμε να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας. Λάθη δεν κάνει, όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτα. Κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δεν ήταν αρκετό». Η επίδραση που είχε στο μέσο πολίτη η πρωθυπουργική συγγνώμη άλλαξε το πολιτικό κλίμα και αποκατέστησε εν μέρει τον δεσμό των πολιτών με τον πρωθυπουργό. Για αυτό είχε εξαπολυθεί τότε η λυσσαλέα και εμετική επιδρομή των τρολ του διαδικτύου σε βάρος του.

Το κάψιμο των πρόωρων εκλογών είναι δείγμα θεσμικής σταθερότητας και πολιτικής αυτοπεποίθησης του Μητσοτάκη αλλά λειτουργεί και ως «κάψιμο» της ψυχολογίας, του φρονήματος και της στρατηγικής του αντιπάλου! 
Πόσους μήνες θα μπορούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργούν στα κόκκινα, να πολώνουν και να παράγουν πολιτικές τοξίνες χωρίς να απηυδήσει ο λαός;

Κατερίνα Γαλανού

Δεν υπάρχουν σχόλια: