Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Πάλι θα ζητά συγγνώμη από τους δημοσκόπους

«Ήταν έτοιμος για εκλογές. Του ήρθαν όμως τα μαντάτα από τις αληθινές μετρήσεις της κοινής γνώμης. Όχι εκείνες που δημοσιεύουν τα κανάλια της προπαγάνδας. Τις άλλες που δε δημοσιεύτηκαν»
Αυτά δεν τα είπε ο Α. Τσίπρας το 2019, τα έγραψε προχθές στο twitter. Αλήθεια σας λέω.
Είναι πραγματικά απίστευτο πόσα ψέματα μπορεί να χωρέσουν μέσα σε τόσες λίγες λέξεις!
Πρώτα-πρώτα, ποτέ ο πρωθυπουργός δεν άφησε κανένα υπονοούμενο για πρόωρες κάλπες. Όσες φορές ερωτάτο ήταν σαφής. Εξάντληση της τετραετίας. 
Αν κάποιοι ανόητοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας διακινούσαν το σενάριο... των πρόωρων, η ευθύνη της ανοησίας τους βαραίνει αυτούς. Προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι έτοιμος για εκλογές μετά από δέκα περίπου μήνες.

Από την άλλη πλευρά, αν βέβαια ο Α. Τσίπρας έχει επαφή με την πραγματικότητα, σίγουρα δε θα ήθελε εκλογές το φθινόπωρο. 
Με δέκα μονάδες διαφορά γιατί να τις θέλει; Για να ηττηθεί για μια ακόμα φορά; 
Πρόβαλε το αίτημα των πρόωρων για να φανεί πως έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και, αν παρ' ελπίδα, ο πρωθυπουργός διεξήγαγε εκλογές τον Σεπτέμβριο να ισχυριζόταν πως αυτός «έσυρε» τον Μητσοτάκη σε αυτή τη λύση. Γνωστά, τετριμμένα κόλπα, παλαιοκομματικής τακτικής.

Για να μη φανεί πως ο Μητσοτάκης έχει θεσμική στρατηγική, επινόησε ο Α. Τσίπρας την ύπαρξη κρυφών μετρήσεων που τρόμαξαν τον πρωθυπουργό και έκανε πίσω, ενώ είχε πάρει την απόφαση του για εκλογές τον Σεπτέμβριο. Ο Α. Τσίπρας για να προλάβει αυτούς που θα του μιλήσουν για τις 10 μονάδες διαφορά που δίνουν όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων - ακόμα και αυτές που διενεργούν για λογαριασμό εφημερίδων προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ - όλες αυτές τις μετρήσεις τις θεωρεί κατασκευασμένες από «τα κανάλια της προπαγάνδας».

Μέσα σε μια πρόταση δύο μηνύματα: «κατασκευασμένες δημοσκοπήσεις», «κανάλια προπαγάνδας»
Επειδή τις μετρήσεις δεν τις κάνουν τα «βοθροκάναλα» αλλά εταιρείες δημοσκοπήσεων, βλέπω τον Α. Τσίπρα να ξαναζητά συγγνώμη από τους δημοσκόπους, όπως έκανε μετά τις ευρωεκλογές, το 2019.

Ο Α. Τσίπρας δε σταματά εδώ. Κάνει το επόμενο βήμα καθώς μιλά για τα «μαντάτα από τις αληθινές μετρήσεις». Δηλαδή υπάρχουν οι fake μετρήσεις που δείχνουν την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας και υπάρχουν και οι αληθινές που δείχνουν κάτι άλλο. Τι είναι αυτό το άλλο που τρόμαξε τον Μητσοτάκη, δεν μας το λέει ο Α. Τσίπρας.
Όπως δε μας λέει τι ακριβώς δείχνουν αυτές οι μετρήσεις; Ποιος τις κάνει; Γιατί δεν τις δημοσιεύει κάποιο φιλικό έντυπο ή site του ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως είναι οι γνωστές μετρήσεις των «πρεσβειών»; Ή μήπως των εταιρειών που ανήκουν σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Προς τι η ηθελημένη ασάφεια;

Είναι αυτονόητο νομίζω πως ο Α. Τσίπρας δεν πιστεύει ούτε ο ίδιος αυτά που γράφει. Απευθύνεται σε ένα απογοητευμένο ακροατήριο που βλέπει πως για μια ακόμα φορά θα γευτεί την ήττα. Και προσπαθεί με εξόφθαλμες ανακρίβειες και προπαγανδιστικό λόγο αφελή, να τονώσει το ηθικό όλων αυτών των ανθρώπων που συνήθισαν στην εξουσία και η στέρηση της τους δημιουργεί ψυχολογικά τραύματα. Και ο ίδιος ο Α. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι μια ακόμα ήττα θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για το κόμμα του.

Συνεπώς ανακαλύπτει μετρήσεις που δεν υπάρχουν, αναμασά την καραμέλα περί «καναλιών της προπαγάνδας» και των fake δημοσκοπήσεων -τα ίδια έλεγε και το 2019- και θεωρεί ως δεδομένο πως ο πρωθυπουργός είχε αποφασίσει εκλογές τον Σεπτέμβριο. Ο Μητσοτάκης δε θα βρει πιο βολικό αντίπαλο. Να τον φροντίζει και να μην τον στενοχωρεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: