Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Απίστευτη δήλωση ΣΥΡΙΖΑ: Αν ο Βασίλης Δημάκης δεν επιστρέψει στη φυλακή θα είναι κόλαφος για τους βασανιστές του

«Ελπίζουμε ο Βασίλης Δημάκης να είναι καλά. Να μην κινδυνεύει η ζωή και η υγεία του» 
αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή το γεγονός ότι ο ποινικό κρατούμενος λαμβάνοντας άδεια απενεργοποίησε το βραχιολάκι και δεν εμφανίσθηκε στο Πανεπιστήμιο για να παρακολουθήσει ως όφειλε το μάθημά του. 
Μάλιστα υποστηρίζει ότι αν δεν επιστρέψει στη φυλακή αυτό θα είναι «κόλαφος για τους βασανιστές του».
Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «αν εκούσια επέλεξε να απενεργοποιήσει το «βραχιολάκι» εκφράζουμε βαθύ προβληματισμό για αυτήν την... απόφαση του», σημειώνοντας όμως ότι ο βαθύς προβληματισμός εκφράζεται «όχι γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα έπρεπε να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο και να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια και αδιέξοδο τις προσπάθειες άλλων κρατουμένων να σπουδάσουν ή να ζήσουν σποραδικά, μικρά διαλείμματα ελευθερίας. Αλλά γιατί το «σωφρονιστικό» μας σύστημα θα ερμηνεύσει με αυτόν τον βαθιά συντηρητικό και διεστραμμένο τρόπο μια τέτοια εξέλιξη. Θα αδικήσει, θα περιορίσει, θα βασανίσει ακόμα περισσότερο».

Και συνεχίζει σημειώνοντας πως «Ταυτόχρονα όμως θέλουμε να δηλώσουμε με σαφήνεια. Αν ο Βασίλης Δημάκης δεν επιστρέψει στη φυλακή, αυτό δεν θα είναι κόλαφος για όσους στο παρελθόν με θέρμη υποστήριξαν - και πολύ καλά έκαναν - τον αγώνα του, ούτε τροχοπέδη στα ελάχιστα, ανακουφιστικά για τους κρατούμενους και τις κρατούμενες μέτρα» αλλά «Θα είναι κόλαφος για τους βασανιστές του. Για όλους αυτούς, που όπως κατ’ εξοχήν η σημερινή ακροδεξιά κυβέρνηση κάνει, στηρίζουν και διαιωνίζουν ένα «σωφρονιστικό» σύστημα που εκδικείται, εξευτελίζει, εμποδίζει κάθε προοπτική ελεύθερης ζωής και ομαλής επιστροφής στην κοινωνία στον κάθε Δημάκη, στον κάθε κρατούμενο/η».

«Το ποιος τελικά ευθύνεται αποδεικνύουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο οι πρόσφατες εκτιμήσεις και εκθέσεις διεθνών οργανώσεων, επιστημόνων και έγκυρων δημοσιογραφικών οργανισμών για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές» καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως ο Βασίλης Δημάκης μετά από τρεις απεργίες πείνας έλαβε στις 15 Μαρτίου άδεια προκειμένου να παρακολουθήσει δια ζώσης μαθήματα στο Πανεπιστήμιο που κατάφερε ο ίδιος να περάσει όντας κρατούμενος στις φυλακές για σωρεία ληστειών. Ο γνωστός και ως ληστής με το καλάσνικοφ έπρεπε την Πέμπτη να παραστεί στο μάθημα όμως δεν εμφανίσθηκε ενώ απενεργοποιήθηκε και το ηλεκτρονικό βραχιόλι που έπρεπε να φέρει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2018 είχε σηκώσει ψηλά το θέμα των αδειών του Βασίλη Δημάκη φτάνοντας στο σημείο να κάνει ερωτήσεις ακόμη και στον υπουργό Δικαιοσύνης επί δικών του κυβερνήσεων ενώ επί Ν.Δ. Έφερε το θέμα και σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης καταγγέλλοντας την παραβίαση δικαιωμάτων κρατούμενων και ζητώντας την τιμωρία της χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: