Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Ποντάρω στο τέλος της τετραετίας!

Αν χρειαζότανε να βάλω στοίχημα για το πότε θα γίνουν εκλογές, δεν θα τολμούσα να τοποθετήσω τα χρήματά μου στην επιλογή για το Φθινόπωρο. Θα πόνταρα στο τέλος της τετραετίας. 
Και μη πει κανείς ότι αλλιώς θα έχουμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχει αντιπολίτευση και τέτοιο είδος δεν υπάρχει σε αυτά τα μέρη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ ή... το ΠΑΣΟΚ.
Την ακρίβεια έχει απέναντί του και αυτό το κτήνος χρειάζεται να έχει χρόνο για να ηττηθεί. Μέχρι το Φθινόπωρο δεν πρόκειται αυτό να συμβεί, εκτός κι αν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το να πάει, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστεί η τιμή στα καύσιμα ή στα τρόφιμα. Το αντίθετο! Σε μια μερίδα των πολιτών θα δημιουργηθεί η αίσθηση ότι προσπαθούν να τους παραπλανήσουν, αφού η πρόβλεψη για έναν σκληρό χειμώνα είναι το κοινό μας μυστικό. Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, δεν έχει κάτι να κερδίσει πηγαίνοντας σε πρόωρες εκλογές.

Κι αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα τον χειμώνα; Αυτό το ξέρουμε! Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα τον χειμώνα. Μπορεί να έχουν ήδη γίνει χειρότερα μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών και αυτό θα είναι πολύ πιο οδυνηρό. Αντίθετα! Την Άνοιξη θα έχουμε ήδη διανύσει έναν δύσκολο χειμώνα και η αισιοδοξία μπορεί να αυξηθεί αν ο πόλεμος τερματιστεί. 
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης θα μπορεί να πει στον ελληνικό λαό ότι έκανε ότι έπρεπε να κάνει ένας υπεύθυνος ηγέτης (και θα έχει δίκιο) και ως ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός θα νομιμοποιείται να ζητήσει την ανανέωση της θητείας του, υποσχόμενος πραγματικά καλύτερες ημέρες.

Επιπλέον, υπάρχει και ένα ακόμη ζήτημα: Ο εκλογικός νόμος. Με βάση τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο δεν είναι βέβαιο ότι αρκούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις για να έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση. Και με δεδομένη την ένταση στις σχέσεις μας με την Τουρκία, αυτό είναι τουλάχιστον επικίνδυνο. Μπορεί όμως να αλλάξει άμεσα τον εκλογικό νόμο και να διεκδικήσει την αυτοδυναμία την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2023. Επικαλούμενος αυτό ακριβώς: Ότι η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια της … απλής αναλογικής. Ότι χρειάζεται έναν νόμο που να εξασφαλίζει ισχυρές κυβερνήσεις. Αυτό τον νόμο μπορεί να τον ψηφίσει άμεσα, αλλά όχι και να κάνει εκλογές αμέσως μετά. Ή εκλογές θα κάνει άμεσα ή θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Και το πιο πιθανό είναι να αλλάξει τον εκλογικό νόμο.

Αυτά ισχύουν για σήμερα. Αύριο μπορεί να έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Να γίνει κάτι που να ανατρέψει τα πάντα. Δεν το πιστεύουμε. Ότι μπορεί, δηλαδή, να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος στην Ουκρανία ή να δηλώσει ο Ενρτογάν ότι δεν απειλεί κάποιο ελληνικό νησί. Και δεν βλέπουμε ποιο είναι το κίνητρο για να πάει ο κ. Μητσοτάκης σε πρόωρες εκλογές, όταν στους επόμενους έξι μήνες μπορεί τα πράγματα να είναι καλύτερα. Ναι, μπορεί και χειρότερα. Αλλά το χειρότερα δεν θα αλλάξει σημαντικά τις ισορροπίες. Το καλύτερα θα τις αλλάξει και μάλιστα συγκλονιστικά.

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: