Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Θα ρίξει «λευκή πετσέτα» η κυβέρνηση στους χώρους εκπαίδευσης;

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ανέστειλαν προσώρας τα ακραία κοινωνικά φαινόμενα που εξελίσσονταν στους χώρους εκπαίδευσης. 
Δικαιολογημένος απόλυτα ήταν ο θόρυβος που ξεσηκώθηκε για τους τραμπούκους που με την λεοντή του αναρχικού έδειραν φοιτητή στην ΑΣΟΕ, επειδή είχε το θράσος να τάσσεται υπέρ της πανεπιστημιακής αστυνομίας, κάτι στο οποίο συμφωνεί και η μεγάλη πλειοψηφία - και το 39% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Δικαιολογημένη και η αγανάκτηση για την άρνηση της αστυνομίας να επιληφθεί ενώ ειδοποιήθηκε... 
Όπως δικαιολογημένη και η δηκτική ειρωνεία στα social media για όλους τους «προοδευτικούς» που είχαν φρυάξει, και δικαίως, για του φασίστες κουκουλοφόρους του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.
Γι’ αυτούς που δεν έγραψαν έστω ένα συγκρατημένα καταδικαστικό tweet, που δεν εξέδωσαν μια έστω συγκρατημένα ανακοίνωση καταδίκης του «δημοκρατικού ξύλου» από τον εκτσογλανισμό που έχει ξεπεράσει εδώ και πολλά χρόνια το δόγμα της βίας ως «μαμής της ιστορίας», και έχει υιοθετήσει τη βία για τη βία, ως προσωπική εκτόνωση, και… επαναστατική αυτοδικαίωση.

Εκτός του ξύλου στην ΑΣΟΕΕ συνέβησαν παράλληλα και δύο άλλα γεγονότα: Προχθές βραδινές ώρες περί τα 20 άτομα που φορούσαν κουκούλες εισήλθαν παράνομα στο εξωτερικό χώρο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς.
Ναι, όχι στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα που μας έχουν συνηθίσει, αλλά στο Αργοστόλι, άτομα με κουκούλες και ολοπρόσωπες μάσκες, κρατώντας καδρόνια και πέτρες, κινήθηκαν απειλητικά προς τους χώρους διαμονής των σπουδαστών της Σχολής. (Προχωρήσαμε πλέον, γίνεται αποκέντρωση της επανάστασης)!

Παράλληλα το ΑΠΘ ανέστειλε για χθες και σήμερα τις εκπαιδευτικές διαδικασίες στο κεντρικό από τα κτίρια της Σχολής θετικών Επιστημών, επειδή ομάδες που αυτοπροσδιορίζονταν ως «σχήματα φοιτητών» παρεμπόδιζαν τους υγειονομικούς ελέγχους πιστοποιητικών, κατά την είσοδο των φοιτητών.
Η κομητεία της σχολής δήλωσε πως η ανεξέλεγκτη είσοδος επιδεινώνει την κατάσταση με απροσδιόριστες συνέπειες όταν στο κεντρικό κτίριο της ΣΘΕ έχουν εντοπισθεί δύο κρούσματα. Η αναστολή μαθημάτων υποτίθεται αποτελεί μήνυμα προς τα συγκεκριμένα άτομα και όποιον άλλον επιχειρήσει ανάλογες ενέργειες.
Το τι μήνυμα θα λάβουν αυτά τα άτομα με την αναστολή, δεν γίνεται ευκόλως κατανοητό, ούτε γιατί η αναστολή μαθημάτων θα τους εμποδίσει να το επαναλάβουν από Δευτέρα. Μάλιστα οι φοιτητικές παρατάξεις στη ΣΘΕ που αντιδρούν στους ελέγχους των πιστοποιητικών, είχαν αποφασίσει χθες κινητοποίηση στην κοσμητεία της σχολής και στο κτίριο διοίκησης (για να διατρανώσουν αγωνιστικά την αλληλεγγύη τους στον ιό προφανώς!).
Το μόνο αποτελεσματικό μήνυμα θα ήταν να έχει κληθεί η αστυνομία ώστε και οι υγειονομικές διαδικασίες να τηρηθούν, και οι φοιτητές να μην χάσουν τα μαθήματα, και η Πολιτεία να δώσει το δικό της μήνυμα ότι οι κανόνες τηρούνται απαρέγκλιτα.

Το αντιθετικό είναι ότι η κοινωνία είναι υπέρ της ευταξίας στους χώρους εκπαίδευσης. Δεν κατανοεί γιατί η αλητεία, η αυθαιρεσία, οι τραμπουκισμοί, οι προπηλακισμοί είναι εκδηλώσεις δημοκρατίας, ενώ η επιβολή του νόμου αστυνομοκρατία και φασισμός.


Αυτές οι ερμηνείες υπάρχουν σε μικρές ακραίες ομάδες, αλλά και στον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο κατ΄ αταβιστική μνήμη (και τρέχουσα ανωριμότητα), η επιβολή της νομιμότητας σημαίνει κράτος του χωροφύλακα. 
Μόνο που αυτά είναι μειοψηφικές απόψεις στην κοινωνία.
Εξ αυτού δεν είναι κατανοητό γιατί η κυβέρνηση δεν επιβάλλει τη νομιμότητα. Ναι θα έρθει σε ρήξεις, αλλά θα είναι ρήξεις που η κοινωνία τις επιδοκιμάζει.
 
Αντιθέτως, όσο δεν τις αποτολμά χάνει από το δικό της κοινό. Οπότε προς τι η ενοχικότητα για το τι θα πει η Αριστερά;
Άλλωστε είναι και μάταιη η απραξία. Ακόμη και απόφαση… αφοπλισμού της αστυνομίας να πάρει η κυβέρνηση, ακόμη και τα αστυνομικά κλομπ να κάψει τελετουργικά με παράτες σε μια μεγάλη φωτιά στο Σύνταγμα, ακόμη και τα ΜΑΤ να καταργήσει (αυτά που θα καταργούσε ο Αλέξης αλλά δεν πρόλαβε), πάλι για τους αριστερούς θα είναι μια «ακροδεξιά κυβέρνηση με φασίστες υπουργούς».

Η υποχωρητικότητα στα μέτρα, αν δεν είναι αδιαφορία, ολιγωρία ή αδυναμία των αρμοδίων, τότε δικαιούται κανείς να υιοθετήσει την ερμηνεία ότι δεν τα αντιμετωπίζει για να μη χάσει το κεντρώο της προφίλ και δυσαρεστήσει τους κεντρώους ψηφοφόρος τους οποίους εποφθαλμιά.
Αν ισχύει το τελευταίο, μάλλον είναι λάθος σκέψη. Ο κεντρώος χώρος απαιτεί ευνομία και αποτελεσματική κυβερνητική και κρατική λειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: