Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Τα δύο πολιτικά σενάρια του φετινού καλοκαιριού

Την Πέμπτη η κυβέρνηση μπαίνει στον τέταρτο χρόνο της θητείας της και η σεναριολογία περί των φθινοπωρινών εκλογών καλά κρατεί. 
Όπως πληροφορούμαστε το μόνο βέβαιο είναι ότι μέσα στον Αύγουστο, πιθανότατα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο, ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα.
Ήδη από τις αρχές Ιουνίου, μιλώντας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για την υγεία που είχε διοργανώσει το Πρώτο Θέμα, ο κ. Μητσοτάκης είχε περιγράψει το πλάνο των κινήσεων του λέγοντας... ότι τον Ιούλιο η κυβέρνηση θα έμπαινε στον τελευταίο χρόνο της θητείας της, κάτι που είχε ερμηνευθεί ως βάση της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας σε περίπτωση που οι κάλπες στηθούν μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο.

Το βέβαιο είναι ότι με τη συμπλήρωση των τριών ετών διακυβέρνησης από τη ΝΔ, την Πέμπτη, κανείς δε θα δικαιούται να κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη για αθέτηση της δέσμευσης του, μια και αν τελικώς προκρίνει τις κάλπες εντός του φθινοπώρου (Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο), η κυβέρνηση όντως θα έχει μπει για τα καλά στον τέταρτο της χρόνο.

Η προσφυγή στις κάλπες λοιπόν αποτελεί το ένα, το πιο ισχυρό για κάποιους, σενάριο. Δεν είναι όμως το μοναδικό. 
Καλά ενημερωμένη πηγή σημειώνει ότι η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για εξάντληση της τετραετίας και άρα εκλογές την άνοιξη του 2023, δεν είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Αντιθέτως πρόκειται για μία πάγια θέση του κ. Μητσοτάκη.
Με αυτό το δεδομένο υπάρχει εισήγηση στο πρωθυπουργικό γραφείο σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός προκειμένου να «κόψει» την εκλογολογία, αρχές Σεπτεμβρίου, θα προχωρήσει σε έναν ευρύ ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου και αμέσως μετά θα προσδιορίσει με αρκετή σαφήνεια τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών εντός του 2023.
Με τις δύο αυτές πολιτικές πρωτοβουλίες, σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο, το Μέγαρο Μαξίμου θα βάλει από τη μία τέρμα στη δημόσια συζήτηση περί προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία και από την άλλη θα δημιουργήσει έναν καθαρό διάδρομο διάρκειας περίπου οχτώ μηνών προτού στήσει κάλπες.

Το τι τελικά θα αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης μένει να φανεί... κάπου μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: