Το μεγάλο μέτωπο του Χάρκοβο - «Έχουμε τον έλεγχο» λένε οι Ουκρανοί 

Τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Κυριακής όλα έδειχναν ότι το Χάρκοβο - η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας με σχεδόν 1,5 εκατ. πολίτες - θα καταλαμβανόταν από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ωστόσο η μονάδα των Ρώσων κομάντος της Σπέτσναζ δεν κατάφερε να καταλάβει την πόλη και μέχρι αυτή την ώρα συναντά την σκληρή αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο περιφερειακός διοικητής του Χάρκοβο Όλεχ Σινεγκούμποφ δηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν τον πλήρη έλεγχο του Χάρκοβο.

«Ο έλεγχος του Χαρκόβου είναι απόλυτα δικός μας! Οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία και οι δυνάμεις άμυνας εργάζονται (γιαυτό) και η πόλη έχει καθαριστεί πλήρως από τον εχθρό, έγραψε στο Telegram ο Σινεγκούμποφ.

To Χάρκοβο αποτέλεσε θέατρο σφοδρής μάχης σήμερα όταν ρωσικά στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν στην πόλη και ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τα χαράματα έναν αγωγό φυσικού αερίου. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είχε αναφέρει νωρίτερα «σφοδρή ανταλλαγή» πυρών πυροβολικού και «σφοδρές μάχες» στη διάρκεια της νύχτας.

Αγωνία για τις συνομιλίες

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσική και την Ουκρανική πλευρά. Όπως μεταδίδει το CNN ο αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών της Ουκρανίας, Ευγκένι Γιένιν δήλωσε ότι, οι συνομιλίες ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών θα πραγματοποιηθούν το πρωί της Δευτέρας, 28 Φεβρουαρίου. 

Χαμηλές οι προσδοκίες Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσει κάθε ευκαιρία για να εξασφαλίσει την ειρήνη, καθώς η Ουκρανία πρόκειται να συναντηθεί με τη Ρωσία για ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Δεν πιστεύω πραγματικά στο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, αλλά ας προσπαθήσουν ώστε αργότερα να μην υπάρχει ούτε ένας πολίτης της Ουκρανίας που να αμφιβάλλει ότι εγώ, ως πρόεδρος, προσπάθησα να σταματήσω τον πόλεμο, όταν υπήρχε μια ακόμη και μικρή ευκαιρία». 

Σε συναγερμό οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις

Η απόφαση να τεθούν οι πυρηνικές δυνάμεις της χώρας ελήφθη εν μέσω εντάσεων της Ρωσίας με τη Δύση, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Πούτινεπικαλέστηκε επιθετικές δηλώσεις ηγετών του ΝΑΤΟ και οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση είπε: «Όπως βλέπετε, όχι μόνο οι δυτικές χώρες λαμβάνουν εχθρικά μέτρα κατά της χώρας μας στην οικονομική διάσταση - εννοώ τις παράνομες κυρώσεις που όλοι γνωρίζουν πολύ καλά.
«Αλλά και οι ανώτατοι αξιωματούχοι ηγέτιδων χωρών του ΝΑΤΟ επιτρέπουν στους εαυτούς τους να κάνουν επιθετικές δηλώσεις σε σχέση με τη χώρα μας», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Οι αποτρεπτικές δυνάμεις της Ρωσίας περιλαμβάνουν διάφορα στρατηγικά όπλα, τόσο πυρηνικά όσο και συμβατικά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για άμυνα όσο και για επίθεση.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό ορισμό της Ρωσίας, οι δυνάμεις έχουν σχεδιαστεί για «να αποτρέψουν την επιθετικότητα εναντίον της Ρωσίας και των συμμάχων της, καθώς και για να νικήσουν τον επιτιθέμενο, συμπεριλαμβανομένου ενός πολέμου με τη «χρήση πυρηνικών όπλων».

Λευκός Οίκος για ρωσικά πυρηνικά

«Έχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας» διεμήνυσε η εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να κηρύξει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας σε κατάσταση συναγερμού.
«Έχουμε δει ένα μοτίβο από τον πρόεδρο Putin το οποίο κατασκευάζει απειλές που δεν υπάρχουν για να δικαιολογήσουν περαιτέρω επιθετικότητα, και η παγκόσμια κοινότητα και ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να το δουν μέσα από αυτό το πρίσμα.
Toν έχουμε δει να το κάνει αυτό ξανά και ξανά.
Σε καμία στιγμή η Ρωσία δεν ήταν υπό απειλή από το ΝΑΤΟ, δεν απειλήθηκε από την Ουκρανία, όλα αυτά είναι ένα μοτίβο από τον Putin» ανέφερε στο ABC η Αμερικανίδα αξιωματούχος.
«Έχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, αλλά πρέπει επίσης να καταγγείλουμε τον Putin» τόνισε.
Πράξη κλιμάκωσης της έντασης χαρακτήρισε τον συναγερμό των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων το Αμερικανικό Πεντάγωνο.