Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Η χώρα χρειάζεται και σοβαρή αντιπολίτευση

Η συνθηματολογική τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» θύμισε τις πλατείες των αγανακτισμένων και τα πανό που περιφέρονταν με το εν λόγω σύνθημα την περίοδο πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση. 
Των δύο άκρων που συναντήθηκαν προκειμένου να παίζουν τα νταούλια για να χορεύουν οι αγορές καταλήγοντας σε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο.
Η δε προσπάθεια να ταυτιστεί η ακρίβεια, όπως και η πανδημία, με τον σημερινό πρωθυπουργό δείχνει πως και αυτή σε αυτή την κρίση η κυβέρνηση θα βρει απέναντί της την αξιωματική αντιπολίτευση που... αδυνατεί να εκπληρώσει τον ρόλο τον οποίο της ανέθεσε το 2019 ο ελληνικός λαός.
Μιλώντας για υπεύθυνη κυβέρνηση που χρειάζεται ο τόπος και ζητώντας και πάλι εκλογές σε μια από τις κρισιμότερες φάσεις αναφορικά με το παρόν και το μέλλον της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να συμβάλει στην προσπάθεια που απαιτείται.
Επαναφέροντας στο προσκήνιο συνθήματα που απευθύνονταν σε μια άλλη χρονική περίοδο όταν οι πολίτες αναζητούσαν μια διέξοδο ακόμη και μέσα από τις αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε πως δεν μπορεί να είναι ούτε ως αξιωματική αντιπολίτευση υπεύθυνος.
Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που ακόμη και για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ επέλεξε μέσα σε λίγες ώρες να αδειάσει τον εαυτό του, τασσόμενος αρχικά με το Ναι αναφορικά με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και προχωρώντας σε μια αναδίπλωση διά της Έφης Αχτσιόγλου που το μετέτρεψε σε καταψήφιση επί της αρχής και σε παρών επί των συγκεκριμένων άρθρων.
Αυτό όμως ήταν το λιγότερο. Η στάση του ήταν εμφανώς ακραία επιθετική. Αποδίδοντας την ακρίβεια στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η «ακρίβεια έχει την υπογραφή Μητσοτάκη» είπε χαρακτηριστικά, έδειξε ότι στόχο αποτελεί η εκμετάλλευση της όποιας αγανάκτησης προκαλείται από τις οικονομικές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, παραγνωρίζοντας την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία και τις παγκόσμιες γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Ζήτησε εκλογές ώστε να υπάρξει υπεύθυνη κυβέρνηση που θα βγάλει (ξανά) τη χώρα από την κρίση και ζήτησε να μπεί πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών και στην επιστροφή όσων αποκόμισαν το διάστημα αυτό. Τι και αν ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει τη νομοθέτηση της φορολογησης των υπερκερδών, αφού αυτά πιστοποιηθούν από τη ΡΑΕ;
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε να μην έχει καν ακούσει τι ειπώθηκε αφού στόχος ήταν να πραγματοποιήσει μια τοξική με ταξικό πρόσημο ομιλία και να εμφανισθεί ως εκπρόσωπος των αδυνάμων. Προσθέτοντας και ολίγη από μεσαία τάξη στην οποία κατά διαστήματα επιχειρεί να απευθυνθεί προκειμένου να αφαιρεθεί από τη μνήμη η μεγάλη αφαίμαξη που της επιφύλαξε την περίοδο 2015 - 2019.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη Βουλή για να απευθυνθεί σε αγανακτισμένους και σε εσωκομματικό ακροατήριο ενόψει του συνεδρίου που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Απριλίου. Η αγωνία του αφορά ένα συνέδριο και τα δημοσκοπικά του ποσοστά αφού και οι δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τη διαφορά να είναι κάτω από το 10% δείχνουν ότι αυτό οφείλεται σε μια φυσιολογική και λόγω των εξελίξεων φθορά της κυβέρνησης, όχι όμως στην ανάταξη της Κουμουνδούρου που δεν κερδίζει σχεδόν τίποτα.

