Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Εκρήξεις στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης - Πυρκαγιά μετά από ρωσική επίθεση - Το ΗΒ ζητά να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Μεγάλη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στον πυρηνικό σταθμό της Zαπορίζια στην Ουκρανία, το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη, μετά από ρωσική επίθεση, σύμφωνα με το δήμαρχο κοντινής πόλης. 
Το Reuters μεταδίδει ότι στην περιοχή μαίνονται σκληρές μάχες μεταξύ των τοπικών δυνάμεων και των ρωσικών στρατευμάτων, ενώ τμήμα της μονάδας έχει πάρει φωτιά. 
Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι του εργοστασίου μέσω των social media κάνουν έκκληση προς την πλευρά των Ρώσων να σταματήσουν να πυροβολούν προς τη μεριά του σταθμού, καθώς η καταστροφή θα είναι τεράστια...

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της πόλης Ενεργοντάρ, της πιο κοντινής στον πυρηνικό σταθμό, είχε δηλώσει ότι ρωσικά στρατεύματα κατευθύνονται προς το εργοστάσιο κοντά στη Ζαπορίζια και ότι πυρά Ρώσων έπεσαν προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση. 
Καμπανάκι συναγερμού σήμανε στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, με τον επικεφαλής της Ραφαέλ Γκρόσι, να ζητά από τις ρωσικές και τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ζητά να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τις μάχες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας.

Βομβαρδισμοί σε Κίεβο, Οδησσό, Μαριούπολη

Στο μεταξύ σφίγγει ολοένα και περισσότερο ο κλοιός σε Κίεβο, Οδησσό και Μαριούπολη με τις ρωσικές δυνάμεις να συνεχίζουν το βομβαρδισμό,. Συνεχείς οι επιθέσεις και στο Χάρκοβο, ενώ στη Χερσώνα κατέλαβαν τον πύργο της τηλεόρασης, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Στις τελευταίες εξελίξεις, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως ο πύργος της τηλεόρασης στη Χερσώνα βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων και προειδοποιεί τους κατοίκους για απόπειρα διάδοσης ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας. «Η κυβέρνηση δεν θα παραδώσει ποτέ ούτε σπιθαμή της χώρας», διαβεβαιώνει τους κατοίκους.

Παράλληλα, οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει επιτρέψει τη δημιουργία ενός «διαδρόμου» για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως η Μόσχα να επιχειρήσει να στείλει κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια μαζί με δημοσιογράφους που θα απαθανατίσουν σε βίντεο τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους από Ρώσους στρατιώτες.

Όσον αφορά το μέτωπο στην νοτιοανατολική Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στην Ενεργκοντάρ, δίπλα στον μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, αφού μπήκαν με άρματα στην πόλη αυτήν, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Γερασένκο.

Σχετικό βίντεο που αναρτήθηκε δείχνει την εικόνα που επικρατεί το βράδυ έξω από το πυρηνικό εργοστάσιο στην Ζαπορίζια.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη υπό τον έλεγχό τους το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: