Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Υπεύθυνη αντιπολίτευση ή φέρετρα από το Σαχέλ;

«Στα πόσα φέρετρα Ελλήνων στρατιωτών θα βάλετε φρένο;» 
ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής, επιβεβαιώνοντας ακόμα μια φορά το ύφος της αντιπολίτευσης που έχει επιλέξει να κάνει, μιμούμενος το προκλητικό ύφος των αντιεμβολιαστών του κόμματός του. 
Και για να μην υπάρξει καμιά αμφιβολία περί αυτού, έσπευσε να κορυφώσει την επιχειρηματολογία του φωνάζοντας «κανένας Έλληνας φαντάρος να μην πολεμήσει έξω από τα σύνορα της χώρας μας»...
Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φάνηκε να έχει κάποιο πρόβλημα να έρθουν οι Γάλλοι «φαντάροι» να υπερασπιστούν τη χώρα μας, απαιτώντας μάλιστα να συμπεριληφθεί στη συμφωνία και η υπεράσπιση της υφαλοκρηπίδα μας. Ξέχασε βέβαια να ρωτήσει τον Πρόεδρο Μακρόν «στα πόσα φέρετρα Γάλλων στρατιωτών θα βάλει φρένο». Ο λαϊκισμός υπήρξε πάντα ο χειρότερος και πιο επικίνδυνος σύμβουλος για κάθε ηγέτη.

Το βαθύτερο σκεπτικό της απόφασης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει την Ελληνογαλλική συμφωνία εκφράστηκε από τον Γιώργο Κατρούγκαλο: «Είναι η πρώτη φορά που καλούνται Έλληνες στρατιώτες να πολεμήσουν εκτός συνόρων μετά τον πόλεμο της Κορέας»
Η «Ριζοσπαστική Αριστερά» εξακολουθεί, όπως έκανε και επί της διακυβέρνησής της, να παραμένει εγκλωβισμένη στο ψυχροπολεμικό δίπολο «κομμουνισμός-αντικομμουνισμός» που οδήγησε στην τραγωδία της Κορέας.
Την ίδια ιδεοληψία φαίνεται να ασπάζονται και στελέχη της «Προοδευτικής συμμαχίας» («ατελεύτητη κούρσα εξοπλισμών») παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι ο σύγχρονος κόσμος δεν είναι πια διπολικός και ότι η κοινή εξωτερική πολιτική που χρειάζεται η Ευρώπη δεν μπορεί παρά να στηρίζεται σε μια κοινή αμυντική πολιτική. 
Η Ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, πέρα από την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας μας, γιατί περί αυτού πρόκειται, αποτελεί ένα μικρό βήμα και προς αυτή την κατεύθυνση. Εκτός και αν κάποιοι έπαψαν να θεωρούν τα σύνορα της Ελλάδας ως σύνορα της Ευρώπης.

Είναι φανερό ότι, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο λαϊκισμός θα κάνει πάρτι στα έδρανα της Βουλής, από τη στιγμή ιδιαίτερα που η κυβέρνηση επιλέγει συχνά να απαντάει με επικοινωνιακές ατάκες, μακριά από τον αναγκαίο ουσιαστικό πολιτικό διάλογο. 
Είναι καιρός να μπει τέλος στον άγονο δικομματικό φανατισμό της μεταπολίτευσης που έχει αφήσει πικρή εμπειρία στη χώρα και νωπά τα αποτελέσματα της κρίσης στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Η συγκρότηση μιας σύγχρονης και ουσιαστικής προγραμματικής αντιπολίτευσης αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση, το στοίχημα της επόμενης μέρας για το Κίνημα Αλλαγής. 
Πολύ περισσότερο τώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες ανάδειξης της νέας ηγεσίας του, εν όψει και του συνεδρίου. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για μεσοβέζικες «ούτε-ούτε» τοποθετήσεις. 
Η ομόφωνη θετική τοποθέτηση απέναντι στην Ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία από όλους τους υποψηφίους για το αξίωμα του προέδρου του ΚΙΝΑΛ είναι δείγμα υπεύθυνης στάσης που θέτει το συμφέρον της χώρας πάνω από αντιπολιτευτικές κορώνες σκοπιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: