Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Ρώσοι επιστήμονες και Καθηγητές κινδυνεύουν να συλληφθούν επειδή εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία

Πολλοί Ρώσοι ακαδημαϊκοί συμμετέχουν, είτε στους δρόμους, είτε διαδικτυακά, είτε δημόσια, για να διαμαρτυρηθούν για την εισβολή που διέταξε η ηγεσία της χώρας τους στην Ουκρανία, παρά τις καταστολές της αντιπολίτευσης
σύμφωνα με τους Times Higher Education . . Ανασκοπεί διάφορες μορφές διαμαρτυρίας που χρησιμοποιούνται από Ρώσους καθηγητές, ερευνητές και επιστήμονες που αντιτίθενται στον πόλεμο.
Σύμφωνα με την επικαλούμενη πηγή, πολλοί από αυτούς υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις που έγιναν, μετά την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία, σε 48 πόλεις της Ρωσίας, διαδηλώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη χιλιάδων ανθρώπων...
Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν ο Εφίμ Χαζάνοφ, φυσικός και αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Φυσικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ο οποίος είπε ότι επέλεξε να βγει στους δρόμους επειδή «είναι σημαντικό για τον κόσμο να γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλοί» που αντιτίθενται στην πόλεμος.
  • Από την άλλη, αν και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι περισσότεροι ακαδημαϊκοί επιθυμούν ένα γρήγορο τέλος της τρέχουσας σύγκρουσης, πολλοί δεν διαμαρτύρονται δημόσια για τον φόβο της σύλληψης ή άλλων μέτρων, αλλά κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί με άλλους τρόπους.
Ένα από αυτά είναι η υπογραφή διαδικτυακών αναφορών, όπως αυτή που υπογράφηκε την ημέρα της έναρξης της σύγκρουσης, υπογεγραμμένη από χιλιάδες ερευνητές και επιστήμονες, οι οποίοι συνεχίζουν να συλλέγουν υπογραφές. Η αναφορά ζητά τον άμεσο τερματισμό του πολέμου, για τον οποίο «δεν υπάρχει κανένας λογικός λόγος».
Η δημοσίευση αναφέρει επίσης μια ερευνήτρια από την Αγία Πετρούπολη, που έχει υπογράψει την αναφορά, η οποία λέει ότι ήθελε, αλλά φοβόταν να λάβει μέρος σε διαδηλώσεις στους δρόμους κατά του πολέμου. Σύμφωνα με αυτήν, «είναι ένας ολοκληρωτικός εφιάλτης, η πραγματικότητα που γνωρίζουμε καταρρέει. Δεν θα φανταζόμουν ότι η Ρωσία όχι μόνο θα έστελνε στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά θα βομβάρδιζε και το Κίεβο».
  • Και ένας άλλος καθηγητής, που είναι επικεφαλής κορυφαίου πανεπιστημίου, αλλά δεν ήθελε να αποκαλύψει την ταυτότητά του για να μην χάσει τη δουλειά του, λέει ότι εκδηλώνεται διαδικτυακά, αλλά φοβάται να συμμετάσχει σε πορείες: «Όχι, είμαι ακόμα όσο νέος θα ήθελα να είμαι. Φοβάμαι να πάω στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, αλλά είμαι περήφανος που υπάρχουν έντιμοι και ατρόμητοι νέοι στη Ρωσία, νομίζω ότι η αλήθεια θα βγει στην επιφάνεια».
Οι Times Higher Education επικαλούνται επίσης τον Philipp Ivanov, πρώην διευθυντή ενός ερευνητικού ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, ο οποίος είπε ότι ο διαδεδομένος «πατριωτισμός και εθνικισμός» που τροφοδότησαν τη λαϊκή υποστήριξη για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 δεν υφίστανται πλέον το 2022.

Φωτογραφία © Sophie Garaeva | Το Dreamstime.com /  Dreamstime.com  υποστηρίζει την εκπαίδευση στη Ρουμανία και, στο πλαίσιο της πανδημίας Covid-19, προσφέρει δωρεάν στοκ εικόνες μέσω των οποίων το  Edupedu.ro  μπορεί να απεικονίσει τα άρθρα του όσο το δυνατόν πιο σχετικά .

Δεν υπάρχουν σχόλια: