Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Το απρόβλεπτο καλοκαίρι, τα ανοιχτά μέτωπα και οι αντοχές της Κυβέρνησης

Τα σύνθετα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία κυρίως λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τα μέτωπα των πυρκαγιών έρχονται να δοκιμάσουν τις αντοχές της Κυβέρνησης.
Τα προχθεσινά γεγονότα στο Ντράφι ήρθαν να υπενθυμίσουν πως οι τρέχοντες μήνες συνιστούν έναν αστάθμητο παράγοντα που μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα και κατ’ επέκταση το σχεδιασμό κάθε πολιτικού οργανισμού.
Όσο καλά και να έχει προετοιμαστεί η κρατική μηχανή, είναι εξαιρετικά δύσκολο να... αντιμετωπίσει ολιστικά τη μανία της φύσης. Γι’ αυτό και η κύρια στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων ήταν αφενός να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές, αφετέρου να προφυλαχθούν στο μέτρο του δυνατού οι περιουσίες των πολιτών που χτίστηκαν με πολύ κόπο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθούσε τις εξελίξεις από το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου και βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς που είχαν από νωρίς "καταλάβει" το κέντρο επιχειρήσεων. Ο ίδιος έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνία, θέλοντας πρωτίστως να βεβαιωθεί πως οι αρμόδιοι είχαν πράξει τα δέοντα, σε μία ακόμη σκληρή μάχη με την πύρινη λαίλαπα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η καλοκαιρινή σεζόν στιγματίζεται σχεδόν κάθε χρονιά από δύσκολες πυρκαγιές, παράγοντας που επηρεάζει σίγουρα τις αποφάσεις σε στρατηγικό επίπεδο κάθε Κυβέρνησης.

Στην παρούσα φάση, το πρωθυπουργικό γραφείο δίνει έμφαση στην ετοιμότητα, το σωστό σχεδιασμό και στα απτά αποτελέσματα όχι μόνο στο πεδίο της πολιτικής προστασίας, αλλά και στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της καθημερινότητας που άφησε πίσω του ο πόλεμος στην πολύπαθη Ουκρανία. Εξάλλου, στη διάρκεια της τρίχρονης και πλέον θητείας της, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται διαρκώς απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις, σε μία θητεία που διαφέρει κατά πολύ από τις ξένοιαστες περιόδους προηγούμενων δεκαετιών.

Τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων καταδεικνύουν την υψηλή ανθεκτικότητα του τωρινού σχήματος, αλλά οι πολίτες ζητούν, δικαίως μάλλον, ακόμα περισσότερα. Ο πήχης έχει σηκωθεί ψηλά από το ξεκίνημα της παρούσας τετραετίας, καθώς η κοινή γνώμη βρίσκεται αφενός στα όρια της με όλα όσα αντιμετωπίζει τα τελευταία δώδεκα χρόνια, αφετέρου στην πλειοψηφία της πιστεύει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να χειριστεί καταστάσεις μακριά από τα όρια του συμβατικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: