Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Ευχαριστούμε πολύ, Βλαντιμίρ Πούτιν!

Όταν ο Ρώσος πρόεδρος αποφάσιζε να εισβάλλει στην Ουκρανία, υπολόγιζε πως μέσα σε 48, βία 72 ώρες, θα έλεγχε την πρωτεύουσα Κίεβο και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας αυτής. 
Η πραγματικότητα απέδειξε πως έκανε λάθος. Πολύ μεγάλο λάθος...
Το πρωί της Δευτέρας θα βρισκόμαστε στο πέμπτο εικοσιτετράωρο επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων και, μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, δεν υπάρχει ούτε ένα μεγάλο αστικό κέντρο υπό ρωσικό έλεγχο, ενώ η επιφάνεια της χώρας που ελέγχεται από τον... ρωσικό στρατό και τους αυτονομιστές, δεν ξεπερνά το ένα τέταρτο του συνόλου της.
Αποτέλεσμα σαφώς χαμηλότερο του αναμενομένου...

Χαρακτηριστικό της απογοητευτικής για τα ρωσικά συμφέροντα πορείας, το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα το πρωί, λαμβάνουν χώρα έπειτα από αίτημα της Ρωσίας και χωρίς προϋποθέσεις, ενώ αρχικά ετίθετο ως όρος απαράβατος η παράδοση των όπλων από τους Ουκρανούς. Τα λέει όλα...
Ο λόγος αυτής της αποτυχίας; 
Μα φυσικά, οι εξαιρετικά λανθασμένες εκτιμήσεις-υπολογισμοί του Πούτιν και του επιτελείου του. Οι ρωσικοί σχεδιασμοί απέτυχαν τόσο στον βαθμό αντίστασης και αποδοχής που θα συναντούσαν κατά την είσοδο των δυνάμεών τους στην Ουκρανία, όσο και στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν επικοινωνιακά το ζήτημα.
Είναι τουλάχιστον παράξενο πως, μια καμπάνια προπαγάνδας την οποία έχει επιβλέψει και εγκρίνει ένας πρώην αρχικατάσκοπος και θεωρούμενος ως "μάγος της παραπληροφόρησης", εμφανίζει τόσο χαμηλή αποτελεσματικότητα και διείσδυση στους επιδιωκόμενους στόχους. 
Θα μπορούσε να πει κανείς πως επιχειρησιακή και επικοινωνιακή μετριότητα συμβάδισαν. 
Εξέχον μνημείο της επικοινωνιακής αποτυχίας, οι ανακοινώσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, σχετικά με τον θάνατο από ρωσικές βόμβες Ελλήνων ομογενών στο προάστειο – χωριό της Μαριούπολης, Σαρτανά. 
Μόνο που δεν βλαστημούσαν τους Έλληνες, την Ελλάδα και όσους έχουν θέση που διαφωνεί με τις ρωσικές! Η πρεσβεία στην Ελλάδα!

Το μεγαλύτερο λάθος του ρωσικού σχεδιασμού όμως, έγινε στο τμήμα εκείνο που αφορούσε τις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας. Και ειδικά αυτές που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κανείς δεν περίμενε την έκταση και την ένταση της αντίδρασης των κρατών-μελών της ΕΕ.
Ειδικά μετά την πρώτη Σύνοδο, όπου χώρες με μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, πετρέλαιο ή κεφάλαιο (Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Κύπρος, Ουγγαρία) εμπόδισαν την επιβολή αποκλεισμού από το παγκόσμιο διατραπεζικό σύστημα αναγγελίας συναλλαγών SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), όλοι πίστεψαν πως για μια ακόμη φορά η Ευρώπη θ’ αρκούνταν σε πολλά και μεγάλα λόγια αλλά ελάχιστα και μικρά έργα.
Όχι για πολύ!

Η εντονότατη και βροντερή κατακραυγή που το ευρύ κοινό εξέφρασε ταχύτατα μέσω social media (και όχι μόνο), ανάγκασε τους ηγέτες των χωρών να αναθεωρήσουν άμεσα και να κινηθούν αστραπιαία. Ανατρέποντας έτσι την παράδοση που θέλει την Ευρώπη να συμπεριφέρεται "σαν αργοκίνητο καράβι" αλλά και ανοίγοντας ταυτόχρονα την πόρτα σε ένα νέο κόσμο, στον οποίο τίποτα δεν θα είναι όπως ήταν μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου 26 Φεβρουαρίου 2022!

