Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

«Ο Μητσοτάκης ήταν από τους λίγους ηγέτες παγκοσμίως που είχαν αντιληφθεί το πραγματικό μέγεθος της απειλής του κορωνοϊού»

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες παγκοσμίως που είχαν αντιληφθεί το πραγματικό μέγεθος της απειλής που αποτελούσε η πανδημία του κορωνοϊού ήδη από τον Ιανουάριο του 2020» 
δήλωσε σε συνέντευξη του ο επιφανής Βρετανός ιστορικός και ακαδημαϊκός Νιλ Φέργκιουσον.
Ο Νιλ Φέργκιουσον έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» και αναφέρθηκε στον Ελληνα πρωθυπουργό.
Αναφορικά με τον αν ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού συνδέεται με την ευθύνη των ηγετών απάντησε ο κ.Φέργκιουσον:

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής...

Ο εμβολιασμός και η νέα φιλοσοφία λειτουργίας του κράτους

Η επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος βασίζεται στην ύπαρξη των εμβολίων και στην καλή οργάνωση της διαδικασίας. 
Για την αγορά των εμβολίων και τη διανομή στις χώρες-μέλη, αρμόδια είναι η ΕΕ και υπάρχουν για την ώρα τα γνωστά προβλήματα. Η οργάνωση όμως της διαδικασίας του εμβολιασμού είναι ευθύνη της κάθε χώρας χωριστά.
Παρά τα προβλήματα με τις μειωμένες δόσεις εμβολίων, η μέχρι...

Βίντεο: Εντυπωσιακές εικόνες με τα Rafale να πετούν πάνω από το Αιγαίο

Εντυπωσιακές εικόνες με τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale να πετούν για πρώτη φορά πάνω από το Αιγαίο ήρθαν στο φως της δημοσιότητας καθώς βρέθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο της διμερούς άσκησης «Σκύρος 2021».
Κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα αεροσκάφη Rafale που σύντομα θα αποκτηθούν από την ελληνική πολεμική αεροπορία, απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Τανάγρας και εκτέλεσαν μαζί με ελληνικά F-16 και Mirage 2000 σύνθετες αεροπορικές ασκήσεις σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών...

Ανοίγει ξανά το «παιχνίδι» με τη Λιβύη - Η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα

Την ευκαιρία της αποκατάστασης των διπλωματικών και πολιτικών επαφών με την Λιβύη οι οποίες έχουν διακοπεί με βίαιο τρόπο μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού Μνημονίου από την κυβέρνηση Σάρατζ προσφέρει η χθεσινή σημαντική εξέλιξη με την ανάδειξη νέου μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου και πρωθυπουργού στην Λιβύη στο πλαίσιο της προσπάθειας της διεθνούς κοινότητας να δρομολογήσει την ομαλοποίηση της κατάστασης με την πραγματοποίηση εκλογών τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Η διαδικασία την οποία οργάνωσε ο ΟΗΕ στην Γενεύη με εκπροσώπους όλων των πλευρών, όλων...

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Εμβόλια: Επιστολή – «καμπανάκι» από Ελλάδα, Αυστρία, Τσεχία, Δανία προς Κομισιόν

Την ανάγκη να εκκινήσει εγκαίρως ο διάλογος με τους παραγωγούς των επόμενων εμβολίων που θα εγκριθούν στην Ε.Ε., ώστε να μην επαναληφθούν προβλήματα, όπως στην περίπτωση της AstraZeneca, υπογραμμίζουν με κοινή επιστολή τους, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αυστριακός Καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς και οι Πρωθυπουργοί Τσεχίας και Δανίας, Αντρέι Μπάμπις και Μέτε Φρέντρισκεν.
«Βάσει της εμπειρίας μας ως τώρα, θεωρούμε πως είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε εγκαίρως...

Ο καθένας κι απάνω του

Οι μανάδες ζητάνε να ξανακλείσουν τα σχολεία. Είναι οι ίδιες που πριν είκοσι μέρες ζητούσαν επισταμένως να ανοίξουν. 
Οι μαγαζάτορες της εστίασης βγάζουν φρικιαστικά σποτάκια με κρεμάλες. Καταγγέλλουν το κλείσιμο των μαγαζιών τους, χωρίς να εξηγούν αν ζητάνε το άμεσο άνοιγμα τους ανεξαρτήτως επιδημιολογικής κατάστασης. 
Οι υγειονομικοί καταγγέλλουν όσους δημοσιογράφους μιλούν για...

Κυρώσεις για τους υγειονομικούς που αρνούνται να εμβολιαστούν

Τα ευρήματα σχετικά με το ποσοστό των εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα που έχουν αρνηθεί να εμβολιαστούν είναι συγκλονιστικά, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου τέσσερις στους δέκα δεν εμβολιάστηκαν. 
Πρόκειται για υγειονομικό προσωπικό το οποίο υποδέχεται και φροντίζει ηλικιωμένους, ασθενείς, ευπαθείς ομάδες και πρόσωπα με υποκείμενα νοσήματα ή έχει επιπλέον την ευθύνη για τους ίδιους τους εμβολιασμούς κατά του Covid 19. Είναι νοητό αυτοί οι άνθρωποι να μην έχουν εμβολιαστεί επειδή αρνούνται να συναινέσουν;
Σύμφωνα με το Σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία...

Στα σκαριά νέος άξονας Ασφάλειας - Συνεργασίας από Μεσόγειο μέχρι Κόλπο

Στη διαμόρφωση ενός νέου διαφορετικού και αναβαθμισμένου πλαισίου συνεργασίας με τη διεύρυνση των Τριμερών συνεργασιών και προς τις χώρες του Κόλπου και άλλες περιφερειακές δυνάμεις στρέφονται Αθήνα και Λευκωσία, κινήσεις που δεν αφορούν μόνο την αντιμετώπιση των απειλών ασφαλείας συμβατικών και ασύμμετρων, αλλά και στην ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς.
Αυτό το περιφερειακό σύστημα ασφάλειας θα χρειαστεί φυσικά χρόνο για να διαμορφωθεί, αλλά οι πρώτες βάσεις έχουν μπει τόσο με...

Αιχμές Μητσοτάκη κατά Βερολίνου: Τι ανέφερε για τον εξοπλισμό των Τούρκων με γερμανικά υποβρύχια

Σαφείς αιχμές κατά της Γερμανίας άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου «Europe 2021».
«Αν θέλεις να αποτελείς γεωπολιτική δύναμη κάποιες φορές ίσως και να πρέπει να αποδεχτείς το γεγονός ότι μπορεί να υποστείς οικονομική ζημιά», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως σημείωσε η Γερμανία σχεδιάζει...

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Διαψεύδει τους ευφάνταστους σεναριογράφους ο Καραμανλής

Σε αντίθεση με όσα λέγονται περί ειλημμένης απόφασης του Κώστα Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές - γιατί, δήθεν, είναι... χολωμένος με τον Μητσοτάκη - η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Όπως αναφέρει η "Καθημερινή" στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού διαψεύδουν μετ’ επιτάσεως πως ο Κ. Καραμανλής έχει λάβει μια τέτοια απόφαση.
Οι πληροφορίες περί –δήθεν– αποχώρησης ερμηνεύονται από όσους τις υποστηρίζουν και ως έμμεση...

Μαρτυρία ενός πανεπιστημιακού : Με απειλούν επειδή στηρίζω τις αλλαγές στα ΑΕΙ

Ως φοιτητής και ως πολίτης που παρουσίασα εξαρχής ανοιχτά τις σκέψεις μου για το νέο Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης σχετικά με την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια, με μια σειρά από άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε διάφορα sites ή και με σχόλια σε σελίδες και στον προσωπικό μου ιστοχώρο, αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο για να παρουσιάσω λίγο την εμπειρία μου απ’ το τι ακολούθησε.
Καθώς έχουν παρουσιαστεί έρευνες που δείχνουν τι επιθυμεί η πλειοψηφία της χώρας, φανερώνοντας ότι είναι υπέρ του νομοσχεδίου, έκρινα ότι θα αποτελούσε ίσως χρήσιμο λιθαράκι στην όλη συζήτηση, η ατομική εμπειρία κάποιου που εξέφρασε ανοικτά...

Ο Κουφοντίνας, η στήριξη και οι προειδοποιητικές επιθέσεις των οπαδών του

Ένα μπαράζ επιθέσεων βρίσκεται στο προσκήνιο με αφορμή την υπόθεση του αρχιεκτελεστή της 17Ν ο οποίος βρήκε υποστήριξη μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, Πανεπιστημιακών και οπαδών του, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται αντιεξουσιαστές.
Για μια ακόμη φορά ο Λουκάς της 17Ν βρίσκεται στο προσκήνιο και έχοντας καλλιεργήσει την εικόνα του «πολιτικού κρατούμενου» γίνεται «Μήλον της Έριδος» μεταξύ όσων επικαλούνται το «κράτος δικαίου» που ο ίδιος καταπάτησε κατ’ επανάληψη αρνούμενος να δηλώσει ακόμη και μετανοημένος...

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Ένοπλες Δυνάμεις: Έλληνας βετεράνος δώρισε 23 εκατ. € και 60 αποβατικά

Ένοπλες Δυνάμεις: Ο τιμηθείς από τον Αρχηγό Φλώρο, βετεράνος του ΒΠΠ εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης δόρισε 23 εκατ. € και 60 αποβατικά στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Μάλιστα για την δράση του αυτή τιμήθηκε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.
To κεφάλαιο έχει πατρίδα όταν ο κεφαλαιοκράτης είναι πατριώτης: ο 97χρονος επιχειρηματίας και εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης ενημέρωσε τον Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρο για την επιθυμία του να διαθέσει το υπόλοιπο της κινητής και ακίνητης περιουσίας...

Η άμεση επαφή με την κοινωνία το δυνατό χαρτί του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μια ξεχωριστή επικοινωνία με τους πολίτες έχει ανοίξει από τα χρόνια της αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τακτική που έχει ήδη αποδώσει καρπούς και συνιστά το συγκριτικό πλεονέκτημα του.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας δεν χάνει ευκαιρία να επισκεφθεί διάφορες γωνιές της χώρας, να κάνει την προσωπική του αυτοψία για τα προβλήματα στην μικρομεσαία επιχείρηση, στους αγρότες, να...

Οι αναγνώστες της «Κ» επέλεξαν τους ήρωές τους

Το 2020 ήταν αδιαμφισβήτητα μία από τις δυσκολότερες χρονιές που έχουμε ζήσει συνολικά σαν πλανήτης. 
Κάποιοι έχασαν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο, άλλοι έμειναν άνεργοι, αρρώστησαν, ενώ όλοι αναγκαστήκαμε να δούμε την ζωή μας διαφορετικά. Συγχρόνως αυτή την ιδιαίτερη χρονιά νιώσαμε ευγνώμονες για ανθρώπους που ίσως ούτε το όνομα τους να μην γνωρίζουμε. Είναι άνθρωποι που με τις πράξεις καλοσύνης τους κατάφεραν και έκαναν τον κόσμο λίγο καλύτερο και γέμισαν με κουράγιο τις σκοτεινές μας μέρες...

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Ο Μητσοτάκης θέλει να φτιάξει «θετικό προφίλ» για την Ελλάδα – Οι 4 κινήσεις του – Ο ρόλος του Άλεξ Πατέλη

Ως προσωπική υπόθεση έχει αποφασίσει να πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την διεθνή προβολή της Ελλάδας ως μια χώρα ασφαλούς προορισμού για τουρίστες και επενδυτές 
με διττό σκοπό: 
Την προσέλκυση ισχυρού τουριστικού ρεύματος το καλοκαίρι, αλλά και άμεσων ξένων επενδύσεων καθώς θα χτίζεται σιγά σιγά το λεγόμενο τείχος ανοσίας και η χώρα θα επιστρέφει στην κανονικότητα. 
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι ο...

Συναγερμός για τη μετάλλαξη: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια;

Σε συναγερμό τέθηκαν οι υγειονομικές αρχές, μετά τον εντοπισμό κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη
Το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος θεωρείται έντονα μεταδοτικό και ανθεκτικό, προκαλώντας προβληματισμό στους επιστήμονες.
Λόγω της επικινδυνότητας του στελέχους, αμέσως υπήρξε κινητοποίηση. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ...

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Οι 60 μέρες «μάχης» και το ορόσημο του Απριλίου απέναντι στον κορονοϊό

Η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική και οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση της δεν μπορεί να είναι γραμμικές, αλλά διαρκώς αναπροσαρμοζόμενες ανάλογα με τα δεδομένα και τις τάσεις που διαφαίνονται. 
Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι συνεχείς καθώς τα στοιχεία αλλάζουν. 
Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την επιδημιολογική κατάσταση και παίρνει μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό ακριβώς έγινε και με...

Γιάννης Ξανθούλης: «Στην καραντίνα νιώσαμε νοσταλγία ακόμη και για πράγματα που σιχαινόμασταν»

Ο τίτλος είναι εκείνος που δίνει ο Γιάννης Ξανθούλης σ' αυτό που ζούμε στην εποχή μας, στην καραντίνα. 
Η συνάντησή μας έγινε με αφορμή το καινούργιο του μυθιστόρημα «Ζωή μέχρι χθες». Η ηρωίδα του Ρίτα – Αμφιτρίτη Βράνη, ετών εβδομήντα δύο, αναγκάζεται να ξαναζήσει το παρελθόν, όμως, «με μια νοσταλγία που αφορά το μέλλον».
Κάθε συνέντευξη με τον Γιάννη Ξανθούλη είναι μαχαιράκι κοφτερό. Συχνά, σαν τα βιβλία του: κλαις με μαύρο δάκρυ και τα σκέπτεσαι για μήνες μετά. Ενίοτε, φτάνει σε υπαρξιακά βάθη που θέλουν κότσια, κότσια αναγνωστικά.
Παρελθόν, παρόν, μέλλον, ζωή, γραφή, καραντίνα, υπομονή, σπίτια παλιά και...