Οι πολίτες δείχνουν να καταλαβαίνουν πως στην παρούσα φάση οι ψευδεπίγραφες αντιπολιτευτικές κορώνες δεν συμβάλουν στο παραμικρό. Όπως έγινε και με την πανδημία. Γυρνούν την πλάτη στον λαϊκισμό και στις σειρήνες αφού η πρώτη φορά Αριστερά με ολίγη από Πάνο Καμμένο και ΑΝΕΛ έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο καταπατώντας κάθε υπόσχεση και προγραμματικό λόγο. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που ξαναβάζει σήμερα μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την καλύτερη απόδειξη.

«Σταματήστε κ. Τσίπρα να μεταφέρεται τον δημόσιο διάλογο στο επίπεδο των αγανακτισμένων του 2011» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στη συνθηματολογία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προσθέτοντας πως « Άκουσα πάλι "φέρτε πίσω τα κλεμμένα", ποιοι τα έλεγαν αυτά; Έξω από τη βουλή όταν συναντήθηκαν οι δύο πλατείες των αγανακτισμένων, με χυδαία συνθήματα σαν να υπήρχε μαγική λύση για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας».
Για να καταλήξει υπογραμμίζοντας πως «Δεν είναι η Ελλάδα του 2022 η Ελλάδα του 2012. Ούτε εσείς ο Τσίπρας του 2022 είναι ο Τσίπρας ο νέος ο άφθαρτος του 2012. Έχετε δοκιμαστεί έχετε κυβερνήσει, έχετε αποδοκιμαστεί τρεις φορές από τον ελληνικό λαό. Θα δοκιμαστείτε και στις επόμενες εκλογές και εκτιμούμε ότι για ακόμη μια φορά ο ελληνικός λαός θα απορρίψει τη δική σας πρόταση».

Αυτή ακρίβως η αναφορά αποδίδει την εικόνα που σήμερα υπάρχει αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας νέως πλατειών αγανακτισμένων. Μια προσπάθεια που απέτυχε την περίοδο της πανδημίας, επαναλαμβάνεται όμως δεδομένης της απουσίας προτάσεων και θέσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση σε μια απέλπιδα κίνηση δημιουργίας ενός κύματος που θα την φέρει στην εξουσία, όπως έγινε και με το δίλημμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο.

Έχοντας συνθηματολογήσει με λογικές 2011-2014 και με αναφορές περί ανίκανης και ακατάλληλης κυβέρνησης ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση της ευθύνης και όχι της δικαιολογίας, που να μπορεί να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες, μια κυβέρνηση που δεν θα είναι αφοσιωμένη στη σοφία των αγορών, στις υποκλίσεις, στην κερδοσκοπία και στα συμφέροντα ολίγων ισχυρών.

Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση που να μπορεί να αποδεχθεί ότι σε αυτήν την περίοδο της πολεμικής οικονομίας –επαναλαμβάνω- τον λόγο έχει το δημόσιο, τον λόγο έχει η κρατική παρέμβαση, το κράτος που τόσο πολύ απεχθάνεστε, παρέμβαση του κράτους όχι μόνο για μέτρα ανεπαρκή και κουπόνια και επιδοτήσεις, αλλά ακόμα και για τη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά, για τη διακίνηση των αγαθών της πρώτης ανάγκης, για την επάρκεια των προϊόντων, για την προστασία των ευάλωτων, αλλά και για την προστασία της κανονικότητας της ζωής των ανθρώπων»
.

Δεδομένου ότι η χώρα έχει ισχυρή εκλεγμένη από τους πολίτες κυβέρνηση αυτό που απαιτείται είναι μια σοβαρή και υπεύθυνη χωρίς κραυγές και συνθήματα αξιωματική αλλά και ελάσσονα αντιπολίτευση. Αν μη τι άλλο ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του πρωτολογία αποτύπωσε τα πραγματικά δεδομένα και καθόρισε τον τρόπο λειτουργίας μιας υπεύθυνης κυβέρνησης.

«Σήμερα» ανέφερε ο κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, «ο τόπος έχει περισσότερο παρά ποτέ ανάγκη από ενότητα, από υπευθυνότητα, από σοβαρότητα. Και αυτό δεν αφορά μόνο την αξιωματική αντιπολίτευση, αφορά όλα τα κόμματα της Βουλής.
Όχι μόνο γιατί πλήρωσε ακριβά τα ψεύτικα λόγια τα μεγάλα, αλλά κυρίως διότι οι τρέχουσες προκλήσεις, όπως αυτή της διεθνούς πληθωριστικής καταιγίδας την οποία αντιμετωπίζουμε, είναι προκλήσεις πρωτόγνωρες, που η παγκόσμια οικονομία έχει να συναντήσει ουσιαστικά από τις δύο μεγάλες ενεργειακές κρίσεις της δεκαετίας του ’70. Και διότι, βεβαίως, η ίδια η ακρίβεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς ακριβή στοιχεία».

Και πρόσθεσε πως «Ας σταματήσει, λοιπόν, η παραχάραξη της πραγματικότητας και ας γίνει ένας διάλογος με βάση τα αληθινά δεδομένα. Όταν υπάρχει πόλεμος και παγκόσμιος σεισμός, δεν μπορεί οι ευθύνες να αναζητούνται μέσα στη χώρα. Αλλά αναρωτιέμαι πραγματικά αν αμφισβητείτε το γεγονός, κυρίες και κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι παγκόσμιο».
«Μιλούσατε κάποτε για «ύφεση Μητσοτάκη», στην αρχή της πανδημίας» είπε σημειώνοντας ότι «Μετά ήρθε ανάπτυξη 8,5%, δεν μιλούσατε για «ανάπτυξη Μητσοτάκη». Μιλούσατε για «πανδημία Μητσοτάκη». Τώρα μιλάτε για «ακρίβεια Μητσοτάκη».
Νομίζετε ότι οι πολίτες που σας ακούν δεν έχουν αντίληψη τι συμβαίνει σήμερα στον κόσμο; Δεν βλέπουν, δηλαδή, ότι δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο -σίγουρα δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη- που δεν αντιμετωπίζει παρεμφερή μεγάλα προβλήματα ακρίβειας;»

Και κατέληξε «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανείς επάλληλες κρίσεις. Κανείς δεν μπορεί να ξοδεύει τους πόρους του εθνικού προϋπολογισμού αλόγιστα, με βάση μόνο τις ανάγκες του σήμερα. Αυτό θα ήταν πράξη ανεύθυνη. Ούτε εγώ, ούτε το οικονομικό επιτελείο είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε την ευθύνη μιας τέτοιας ανευθυνότητας.
Και όταν οι αναταράξεις βρίσκονται σε εξέλιξη, όταν δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια, όταν ένα είναι βέβαιο, ότι η ηρωική αντίσταση των Ουκρανών δεν επέτρεψε στα σχέδια του Πούτιν να τελειώσει αυτό τον πόλεμο μέσα σε μια εβδομάδα όπως θα ήθελε, όταν δεν ξέρουμε ακόμα τι αναταράξεις έχουμε μπροστά μας, δεν είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση για εμπροσθοβαρή βάρη, τα οποία θα οδηγήσουν με μαθηματική βεβαιότητα σε οπισθοβαρείς απώλειες οι οποίες τελικά θα είναι πολύ βαρύτερες»
.

1 σχόλιο:

aik είπε...

Εσυ ρε κατρουλιαρη παλι παπαριες;Δεν σου ειπα να πας να κανεις τη γλαστρα σε πρωιναδικα;Πιο πολλα θα παιρνεις απο αυτα που σου δινει το αφεντικο σου για να γραφεις αυτα τα χαλια.Πες το και στα υπολοιπα δημοσιογραφικα πορνιδια.Πολυ παλτο αυτος που γλειφετε,οσα λεφτα και να σας δινει.Ρεζιλια ειστε.