Οι κατακλυσμιαίες και πραγματικά φονικές οικονομικά κυρώσεις που στερούν τη Ρωσία από κάθε διεθνή πόρο σχεδόν και την απομονώνουν από το διεθνές εμπόριο, τόσο από την ΕΕ όσο και το υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο, με την συμμετοχή ακόμη και της Κίνας, που απαγόρευσε τις συναλλαγές σε δολάριο με ρωσικές οντότητες οποιασδήποτε μορφής (μία μόλις ώρα μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Σι Τζιν Πινγκ), αποτελούν ένα μόνο μέρος των αλλαγών που επήλθαν μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες.

Η Ελλάδα άλλαξε τη διεθνή στάση δεκαετιών και απέστειλε στρατιωτικό υλικό στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, η Γερμανία αλλάζει στρατηγική για τις ένοπλες δυνάμεις της και ξεκινά νέο πρόγραμμα εξοπλισμών μαμούθ €100 δισ. ευρώ (μεγαλύτερο από το ετήσιο ρωσικό στρατιωτικό budget), ο Ελβετός πρόεδρος δηλώνει πως η χώρα του θα συμμετέχει σε όλο το φάσμα των κυρώσεων και η Σουηδία, περιβόητη για την ουδέτερη στάση της σε περιπτώσεις συρράξεων, στέλνει σύγχρονο στρατιωτικό υλικό (5.000 κορυφαία αντιαρματικά Τ4) στην Ουκρανία. Κάτι που είχε κάνει τελευταία φορά προς τη γείτονά της Φινλανδία το 1939, όταν αυτή δεχόταν επίθεση από τη Σταλινική ΕΣΣΔ!


Αυτά είναι ένα μικρό μόνο μέρος των όσων θα υποστεί τις επόμενες ημέρες η Ρωσία. Μόνο το πάγωμα των διαθεσίμων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας στο εξωτερικό (περί τα $350 δισ. από ένα σύνολο 640), να σκεφθεί κανείς, το χτύπημα είναι συντριπτικό για την οικονομία!

Η Μόσχα έχει όμως την ευκαιρία να ανακρούσει πρύμνα πριν είναι πολύ αργά. Η εξάρτηση των Ευρωπαίων από τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων δεν τους επιτρέπει να της στερήσουν τη δυνατότητα να πωλήσει ορυκτά καύσιμα και να πληρωθεί γι’ αυτά (Η GazpromBank δεν συμπεριλαμβάνεται στις τράπεζες που αποκλείονται από το SWIFT). Βέβαια ταυτόχρονα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να αγοράσει αγαθά πρώτης ανάγκης (που έχει απόλυτη ανάγκη καθώς η παραγωγικότητα της οικονομίας στα πάντα πλην ορυκτών, είναι πολύ χαμηλή), αλλά όσο συνεχίζει να υπάρχει ροή χρήματος, διατηρείται η ελπίδα. Τουλάχιστον εφόσον όλα τελειώσουν μέσα στις επόμενες, λίγες ημέρες.

Δυστυχώς ο Πούτιν δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της θέσης στην οποία βρίσκεται. Η αντίδρασή του στις κυρώσεις, λέει πολλά. Τις χαρακτήρισε παράνομες και έθεσε σε συναγερμό τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας του!!! Την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με ολόκληρο τον πλανήτη, κυριολεκτικά!!!
Σε κάνει πραγματικά ν’ αναρωτιέσαι για τη διανοητική κατάσταση του ανθρώπου και του υλικού που έχει απομείνει ανάμεσα στ’ αυτιά του! 
Είναι δυνατόν να θέλει ν’ ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου που λέγεται "πυρηνικός πόλεμος"; 
Τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει η παραμικρή απειλή για την ακεραιότητα της χώρας του;
Ας ελπίσουμε πως όχι! Πως πρόκειται απλά για προσπάθεια επίδειξη δύναμης και πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξακολουθεί να κατοικεί στο βασίλειο των λογικών!

Σε κάθε περίπτωση, κατόρθωσε με την αποκοτιά και την ανευθυνότητά του, να ξυπνήσει τον κοιμώμενο γίγαντα που λέγεται Ενωμένη Ευρώπη. Κατάφερε ν’ αλλάξει τον κόσμο που όλοι ξέραμε επί δεκαετίες, μέσα σε λίγες ώρες. Αν δεν τον διαλύσει και μας γυρίσει στην προϊστορική εποχή, οι Ευρωπαίοι του οφείλουμε βαθιά ευγνωμοσύνη!

Ευχαριστούμε, Βλαδίμηρε Πούτιν, που κατόρθωσες ό,τι δεν μπορέσαν επί δεκαετίες να πετύχουν δεκάδες πραγματικά μεγάλοι ηγέτες. Μόνο εσύ κατόρθωσες να ενώσεις τους Ευρωπαίους σε μια γροθιά!
Όσο παλαβό και αν ακούγεται, αυτό στο χρωστάμε και θα είμαστε ευγνώμονες για πάντα!

Πέτρος Λάζος
petros.lazos@capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: