Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Στα χαρακώματα οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ - Μηνύματα σε Τσίπρα από την Ομπρέλα

Έναν μήνα πριν τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ οι τάσεις πιάνουν τα χαρακώματα και ετοιμάζονται για ένα όχι και τόσο ανώδυνο... διάλογο
Η απόφαση των στελεχών της Ομπρέλας να καλέσουν τους δημοσιογράφους για μια... χαλαρή συζήτηση δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με συντρόφους που εμμένουν στις θέσεις τους αναφορικά με την πρόθεσή του να «εκκαθαρίσει» το εσωκομματικό τοπίο...
Το ενδεχόμενο να μην υπάρξει άλλος υποψήφιος προβληματίζει την ηγεσία της Κουμουνδούρου, ενώ οι κινήσεις που γίνονται χαλάνε το αφήγημα του αρχηγού.
Τα μηνύματα που εστάλησαν από τα στελέχη της Ομπρέλας που μαζί υποδέχθηκαν τους δημοσιογράφους ήταν σαφή. Πρώτα από όλα ότι δεν προτίθεται να αφήσουν τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για εκλογής αρχηγού και κεντρικής επιτροπής από τη βάση να περάσουν χωρίς... μάχη εσωκομματική. Και αυτό παρότι γνωρίζουν ότι τα περιθώρια να μην υπερψηφισθούν οι επιλογές του αρχηγού τους είναι μικρά.

Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Πάνος Λάμπρου, Αννέτα Καββαδία και άλλα στελέχη που εντάσσονται στην Ομπρέλα αποφάσισαν να καλέσουν τους δημοσιογράφους σε μια κίνηση που προκαλεί ερωτήματα δεδομένου ότι εμφανίζεται μια εσωκομματική τάση να επιχειρεί να στείλει μηνύματα χωριστά από το υπόλοιπο κόμμα. Και αυτό την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν σε περιοδεία.

Πρώτο και κύριο ότι δεν συμφωνούν με τις προτάσεις του αρχηγού τους, δεύτερον ότι θα επιχειρήσουν να μην περάσουν και τρίτον ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησής του μέσω της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία με κάποιον εκπρόσωπο που θα στηρίξουν. Αυτό μπορεί όμως να εκληφθεί και ως προσπάθεια να... εκτεθεί ο Τσίπρας ως μοναδικός υποψήφιος που είτε θα λάβει ποσοστά... Τσαουσέσκου παίζοντας άνευ αντιπάλου είτε θα λάβει ποσοστά που θα καταγράψουν λευκά και δύσκολα θα εξηγούνται επικοινωνιακά.

Η κίνηση αυτή χαλάει και το αφήγημα του Τσίπρα ως προς το αίτημα άμεσης προσφυγής στις κάλπες για να σώσει τη χώρα.
Η εσωστρέφεια που καταγράφεται δύσκολα μπορεί να πείσει ακόμη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα είναι έτοιμο να κυβερνήσει ξεπερνώντας και μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος.

Έτσι την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας μοιράζει δισεκατομμύρια σε κάθε επαγγελματική τάξη ή κοινωνική ομάδα που συναντά, τα στελέχη της Ομπρέλας φέρονται να εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτο κόμμα στην παρούσα φάση και να ευελπιστούν σε μια φθορά της κυβέρνησης λόγω της ακρίβειας. Περίπου αυτά δηλαδή που ανέφερε πρόσφατα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ Κούλογλου. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ούτε εσωκομματικά γίνεται πιστευτή η προσπάθεια να δοθεί η αίσθηση της συσπείρωσης.

Ουσιαστικά επιβεβαιώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει πρόγραμμα και προτάσεις και απλά πετά πυροτεχνήματα κάθε φορά που προκαλείται μια κρίση σε συνδυασμό με μια πλειοδοσία παροχών που δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.

Τα στελέχη της Ομπρέλας όμως καταρρίπτουν και το αφήγημα Τσίπρα περί προοδευτικής κυβέρνησης αφήνοντας να εννοηθεί ότι πέραν των δηλώσεων του αρχηγού τους δεν υπάρχει το παραμικρό σχέδιο που θα οδηγούσε σε μια προγραμματική σύγκλιση με το ΚΙΝΑΛ. Ταυτόχρονα δε αμφισβητούν και τη χρησιμότητα μιας στροφής του κόμματος στη σοσιαλδημοκρατία θέτοντας θέμα απεύθυνσης στα κόμματα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζονται να τον πλαγιοκοπούν την ώρα που και ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως εκτιμούν, αφαιρεί ψήφους από το κόμμα τους.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει συνεδρίου θυμίζει την περίοδο μετά τις τρεις συνεχόμενες ήττες του 2019 πολύ δε περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία όλο αυτό το διάστημα το κόμμα δεν έχει προχωρήσει σε μια ουσιώδη αναζήτηση των αιτιών της ήττας αναλώνοντας δυνάμεις και χρόνο σε μια αντιπολιτευτική ρητορική που δεν βρίσκει ανταπόκριση στους πολίτες, ακόμη και στους ψηφοφόρους που το αναγόρευσαν σε αξιωματική αντιπολίτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: