Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Έχει πρόβλημα ο Κυριάκος από τα... δεξιά;

Όταν η ΝΔ αποφάσισε να τραβήξει μια διακριτή διαχωριστική γραμμή από το Κέντρο, έφτασε στο σημείο να περάσει λίγο πάνω από τον πήχη της... τρίτης κατανομής! 
Ο Αντώνης Σαμαράς κατάλαβε το λάθος του και στη συνέχεια κυβέρνησε με μεγάλα ανοίγματα προς το Κέντρο και την Αριστερά. 
Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα, ούτε και μόνο ένα συντηρητικό κόμμα. Είναι το μοναδικό ανάχωμα απέναντι στον λαϊκισμό της Αριστεράς.
Η πιο «έξυπνη» και δόλια πράξη του Αλέξη Τσίπρα ήταν η απλή αναλογική, γνωρίζοντας ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να διασπάσει το μέτωπο της κοινής λογικής, το οποίο εδώ... και χρόνια το εκφράζει η Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος συμπεριλαμβάνονται και αρκετά στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Δημοκρατία αγκαλιάζει μεγαλύτερο πολιτικό χώρο απ' ότι στο παρελθόν και λογικό είναι να υπάρχει πλέον μία σύγχυση στις τάξεις της, καθώς αυτή είναι μία νέα πραγματικότητα που δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα και οπωσδήποτε μετά από την ήττα των πρώτων εκλογών του 2012.

Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, πόνταρε στην απλή αναλογική, πιστεύοντας ότι έτσι θα οδηγούσε σε διάσπαση τη ΝΔ. Μία δεξιά και μία κεντρώα Νέα Δημοκρατία σημαίνει δύο κόμματα με δύναμη για το κάθε ένα μικρότερη -έστω και οριακά- από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό τον τρόπο θα άνοιγε ο δρόμος για κυβερνήσεις συνεργασίας με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Αυτό που θα άλλαζε θα ήταν οι συνεταίροι του στην εξουσία. Κι απ' ότι έδειξε στην προηγούμενη περίοδο, ο κ. Τσίπρας δεν είναι... εκλεκτικός.

Το αστείο είναι ότι η Αριστερά που συνεργάστηκε με τον Πάνο Καμμένο προσπαθεί να αποδείξει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι... ακροδεξιός. Αρχικά αυτό ήταν ένα κομμάτι του αφηγήματος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπροσωπούσε το... ακραίο Κέντρο. Κι όταν αυτό δεν «έπιασε», άρχισε να ρίχνει στην αγορά απευθείας αναφορές περί στήριξης της ακροδεξιάς. Η στόχευση είναι προφανής! Πώς θα μπορούσαν οι μετριοπαθείς δεξιοί να συνυπάρξουν με... ακραίους; Άρα; Διάσπαση! Το θέμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι τα σενάρια που εξυφαίνονται υπό την επήρεια πολλών μπουκαλιών ουίσκι, συνήθως σκάνε σαν φούσκες. Σενάρια κενά περιεχομένου και χωρίς αναφορά στην κοινωνία, δεν έχουν τύχη…

Ακούμε, λοιπόν, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει «πρόβλημα» από τα δεξιά του. Την ίδια ώρα η απόσταση του από τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιοσημείωτη. Κατά συνέπεια, μπορούμε να υποθέσουμε ότι αν δεν είχε… πρόβλημα από τα δεξιά, θα είχε τέτοια ποσοστά που θα θύμιζε ηγέτη του παλαιού κομμουνιστικού μπλοκ. Ότι μπορεί να υπάρχει μία γκρίνια από εκείνους που επέστρεψαν στη Νέα Δημοκρατία από τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Αλλά αυτοί δεν υπήρχαν και χτες! Από την άλλη μεριά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τόσο το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη όσο και του κ. Καμένου ήταν στο παρελθόν κομμάτι της ΝΔ. Γιατί ξενίζει λοιπόν η επιστροφή τους σε επίπεδο στελεχών και ψηφοφόρων; Ή καλύτερα ποιους ξενίζει;

Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι αν χωράνε στη ΝΔ οι ακροδεξιοί. 
Η απάντηση είναι σαφής! Αν κάποιος διαφωνεί με τις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους μετανάστες, τις μειονότητες, την οικονομική ελευθερία και τα εθνικά θέματα, τότε προφανώς βρίσκεται σε λάθος κόμμα. Όσοι από τα κόμματα που βρέθηκαν εκτός ΝΔ τράβηξαν προς την ακροδεξιά, δεν έχουν θέση στη ΝΔ. Αλλά δεν θα διαγράψουμε το σύνολο των στελεχών και ψηφοφόρων αυτών των κομμάτων για να ξαναγίνει κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας. Κι εν πάση περιπτώσει, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι δεν αφήνει τα στελέχη του να γέρνουν προς ακραίες θέσεις. Όποτε έχει συμβεί κάτι τέτοιο έχει επέμβει δυναμικά. Κάτι που δεν έχει κάνει αντίστοιχα ο κ. Τσίπρας όταν στελέχη του μιλούν δημόσια υπέρ της 17 Νοέμβρη, για παράδειγμα.

Ο φιλελεύθερος Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευφυΐα να μην θελήσει να κάνει τη ΝΔ… Ποτάμι! 
Αλλά δεν έκανε και τη χάρη στον Αλέξη Τσίπρα να αφήσει το Κέντρο χωρίς ηγεσία, για να κατρακυλήσει έτσι η ΝΔ σε ποσοστά του 2012, αφήνοντας ταυτόχρονα τον χώρο αυτό έρμαιο στις ορέξεις μιας Αριστεράς. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλήρη επίγνωση ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα που περιλαμβάνει συντηρητικούς και φιλελεύθερους και δεν θα αφήσει περιθώρια σε άεργους της πλατείας Κολωνακίου να βρουν ρόλο σε αυτό το πολιτικό σκηνικό. 
Αν τους θέλει ο κ. Τσίπρας και τους εκτιμά τόσο πολύ, δεν έχει παρά να τους συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά του…

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: