Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλο

Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα έχει στραμμένο το βλέμμα στο δράμα της Ουκρανίας και τη ρωσική εισβολή και οι δυτικές φιλελεύθερες δημοκρατίες λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τον αναθεωρητισμό του Πούτιν από τη μια πλευρά και την ενεργειακή κρίση που πλήττει όλο τον πλανήτη από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με ένα και μόνο πράγμα:
Να χρεώσει την ενεργειακή ακρίβεια στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να συντηρήσει μια λογική οργής των πολιτών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρούν να τηρήσουν αποστάσεις...από τον Πούτιν και τη Ρωσία. Καταγγέλλουν απερίφραστα όπως αναφέρουν την εισβολή και τον πόλεμο επικαλούνται όμως ταυτόχρονα τις παρεμβάσεις του ΝΑΤΟ σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο κάνοντας έτσι αντιδιαστολή που οδηγεί συνήθως σε ένα είδος απαλλαγής του θύτη της σημερινής ανθρωπιστικής καταστροφής που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία.

Παράλληλα όμως εκφράζουν και μια αγωνία. Μην τυχόν και θεωρήσουν οι πολίτες ότι για την ακρίβεια φταίει ο πόλεμος και το παιχνίδι που είχαν στήσει οι Ρώσοι στο ενεργειακό πεδίο αυξάνοντας σταδιακά και με αφορμή και την πανδημία το κόστος του φυσικού αερίου αλλάζοντας τιμές σε περιπτώσεις χωρών που τα συμβόλαια είχαν λήξει όπως για παράδειγμα έκαναν στην περίπτωση της Μολδαβίας το 2021 αλλά και αλλού.
Στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας το τόνισε με έμφαση: «Μην προσπαθείτε να κρύψετε τις ευθύνες σας για τις τρομακτικές αυξήσεις στην ενέργεια και τις επιλογές σας που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή κοινωνική κρίση πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία» ήταν η αναφορά που έκανε στη συζήτηση που έγινε προκειμένου ο πρωθυπουργός να ενημερώσει το κοινοβούλιο για την κρίση στην Ουκρανία αλλά και για την ακρίβεια.
Χθες, ήρθε η Κουμουνδούρου. Με μια ανακοίνωσή της επαναφέρει το θέμα σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί στο προσκήνιο η καταγγελτική αυτή τακτική που τείνει να ακολουθήσει τον δρόμο που πήραν και οι καταγγελίες για την πανδημία.
«Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του για μια ακόμη φορά προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους για την ενεργειακή ακρίβεια πίσω από τον πόλεμο» σημειώνει η Κουμουνδούρου, προσθέτοντας πως «οι λογαριασμοί του ρεύματος, όμως, έχουν φτάσει στους πολίτες ήδη πριν την παράνομη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.
Έχουν φτάσει από τότε που ο ανεκδιήγητος κ. Σκρέκας περιέπαιζε τα νοικοκυριά συμβουλεύοντάς τα να κλείνουν τον διακόπτη του σπιτιού για χαμηλότερους λογαριασμούς. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την επιλογή της βίαιης και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίησης βάθυνε την εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από το φυσικό αέριο»
.
«Όμως ακόμα και τώρα, υπάρχουν ακόμα περιθώρια ανακούφισης των πολιτών και επιχειρήσεων, όπως η μείωση του ΕΦΚ και η αύξηση του βασικού μισθού» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση που καταλήγει ως εξής:
«Η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο, η κυβέρνηση είναι αδιάφορη, αδίστακτη και τυχοδιωκτική. Έχει φτάσει στο σημείο να εκμεταλλεύεται τη δυστυχία ενός πολέμου για να ξεφύγει από τις επιπτώσεις της δικής της ανευθυνότητας. Η ακρίβεια που έχουν βιώσει μέχρι σήμερα οι πολίτες φέρει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Στον ΣΥΡΙΖΑ η ηγετική ομάδα φοβάται ότι και αυτή η προσπάθειά της να αποδομήσει τον πρωθυπουργό πέφτει στο κενό. Ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου με την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία ήρθε στο προσκήνιο ο σχεδιασμός του ρώσου προέδρου για την άσκηση πιέσεων στην Ευρώπη μέσω της ενέργειας και του φυσικού αερίου.
Και δεν διστάζει να προτάξει το θέμα της ακρίβειας για να καλύψει την ένδεια προτάσεων κυρίως δε για να δημιουργήσει συνθήκες αγανάκτησης και ενός πεδίου αντιπολίτευσης καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό και την αδυναμία να τοποθετηθεί με σαφήνεια και να λάβει καθαρή θέση ως προς το ζήτημα της Ουκρανίας και της εισβολής με θύματα και αμάχους.

Το πρόβλημα εντοπίζεται πάντως και πάλι στις δημοσκοπήσεις. 
Είναι χαρακτηριστική η δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse όπου οκτώ στους δέκα Έλληνες δηλώνουν πως η ρωσική εισβολή και οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα επηρεάσουν την οικονομία.
Όπως επίσης και η αύξηση του ποσοστού των Ελλήνων που εκτιμούν ότι για την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου, ρεύματος και ενέργειας γενικότερα που από 44% τον Ιανουάριο φτάνει στο 47% σήμερα.

Ουσιαστικά η προσπάθεια να δημιουργηθούν συνθήκες αγανάκτησης και για αυτό το θέμα πέφτει στο κενό, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι οι πολίτες δεν αγανακτούν από τις αυξήσεις που πλήττουν το εισόδημα, τις επιχειρήσεις τους εργαζομένους και τα νοικοκυριά.

Αρκεί να σημειωθεί πως στην ίδια δημοσκόπηση, το 51% των ερωτηθέντων κρίνει
αρνητικά τη στάση και τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις αυξήσεις των τιμών φυσικού αερίου, ρεύματος και ενέργειας γενικότερα.

ΥΓ. Είναι η ίδια δημοσκόπηση όπου το 66% των πολιτών τάσσεται υπέρ των κυβερνητικών αποφάσεων για εξοπλισμούς και θωράκιση της αμυντικής ικανότητας της χώρας που επίσης έχει καταγγελθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία σημειωτέον έχει καταψηφίσει και τη συμφωνία με τη Γαλλία ενώ έχει ταχθεί αρνητικά απέναντι στη συμφωνία με τις ΗΠΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: