Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Θράσος, θράσος, θράσος

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Πέρασε μάλλον απαρατήρητο, αλλά ο επικεφαλής της ρώσικης εισαγγελίας (στη Μόσχα) έδωσε εντολή (σε ποιον άραγε;) να διερευνηθούν οι συνθήκες «επίθεσης» σε φιλορώσους διαδηλωτές στην Αθήνα. 
Μιλάμε για εκείνη την πενηνταριά μηχανόβιων και αυτοκινητιστών που την Κυριακή εμφανίστηκαν κορνάροντας και ανεμίζοντας ρώσικες σημαίες στο κέντρο της Αθήνας. Μιλάμε για το απόλυτο θράσος, για τον ορισμό της πρόκλησης...

Για σκεφτείτε το λίγο. Οι τύποι έκαναν αντισυγκέντρωση, σε συγκέντρωση υπέρ της Ουκρανίας. Μαζεύτηκαν στα μουλωχτά στου ΦΙΞ, κανένας δεν ξέρει ποιος τους μάζεψε και ποιοι ακριβώς ήταν αυτοί, ξεκίνησαν πομπή προς Σύνταγμα, μετά ξεδίπλωσαν τις ρώσικες σημαίες και πήγαν κατ’ ευθείαν στο σημείο που διαδήλωναν οι άλλοι εναντίον της ρώσικης εισβολής.

Αυτό στις δυτικές δημοκρατίες ονομάζεται αντισυγκέντρωση και απαγορεύεται αυστηρά, διότι νομοτελειακά οδηγεί σε σύγκρουση και σε έκτροπα. Στο δικό μας σύστημα, η διαδήλωση είναι ελεύθερη, η αντιδιαδήλωση απαγορεύεται. Δεν το ήξεραν οι πενήντα φιλορώσοι; Προφανώς, το ήξεραν κι επειδή το ήξεραν πήγαν επί τούτου για να δημιουργήσουν ένταση και σύγκρουση.

Κι αφού μπήκαν κορνάροντας μέσα στον χώρο της αντίπαλης διαδήλωσης, κάποιοι τους έκραξαν κι άλλοι κλώτσησαν τα αμάξια που περνούσαν με ταχύτητα ανάμεσα τους ή τα κοπάνησαν με τις ουκρανικές σημαίες που κρατούσαν. Αυτή λοιπόν η «επίθεση» καταγγέλθηκε επισήμως από τη Μόσχα, της οποίας ο προϊστάμενος της εισαγγελίας ονόματι Αλεξάντερ Μπαστρίκιν διέταξε και έρευνα ώστε να «οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι εμπλέκονται».

Αυτό πάλι τι σας λέει; Ο Ρώσος εισαγγελέας έδωσε εντολή σε ποιον; Μήπως στις ελληνικές αρχές να ερευνήσουν (καθότι η ελληνική επικράτεια υπάγεται στις ελληνικές αρχές) ή σε δικούς του Ρώσους να ψάξουν (εντός της ελληνικής επικράτειας); Και σε ποια δικαιοσύνη θα οδηγήσουν τους «εμπλεκόμενους»; Στην ελληνική ή στη ρωσική; Μήπως τους ανακαλύψουν οι Ρώσοι πράκτορες που τριγυρίζουν στην Αθήνα και τους απαγάγουν στη Μόσχα για να τους δικάσουν; Διότι όλα παίζουν πια σ’ αυτό το παιχνίδι του παραλόγου.

Και τι ακριβώς «ερευνούν» αυτοί που πήραν την «εντολή»;
Λεκτικές - λέει - επιθέσεις στους αντιδιαδηλωτές και σχίσιμο μιας ρώσικης σημαίας που κρατούσε ένας ανήλικος, ο οποίος - υποστηρίζουν προπηλακίστηκε κιόλας. Ωραίοι οι μάγκες. Έκαναν αντιδιαδήλωση, που σίγουρα θα οδηγούσε σε έκτροπα όπως κάθε παρακρατική πρακτική, έχοντας ανήλικους μπροστά - μπροστά στις τάξεις τους. Μπράβο τους. Παλικάρια.

Αλλά το θράσος τους είναι ακόμα πιο απύθμενο. Διαλύουν μια χώρα, ισοπεδώνουν πόλεις και επαρχίες, αφήνουν την Μπούκα σπαρμένη με 400 τυμπανιαία πτώματα αμάχων στους δρόμους, όμως επεμβαίνει ο γενικός εισαγγελέας τους και δημιουργούν ολόκληρο διπλωματικό (και όχι μόνο) επεισόδιο διότι σχίστηκε μια ρώσικη σημαία σε αντιδιαδήλωση που οργάνωσαν οι ίδιοι, εναντίον νόμιμης διαδήλωσης. Εδώ κανονικά τους πλακώνεις στις σφαλιάρες…


Δεν υπάρχουν σχόλια: