Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Κίνα: Ο χάρτης που εξηγεί όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και τον κόσμο

Έναν νέο… χάρτη του πλανήτη δημιούργησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιτζιάν, για να εξηγήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα από το όραμα της Δύσης...
Ο κινέζος αξιωματούχος ακολούθησε την… αφαιρετική μέθοδο ανάλυσης, διαγράφοντας όλες τις περιοχές του πλανήτη που δεν ανήκουν στη «διεθνή κοινότητα», όρο που χρησιμοποιεί η Δύση για να περιγράψει τον σύγχρονο κόσμο (φωτογραφία, επάνω, του Reuters/Alexander Ermochenko) από τη Μαριούπολη...

Η «διεθνής κοινότητα»

Το αποτέλεσμα του εγχειρήματος ανάρτησε στο Twitter: Όπως φαίνεται στον χάρτη που δημιούργησε (κάτω) οι μόνες περιοχές που υπάρχουν στον πλανήτη Γη είναι των ΗΠΑ και του Καναδά, της Δυτικής Ευρώπης και της Βρετανίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, της Ιαπωνίας, του Ισραήλ και της Ισλανδίας.
Ο χάρτης συνοδεύεται από λεζάντα στην οποία αναγράφεται: «Η “διεθνής κοινότητα” για την οποία ακούς να λέγεται συνέχεια».

Στην ανάρτησή του, επίσης, ο κινέζος αξιωματούχος σημειώνει:
«Είναι μια αλήθεια που αναγνωρίζεται παγκοσμίως, ότι όταν η Δύση μιλάει για “διεθνή κοινότητα” εννοεί:», και ακολουθεί ο χάρτης…

Ο αποκλεισμός… της Ρωσίας

Της ανάρτησης του κινέζου αξιωματούχου, είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν, που χαρακτήρισε «απολύτως μη ρεαλιστικές» τις εκκλήσεις για αποκλεισμό της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάτι που, σύμφωνα με την πύλη Axios, ζήτησε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον Βερσίνιν , χωρίς τη Ρωσία, η οποία «παίζει τον ρόλο αυτού που βρίσκει λύσεις και εκείνου που δεν επιτρέπει ακραίες λύσεις», «όλη η αρχιτεκτονική των διεθνών σχέσεων» θα καταρρεύσει.
Επισήμανε, επίσης, την «υποεκπροσώπηση» χωρών από την Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την «υπερεκπροσώπηση» των δυτικών κρατών, τα οποία «λόγω της αριθμητικής υπεροχής τους» μπορούν να επιτύχουν αποφάσεις που δεν ανταποκρίνονται στους «στόχους και τα συμφέροντα» της διεθνούς κοινότητας».
«Γι’ αυτό το δικαίωμα αρνησικυρίας είναι πολύ σημαντικό για την εξεύρεση ισορροπημένων και συμβιβαστικών λύσεων που θα ανταποκρίνονται στους στόχους μιας διευθέτησης προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας», κατέληξε ο διπλωμάτης.

Πηγή: Twitter, rbc.ru, echedoros-a.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: