Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Ελέν Καρέρ ντ’ Ανκός: Ο Πούτιν αυτοτορπιλίστηκε, δεν θα κυβερνά για πολύ

«Είμαι κατάπληκτη με την επιλογή του Πούτιν, η οποία είναι εντελώς αντιπαραγωγική. 
Η Ρωσία είναι ευρασιατική δύναμη, ήθελε να ενισχύσει την ευρωπαϊκή πλευρά της, αλλά απωθήθηκε και θα πρέπει να στραφεί περισσότερο προς την Ανατολή, προς την Ασία και την Κίνα η οποία θα εκμεταλλευτεί μια αποδυναμωμένη Ρωσία. 
Ο Πούτιν βρίσκεται σε πλήρη οπισθοδρόμηση και πολλοί στη Ρωσία είναι πεπεισμένοι ότι δεν θα μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία για πολύ. Κάτι κινείται, ακόμα κι αν χρειαστεί χρόνος. Ο Πούτιν αυτοτορπιλίστηκε»
Κορυφαία σοβιετολόγος (υπήρξε η πρώτη που προέβλεψε την κατάρρευσή της ΕΣΣΔ τo 1978 στο... δοκίμιό της «L’Empire éclaté»), μόνιμη γραμματέας της Γαλλικής Ακαδημίας και πρώην ευρωβουλευτής, η ιστορικός Ελέν Καρέρ ντ’ Ανκός αναλύει, μιλώντας στην Corriere della Sera, τη νέα εμμονή του Πούτιν με το παρελθόν. 
H 92χρονη γαλλίδα (με καταγωγή από τη Γεωργία) ακαδημαϊκός θεωρεί ότι ο ρώσος ηγέτης έπεσε θύμα της στρεβλής του ιστορικής αντίληψης. Οχι μόνο γιατί σκέφτεται και εκφράζει ιστορικές ανοησίες, όπως το ότι η Ουκρανία δεν έχει κρατική υπόσταση και αποτελεί μέρος της Ρωσίας, αλλά και επειδή «έχει επιστρέψει στην εποχή των τσάρων και σε όλα όσα σκέφτονταν τότε για την Ουκρανία. Θεωρούσαν τους Ουκρανούς χωριάτες, λιγότερο εξελιγμένους Ρώσους», σημείωσε η Καρέρ ντ’ Ανκός. 
Οσον αφορά τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, πιστεύει ότι ο ρώσος πρόεδρος «υποτίμησε τους Ουκρανούς, όπως έκαναν και οι τσάροι, σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να ξεμπλέξει μέσα σε λίγες ώρες. Δεν συνειδητοποίησε ότι η Ουκρανία είναι σύγχρονη, έλκεται από τη Δύση και είναι έτοιμη να αντισταθεί. Ακόμη και οι στρατιωτικές δυνάμεις που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τώρα προδίδουν αυτή τη λανθασμένη σκέψη: δεν μπορεί κανείς να σκεφτεί να κατακτήσει μια χώρα 40 εκατομμυρίων κατοίκων χωρίς όλο το βάρος ενός ισχυρού στρατού.
Θεώρησε ότι μπορούσε να παίξει, αποταμιεύοντας δυνάμεις, αλλά έκανε λάθος»
, σημείωσε. 
Ερωτηθείσα πώς εξηγούνται αυτές οι λανθασμένες εκτιμήσεις, είπε ότι «από τη μία πλευρά, ενδέχεται να ήταν πεπεισμένος ότι δεν θα συναντούσε μεγάλα εμπόδια, όπως συνέβαινε πάντα από το 2008 έως σήμερα: στη Γεωργία, μετά στο Ντονμπάς, στην Κριμαία… Νόμισε ότι παρόμοια θα ήταν η κατάληξη και σε ολόκληρη την Ουκρανία. 
Επιπλέον θα πρέπει να εξετάσουμε τη συμπεριφορά του, είμαι περίεργη να μάθω τι πιστεύουν οι ειδικοί, οι γιατροί. 
Είναι όλο και πιο μοναχικός και η Covid του έχει γίνει έμμονη ιδέα. 
Το πολύ μακρύ τραπέζι ήταν ένας τρόπος να κάνει τον Μακρόν να νιώσει άβολα, σίγουρα, αλλά ο φόβος του για την Covid είναι πραγματικός, παρανοϊκός. Μοιάζει με άλλον άνθρωπο»
σημείωσε η γαλλίδα ιστορικός η οποία τον Πούτιν τον μελετά εδώ και πολλά χρόνια. 
Αναφορικά με το ότι μοιάζει διαφορετικός ο ρώσος πρόεδρος, υπενθύμισε πως «διαμορφώθηκε στην ΕΣΣΔ, ήταν σοβιετικός αξιωματούχος της KGB στην Ανατολική Γερμανία, αλλά μετά το 1991 ανοίχτηκε στον κόσμο, μπόρεσε να εξελιχθεί, να δει άλλες πραγματικότητες. Τώρα επιστρέφει στο παρελθόν, στην εσωστρέφεια μιας άλλης εποχής, γι’ αυτό και εστιάζω στο ψυχολογικό ζήτημα, στην οπισθοδρόμηση». 
Ωστόσο στη ρωσική Ιστορία υπήρξαν άνθρωποι από τους οποίους θα μπορούσε να έχει εμπνευστεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ούτως ώστε να απελευθερωθεί από το παρελθόν. 
«Υπήρξε μια περίοδος που ο Πούτιν πήγαινε να δει τον Σολζενίτσιν, μιλούσε μαζί του. Και ο Σολζενίτσιν του έλεγε ότι ο μεγαλύτερος ρώσος ηγεμόνας του δέκατου ένατου αιώνα ήταν ο Αλέξανδρος Γ’. Ο μόνος που δεν ήθελε να κατακτήσει νέα εδάφη. Η Ρωσία είναι απέραντη, η Ανατολική Σιβηρία είναι μια ατέρμονη περιοχή όπου ήδη διακρίνεται το πορώδες των συνόρων με την Κίνα. Το βάρος θα μετατοπιστεί στο ασιατικό τμήμα της Ρωσίας, αυτό ακριβώς που ήθελε να αποφύγει ο Πούτιν»
προβλέπει η γηραιά ερευνήτρια της ρωσικής και σοβιετικής ιστορίας. Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα, η Ελέν Καρέρ ντ’ Ανκός εξήγησε ότι και η πυρηνική απειλή που εξαπέλυσε ο Πούτιν προς πάσα κατεύθυνση σχετίζεται επίσης με την μανία του με το παρελθόν
«Κοιτάζει πίσω και στην προκειμένη περίπτωση επιστρέφει στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου».

Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: