Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Κατασχέθηκαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, οι τράπεζες αποσυνδέθηκαν από το SWIFT

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, συν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 
Η Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου, ενώ το Κίεβο βρισκόταν υπό τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού, ότι "ορισμένες ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το SWIFT" και ότι ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι παγώσει στους δυτικούς συμμάχους.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι... σύμφωνα με τον ουκρανικό Τύπο, αυτές είναι οι ρωσικές τράπεζες που έχουν ήδη κυρωθεί από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο - οι πιο σημαντικές στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα.
Επιπλέον, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, συν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) θα εγκαταλείψουν το λεγόμενο «χρυσό διαβατήριο» - ένας τρόπος χορήγηση ιθαγένειας με αντάλλαγμα επενδύσεις.
«Βλέπουμε πώς ο ρωσικός στρατός διαπράττει βάρβαρα εγκλήματα μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα της ΕΕ, βομβαρδίζοντας και σκοτώνοντας τον άμαχο πληθυσμό. Ο κόσμος βλέπει επίσης την ηρωική αντίσταση της Ουκρανίας», είπε η φον ντερ Λάιεν.
Ανακοίνωσε ότι μίλησε με όλους τους δυτικούς ηγέτες - τον Τζο Μπάιντεν, τον Μπόρις Τζόνσον, τον Τζάστιν Τριντό, τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Μάριο Ντράγκι και τον Όλαφ Σολτς και αποφάσισε να «επιβάλει τεράστιο κόστος στη Ρωσία».

Επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Μεγάλης Βρετανίας, Καναδά και ΗΠΑ:

Εμείς, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών καταδικάζουμε τον πόλεμο επιλογής του Πούτιν και τις επιθέσεις στο κυρίαρχο έθνος και τον λαό της Ουκρανίας. Στεκόμαστε στο πλευρό της ουκρανικής κυβέρνησης και του ουκρανικού λαού στις ηρωικές προσπάθειές τους να αντισταθούν στην εισβολή της Ρωσίας. Ο πόλεμος της Ρωσίας αντιπροσωπεύει μια επίθεση σε θεμελιώδεις διεθνείς κανόνες και κανόνες που έχουν επικρατήσει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τους οποίους έχουμε δεσμευτεί να υπερασπιστούμε. Θα ζητήσουμε από τη Ρωσία να λογοδοτήσει και θα διασφαλίσουμε συλλογικά ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια στρατηγική αποτυχία για τον Πούτιν.

Την περασμένη εβδομάδα, παράλληλα με τις διπλωματικές μας προσπάθειες και τη συλλογική μας εργασία για να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας και να βοηθήσουμε την ουκρανική κυβέρνηση και τον λαό στον αγώνα τους, εμείς, όπως και οι άλλοι σύμμαχοι και εταίροι μας σε όλο τον κόσμο, επιβάλαμε αυστηρά μέτρα σε βασικούς ρωσικούς θεσμούς και τράπεζες, και στους αρχιτέκτονες αυτού του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν την επίθεσή τους στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κόστος στη Ρωσία που θα απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις οικονομίες μας. Θα εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα εντός των επόμενων ημερών.

Συγκεκριμένα, δεσμευόμαστε να λάβουμε τα ακόλουθα μέτρα:

Πρώτον, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι οι επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες θα αφαιρεθούν από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT. Αυτό θα διασφαλίσει ότι αυτές οι τράπεζες θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα βλάψει την ικανότητά τους να λειτουργούν παγκοσμίως.

Δεύτερον, δεσμευόμαστε να επιβάλλουμε περιοριστικά μέτρα που θα εμποδίσουν τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα να αναπτύξει τα διεθνή της αποθέματα με τρόπους που υπονομεύουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων μας.

Τρίτον, δεσμευόμαστε να δράσουμε ενάντια στους ανθρώπους και τις οντότητες που διευκολύνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιβλαβείς δραστηριότητες της ρωσικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, δεσμευόμαστε να λάβουμε μέτρα για τον περιορισμό της πώλησης ιθαγένειας —τα λεγόμενα χρυσά διαβατήρια— που επιτρέπουν στους πλούσιους Ρώσους που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση να γίνουν πολίτες των χωρών μας και να αποκτήσουν πρόσβαση στα χρηματοοικονομικά μας συστήματα.

Τέταρτον, δεσμευόμαστε να ξεκινήσουμε αυτήν την ερχόμενη εβδομάδα μια διατλαντική ειδική ομάδα που θα διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή των οικονομικών μας κυρώσεων εντοπίζοντας και δεσμεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία των υπό κυρώσεις ατόμων και εταιρειών που υπάρχουν στις δικαιοδοσίες μας. Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, δεσμευόμαστε να επιβάλλουμε κυρώσεις και άλλα οικονομικά μέτρα και μέτρα επιβολής σε πρόσθετους Ρώσους αξιωματούχους και ελίτ κοντά στη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και στις οικογένειές τους και στους φορείς τους να εντοπίσουν και να δεσμεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν στις δικαιοδοσίες μας . Θα δεσμεύσουμε επίσης άλλες κυβερνήσεις και θα εργαστούμε για να ανιχνεύσουμε και να διακόψουμε τη διακίνηση παράνομων κερδών και να αρνηθούμε σε αυτά τα άτομα τη δυνατότητα να κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε δικαιοδοσίες σε όλο τον κόσμο.

Τέλος, θα ενισχύσουμε ή θα συντονιστούμε ενάντια στην παραπληροφόρηση και άλλες μορφές υβριδικού πολέμου.

Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού σε αυτή τη σκοτεινή ώρα. Ακόμη και πέρα ​​από τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να λογοδοτήσουμε τη Ρωσία για την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Η Ανακοίνωση στα Αγγλικά:

We, the leaders of the European Commission, France, Germany, Italy, the United Kingdom, Canada, and the United States condemn Putin’s war of choice and attacks on the sovereign nation and people of Ukraine. We stand with the Ukrainian government and the Ukrainian people in their heroic efforts to resist Russia’s invasion. Russia’s war represents an assault on fundamental international rules and norms that have prevailed since the Second World War, which we are committed to defending. We will hold Russia to account and collectively ensure that this war is a strategic failure for Putin.

This past week, alongside our diplomatic efforts and collective work to defend our own borders and to assist the Ukrainian government and people in their fight, we, as well as our other allies and partners around the world, imposed severe measures on key Russian institutions and banks, and on the architects of this war, including Russian President Vladimir Putin.

As Russian forces unleash their assault on Kyiv and other Ukrainian cities, we are resolved to continue imposing costs on Russia that will further isolate Russia from the international financial system and our economies. We will implement these measures within the coming days.

Specifically, we commit to undertake the following measures:

First, we commit to ensuring that selected Russian banks are removed from the SWIFT messaging system. This will ensure that these banks are disconnected from the international financial system and harm their ability to operate globally.

Second, we commit to imposing restrictive measures that will prevent the Russian Central Bank from deploying its international reserves in ways that undermine the impact of our sanctions.

Third, we commit to acting against the people and entities who facilitate the war in Ukraine and the harmful activities of the Russian government. Specifically, we commit to taking measures to limit the sale of citizenship—so called golden passports—that let wealthy Russians connected to the Russian government become citizens of our countries and gain access to our financial systems.

Fourth, we commit to launching this coming week a transatlantic task force that will ensure the effective implementation of our financial sanctions by identifying and freezing the assets of sanctioned individuals and companies that exist within our jurisdictions. As a part of this effort we are committed to employing sanctions and other financial and enforcement measures on additional Russian officials and elites close to the Russian government, as well as their families, and their enablers to identify and freeze the assets they hold in our jurisdictions. We will also engage other governments and work to detect and disrupt the movement of ill-gotten gains, and to deny these individuals the ability to hide their assets in jurisdictions across the world.

Finally, we will step up or coordination against disinformation and other forms of hybrid warfare.

We stand with the Ukrainian people in this dark hour. Even beyond the measures we are announcing today, we are prepared to take further measures to hold Russia to account for its attack on Ukraine.


«Ο Πούτιν βάλθηκε να καταστρέψει την Ουκρανία, αλλά καταστρέφει και το μέλλον της χώρας του», τόνισε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

Συγκεκριμένα, όπως είπε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής:
Θα προτείνω ένας συγκεκριμένος αριθμός ρωσικών τραπεζών να αποκλειστούν από το SWIFT και να μην μπορούν να προχωρήσουν σε χρηματοδότηση του πολέμου. Οι τράπεζες αυτές δεν θα είναι σε θέση να κάνουν χρηματοπιστωτικές συναλλαγές σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και αυτό θα εμποδίσει ουσιαστικά τις ρωσικές εξαγωγές και εισαγωγές.
Δεύτερον, θα παραλύσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Έτσι θα αφαιρέσουμε τη δυνατότητα από τον Πούτιν να βρει χρήματα για την πολεμική του μηχανή.
Και τέλος, θα εργαστούμε για να απαγορεύσουμε στους Ρώσους ολιγάρχες να χρησιμοποιούν τα χρηματοοικονομικά τους περιουσιακά στοιχεία στις αγορές μας, αποκόπτοντας τη Ρωσία από τις αγορές.

«Ο Πούτιν βάλθηκε να καταστρέψει την Ουκρανία, αλλά καταστρέφει και το μέλλον της χώρας του», τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν.


1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Η Ευρώπη αποφάσισε να κτυπήσει τον Βλαδίμηρο Πούτιν και τους ολιγάρχες που τον στηρίζουν εκεί ακριβώς που πονάνε. Η κοινή δήλωση ΕΕ, ΗΠΑ και άλλων χωρών, που έκανε γνωστή η Φον Ντερ Λάιεν προβλέπει ότι τίθενται εκτός συστήματος SWIFT οι ρωσικές τράπεζες. Γεγονός που βάζει βόμβα στα θεμέλια της ρωσικής οικονομίας, αφού «απαγορεύει», στην πραγματικότητα, το εμπόριο με την Ρωσία. Στην πράξη, η Μόσχα δεν θα μπορεί να εισπράττει χρήματα για το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, τα μέταλλα και κάθε άλλο εμπόρευμα που πουλάει και μέσω των οποίων χρηματοδοτεί στην ουσία τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Και αυτό, καθώς αφαιρούνται από το σύστημα SWIFT επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες, άρα θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, κίνηση που πλήττει την ικανότητά τους να λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Την δήλωση υπογράφουν οι ηγέτες της ΕΕ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, του Καναδά και των ΗΠΑ.

Βέβαια, οι Ρώσοι έχουν την δυνατότητα να δώσουν το φυσικό τους αέριο ή τα άλλα τους προϊόντα μόνο προς τους Κινέζους. Αλλά και στην περίπτωση της Κίνας δεν είναι βέβαιο σε ποια τιμή θα αγοράζει το Πεκίνο! Σε περιπτώσεις μάλιστα που υπάρχει ένας μόνο δυνητικός αγοραστής, δεν ισχύουν οι τιμές που ορίζονται στον πίνακα των διεθνών χρηματιστηρίων.

Εκτός κι αν ο Πούτιν θέλει να συνεχίσει να δίνει προϊόντα προς την Δύση με … υποσχετικές. Κάτι που δεν συνηθίζεται στο διεθνές εμπόριο! Κατά συνέπεια, θα είναι υποχρεωμένος να δηλώσει διακοπή της παροχής φυσικού αερίου προς την Δύση, για λόγους εντυπώσεων και μόνο.

Από την άλλη πλευρά, θεωρείται βέβαιο ότι ο Πούτιν θα δοκιμάσει με κάποιον τρόπο να αντιδράσει.

Σε κάθε περίπτωση η κίνηση των Ευρωπαίων είναι σημαντική, αν το δει κανείς ως ένα ακόμη βήμα και μια κλιμάκωση των αντιδράσεων απέναντι στον Πούτιν.

Το μεγαλύτερο μήνυμα, πάντως, στέλνεται προς τους ολιγάρχες της Ρωσίας. Τους ανθρώπους που στηρίζουν το καθεστώς Πούτιν. Αν θέλουν να ζουν με τον πλούτο τους και να συνεχίσουν να στηρίζουν τις πρακτικές του Πούτιν, μπορούν να το κάνουν αλλά μόνο εντός των συνόρων της Ρωσίας.

Και αυτό, καθώς η ΕΕ δεσμεύεται να δράσει κατά των προσώπων και των οντοτήτων που διευκολύνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιβλαβείς δραστηριότητες της ρωσικής κυβέρνησης. «Δεσμευόμαστε να λάβουμε μέτρα για να περιορίσουμε την πώληση υπηκοότητας -τα λεγόμενα χρυσά διαβατήρια- που επιτρέπουν σε πλούσιους Ρώσους που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση να γίνουν πολίτες των χωρών μας και να αποκτήσουν πρόσβαση στα χρηματοπιστωτικά μας συστήματα», όπως ανέφερε στις έκτακτες δηλώσεις της η Φον Ντερ Λαινεν.

Το θέμα του SWIFT δεν είναι καινούργιο. Όσο για τον Πούτιν θα αποτελούσε έκπληξη αν είχε ετοιμάσει ένα άλλο παράλληλο σύστημα πληρωμών. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μια πολύ μεγάλη εξειδίκευση και μεγάλη προσπάθεια. Το πιο πιθανό είναι να επιχειρήσει με κάποιον τρόπο να δοκιμάσει την πίστη των ανθρώπων στο δολάριο. Κάτι που στο παρελθόν είχαν υπαινιχθεί Ρώσοι αξιωματούχοι. Αλλά και πάλι μία τέτοια ενέργεια απαιτεί την πίστη των διεθνών επενδυτών σε αυτό που θα πει ή θα παρουσιάσει ο Ρώσος ηγέτης. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι απίθανο.

Από την άλλη, η κατάσταση αυτή δημιουργεί ανησυχίες σε πολλές δυτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Το πιο εύκολο είναι ο Πούτιν να ξεσπάσει πάνω τους, σε μία προσπάθεια να απαντήσει «αποτελεσματικά» στα μέτρα της Δύσης…