Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Η Ρωσία αντιμετωπίζει αυξανόμενη οργή εν μέσω νέων στοιχείων για φρικαλεότητες

ΜΠΟΥΧΑ, Ουκρανία (AP) — 
Η Ρωσία αντιμετώπισε νέο κύμα καταδίκης τη Δευτέρα, αφού προέκυψαν στοιχεία για σκόπιμες δολοφονίες αμάχων στην Ουκρανία. 
Ορισμένοι δυτικοί ηγέτες ζήτησαν περαιτέρω κυρώσεις ως απάντηση, παρόλο που η Μόσχα συνέχιζε να πιέζει την επίθεσή της στα ανατολικά της χώρας.
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι, αν και ενωμένοι στην οργή, εμφανίστηκαν διχασμένοι ως προς το πώς να απαντήσουν. Η Πολωνία, η οποία βρίσκεται στα σύνορα της Ουκρανίας και έχει... δεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων, ξεχώρισε με θυμό τη Γαλλία και τη Γερμανία ότι δεν έλαβαν πιο αυστηρά μέτρα και προέτρεψε την Ευρώπη να απογαλακτιστεί γρήγορα από τη ρωσική ενέργεια, ενώ το Βερολίνο είπε ότι θα ακολουθήσει μια πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση .

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα πτώματα 410 αμάχων βρέθηκαν σε πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα, Κίεβο, που ανακαταλήφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες. Στην Μπούχα, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, δημοσιογράφοι του Associated Press είδαν 21 πτώματα, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας εννέα με πολιτικά ρούχα που φαινόταν να πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση . Τουλάχιστον δύο είχαν δεμένα τα χέρια τους πίσω από την πλάτη τους.

Στο Motyzhyn, στα δυτικά του Κιέβου, δημοσιογράφοι του AP είδαν τα πτώματα τεσσάρων ατόμων που φαινόταν να πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση και να πετάχτηκαν σε ένα λάκκο. Οι κάτοικοι είπαν ότι ο δήμαρχος, ο γιος της και ο σύζυγός της —που είχαν δεθεί και δεμένα τα μάτια— ήταν μεταξύ τους.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy πραγματοποίησε την πρώτη του επίθεση έξω από την πρωτεύουσα από την έναρξη του πολέμου, επισκέφθηκε τη Bucha τη Δευτέρα για να συναντηθεί με κατοίκους. Εκεί, κατήγγειλε τις δολοφονίες ως «γενοκτονία» και «εγκλήματα πολέμου».

Η Olena Kolesnik, η οποία διέφυγε από το Χάρκοβο για την Πολωνία, επανέλαβε αυτήν την εκτίμηση.
«Αυτό είναι γενοκτονία, αυτό είναι φασισμός. Αυτή είναι η εξόντωση ανθρώπων, αθώων ανθρώπων, παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων», είπε, ενώ επίσης περιέγραψε την πατρίδα της στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας ως ερειπωμένη μετά από βδομάδες βομβαρδισμών.

Οι εικόνες των κακοποιημένων πτωμάτων που κείτονταν στους δρόμους ή έσκαψαν βιαστικά τάφους εξαπέλυσαν ένα κύμα οργής που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια καμπή στον πόλεμο σχεδόν 6 εβδομάδων. Ωστόσο, οι κυρώσεις δεν κατάφεραν μέχρι στιγμής να σταματήσουν την επίθεση και οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας μαζί με τους αυστηρούς ελέγχους στη ρωσική αγορά συναλλάγματος έχουν αμβλύνει τον αντίκτυπό τους , με το ρούβλι να ανακάμπτει έντονα μετά την αρχική κατάρρευση.



Δυτικοί και Ουκρανοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στο παρελθόν και ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έχει ξεκινήσει έρευνα για τη διερεύνηση της σύγκρουσης . Ωστόσο, οι τελευταίες αναφορές ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο την καταδίκη, με τον Ζελένσκι και άλλους να φτάνουν στο σημείο να κατηγορούν τη Ρωσία για γενοκτονία.

Το έγκλημα της γενοκτονίας είναι δύσκολο να αποδειχθεί , καθώς οι εισαγγελείς θα έπρεπε να αποδείξουν ότι οι δολοφόνοι ή οι διοικητές τους είχαν «συγκεκριμένη πρόθεση» να καταστρέψουν μερικώς ή ολικά μια ομάδα ανθρώπων — αλλά η χρήση της λέξης έχει σαφή συναισθηματική απήχηση και θα μπορούσε να εξυπηρετήσει για να επιστήσει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στη σύγκρουση.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε τους ισχυρισμούς, περιγράφοντας τις σκηνές έξω από το Κίεβο ως «διαχειριζόμενη από σκηνής αντιρωσική πρόκληση». Είπε ότι ο δήμαρχος της Μπούχα δεν έκανε καμία αναφορά σε φρικαλεότητες μια μέρα μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων την περασμένη εβδομάδα, αλλά δύο ημέρες αργότερα δεκάδες πτώματα φωτογραφήθηκαν σκορπισμένα στους δρόμους.

Είπε ότι η Ρωσία πιέζει για μια επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί το θέμα, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο προεδρεύει επί του παρόντος, αρνήθηκε να το συγκαλέσει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες ότι χρησιμοποιεί τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για να διαδώσει παραπληροφόρηση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, εν τω μεταξύ, δεν άφησαν καμία αμφιβολία για το ποιος πίστευαν ότι ήταν πίσω από τις δολοφονίες.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell δήλωσε ότι «οι ρωσικές αρχές είναι υπεύθυνες για αυτές τις φρικαλεότητες, που διαπράχθηκαν ενώ είχαν αποτελεσματικό έλεγχο της περιοχής».
«Οι δράστες εγκλημάτων πολέμου και άλλων σοβαρών παραβιάσεων, καθώς και οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί ηγέτες θα λογοδοτήσουν», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι υπάρχουν «σαφείς αποδείξεις εγκλημάτων πολέμου» στην Μπούχα που απαιτούν νέα μέτρα. «Είμαι υπέρ ενός νέου γύρου κυρώσεων και ειδικότερα στον άνθρακα και τη βενζίνη. Πρέπει να δράσουμε», είπε στο ραδιόφωνο France-Inter.

Αλλά ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, ο οποίος περιέγραψε τη Ρωσία υπό τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως «ολοκληρωτικό-φασιστικό κράτος», επέκρινε τους Γερμανούς και τους Γάλλους ηγέτες ονομαστικά ότι δεν έκαναν περισσότερα, ενώ κάλεσε για ενέργειες «που θα σπάσουν επιτέλους την πολεμική μηχανή του Πούτιν».
«Πρόεδρε Μακρόν, πόσες φορές έχετε διαπραγματευτεί με τον Πούτιν; Τι έχετε πετύχει; ... Θα διαπραγματευόσασταν με τον Χίτλερ, με τον Στάλιν, με τον Πολ Ποτ;» ρώτησε ο Mateusz Morawiecki. «Καγκελάριος Σολτς, Όλαφ, δεν είναι οι φωνές των γερμανικών επιχειρήσεων που πρέπει να ακούγονται δυνατά στο Βερολίνο σήμερα. Είναι η φωνή αυτών των αθώων γυναικών και παιδιών».

Είπε ότι «οι αιματηρές σφαγές που διέπραξαν Ρώσοι στρατιώτες αξίζουν να ονομάζονται: Αυτό είναι γενοκτονία». Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας χρησιμοποίησε επίσης τη λέξη «γενοκτονία».

Όμως, οι εκλογικές νίκες των κατεστημένων δεξιών κομμάτων που είναι φιλικά προς τη Ρωσία τόσο στην Ουγγαρία όσο και στη Σερβία το Σαββατοκύριακο έδειξαν άλλες πιθανές ρωγμές στη δυτική αντίθεση στην εισβολή.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπάθησαν να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την εισβολή επιβάλλοντας σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις. Ωστόσο, μπορεί να είναι απρόθυμοι να επιβάλουν μέτρα που προκαλούν περαιτέρω ζημιά σε μια παγκόσμια οικονομία που εξακολουθεί να ανακάμπτει από την πανδημία του κορωνοϊού. Ως σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Ρωσία πρόκειται να επωφεληθεί από οποιαδήποτε αύξηση των ήδη υψηλών παγκόσμιων τιμών ενέργειας.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ιδιαίτερο δεσμό, αφού προμηθεύεται το 40% του φυσικού αερίου και το 25% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.
Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπους να μειώσουν αυτή την εξάρτηση χωρίς να προκαλέσουν σημαντική απώλεια της οικονομικής παραγωγής. Το Σαββατοκύριακο, η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι διέκοψε πλήρως τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομίας και υπεύθυνος για την ενέργεια, είπε ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει «σημαντικά παραπέρα» στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, είπε ότι η Γερμανία έχει δίκιο να υιοθετεί μια πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση για την εγκατάλειψη των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας.
Η Γερμανία έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για την αντίθεσή της στην άμεση διακοπή των ρωσικών ενεργειακών παραδόσεων. Η χώρα λέει ότι ελπίζει να τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα αυτό το καλοκαίρι και τις εισαγωγές πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, αλλά η διακοπή του φυσικού αερίου θα διαρκέσει περισσότερο, καθώς βασίζεται περισσότερο σε αυτό.
«Εργαζόμαστε καθημερινά για τη δημιουργία των συνθηκών και τα βήματα προς ένα εμπάργκο», είπε ο Χάμπεκ. «Είμαστε στο σωστό δρόμο».

Ο Wolfgang Buechner, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, εν τω μεταξύ, είπε ότι ο Πούτιν και οι υποστηρικτές του «θα αισθανθούν τις συνέπειες» των πρόσθετων μέτρων που θα εγκριθούν τις επόμενες ημέρες, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Η εισβολή του Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου άφησε χιλιάδες νεκρούς και ανάγκασε περισσότερους από 4 εκατομμύρια Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Ο Πούτιν είπε ότι η επίθεση στοχεύει στην εξάλειψη μιας απειλής για την ασφάλεια και απαίτησε από την Ουκρανία να εγκαταλείψει την προσπάθειά της να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ των δυτικών χωρών. Η Ουκρανία επιμένει ότι ποτέ δεν απείλησε, αλλά προσφέρθηκε να δηλώσει επίσημα ουδέτερη.

Ενώ δυτικοί αξιωματούχοι αρχικά δήλωσαν ότι πίστευαν ότι ο στόχος του Πούτιν ήταν να καταλάβει το Κίεβο και να εγκαταστήσει μια κυβέρνηση φιλική προς το Κρεμλίνο, οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετώπισαν σκληρή αντίσταση έξω από την πρωτεύουσα και σε άλλα μέτωπα, και τώρα έχουν υποχωρήσει από ορισμένες περιοχές. Η Μόσχα λέει ότι αυτή τη στιγμή εστιάζει την επίθεσή της στο Ντονμπάς στα ανατολικά της χώρας, όπου οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία πολεμούν τις ουκρανικές δυνάμεις εδώ και χρόνια.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία συνέχισε να πλημμυρίζει στρατιώτες και μισθοφόρους από την ιδιωτική στρατιωτική ομάδα Βάγκνερ στο Ντονμπάς. Ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν το στρατηγικό λιμάνι της περιοχής της Μαριούπολης, η οποία έχει βιώσει εβδομάδες σφοδρών μαχών και μερικά από τα χειρότερα δεινά του πολέμου.

«Η Μαριούπολη είναι σχεδόν σίγουρα βασικός στόχος της ρωσικής εισβολής», ανέφερε το υπουργείο, καθώς θα παρείχε έναν χερσαίο διάδρομο από τη Ρωσία στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Τη Δευτέρα, ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του ανακατέλαβαν ορισμένες πόλεις στη βόρεια περιοχή Τσερνίχιβ και παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια.

Του OLEKSANDR STASHEVSKYI και NEBI QENA

Ο Qena ανέφερε από το Motyzhyn της Ουκρανίας. Ο Yuras Karmanau στο Lviv της Ουκρανίας και δημοσιογράφοι του Associated Press σε όλο τον κόσμο συνεισέφεραν.

https://apnews.com/hub/russia-ukraine

1 σχόλιο:

HASAN είπε...

Ρε αει σιχτιρ καραγκιοζηδες.